2020/április/28

Csokoládés tiramisú

A férjem kedvenc desszertje a tiramisú, ami nem véletlen, az anyukája olyan zseniálisan készíti, hogy én is azonnal beleszerettem amikor először kóstoltam és azóta is csakis az ő receptjét használom, ha Geri kedvében szeretnék járni....illetve Geri és Miló kedvében, merthogy a tiramisú imádat fiú ágon tovább öröklődött. :) Az egyik legszimpatikusabb számomra az volt a receptben, hogy nem kerül bele tojásfehérjehab, illetve egy csipet fahéjjal tette nagyon különlegessé a krémet. Ezt a régi receptet turbóztam fel egy kis csokoládé ganache-zsal még karácsonykor, azóta pedig úgy egymilliószor elkészítettem már, mert néha komolyan elviselhetetlen a hiánya.  

img_0283.jpeg 

Sokféleképpen, sokféle alapanyaggal elkészítettem már ezt a receptet és mindig arra jutottam, hogy az alábbi hozzávalókból sikerült a legjobban, úgyhogy ha a legtutibb eredményre vágytok, ezekkel próbálkozzatok: 

  • Babapiskóta: csakis Manner (leginkább a normál, de a teljes kiőrlésű változattal is szuper)
  • Kávé: jó minőségű, frissen őrölt kávé - nálunk Daniel Moser
  • Mascarpone: általában Szarvasit, vagy Aldi mascarponet szoktam használni, mindkettőnek tökéletes, lágy íze van, nem túl erőteljesek
  • Alkohol: rum helyett csokoládés Mozart krémlikőrt használok, az alkoholos íz így is adott, mégis kevésbé erőteljes, mint a rum, nekünk nagyon bejött a kávéval párosítva
  • Csokoládé: ehhez a recepthez általában 54%-os Callebaut étcsokoládét szoktam használni, de nemrég kipróbáltam az Aldi saját márkás étcsokoládéjával is és meglepően jól illett hozzá
  • Tojás: természetesen csakis friss, de mióta gyerekek is esznek belőle meg is gőzölöm egy kicsit a sárgákat, a fehérjéket pedig nem használom fel

 

Csokoládés tiramisú

Hozzávalók (egy közepes méretű jénai/üveg v. bármilyen edényhez)

  • 3 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 csomag babapiskóta
  • kb. 3 dl friss kávé
  • 2-3 ek Mozart krémlikőr

A csokoládé ganache-hoz: 

  • 150 g étcsokoládé
  • 200 g habtejszín

+ cukrozatlan kakaópor a tetejére

img_0289.jpeg 

  1. A kávét megfőzöm és félreteszem hűlni. Mikor már langyos, hozzákeverem az alkoholt. 
  2. Elkészítem a csokoládé ganache-t a legegyszerűbben, ahogy csak lehet: egy üvegtálban a tejszínbe darabolom a csokoládét, majd mikróhullámű sütőben kb. 1 perc alatt összeolvasztom - mindenkinek ki kell tapasztalnia mennyire erős, mennyire éget a mikrója, de 1 perc általában jó szokott lenni. Ha nem olvadt el teljesen a csoki, akkor fél-fél percekre tegyük vissza. Ha nincs mikró, akkor a tejszínt egy kis lábasban felforralom és a csokoládéra öntöm, majd simára keverem egy kézi habverővel. 
  3. A tojásokat szétválasztom, a fehérje ehhez a recepthez nem kell, de félre szoktam tenni máshoz, pl. macaronhoz, financierhez.
  4. A tojássárgákat gőz fölött kb. 1-2 ek vízzel folyamatos keverés mellett addig melegítem, amíg kissé besűrűsödnek, de óvatosan, ne túl magas fokozaton gőzöljünk, mert a forró gőz könnyen rántottát csinálhat a tojásból. Ezt a lépést ki is hagyhatjuk, ha biztosan tudjuk, hogy a tojás extrafriss és a tiramisú nem fog még napokat a hűtőben állni. 
  5. A gőzölés után a tojássárgákat átöntöm a keverőgép táljába, hozzáadom a cukrot és a habverő fejjel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a mascarponét is, illetve 1-2 evőkanállal a Mozart likőrös kávéból, hogy a krémnek is minél kávésabb íze legyen, majd sűrű, egynemű habbá keverem az egészet. 
  6. Végre elkezdhetjük összeállítani a tiramisú-t: a tálam alját kirakom egy réteg babapiskótával, meglocsolom a likőrös kávéval (1-2 evőkanál per babapiskóta elég, de ha nem Mannert használunk, hanem keményebb babapiskótát, akkor sokkal több kávéra lesz szükség, hogy át is itatódjon, de ne legyen túlságosan nedves), Majd nyakon öntöm egy adag csokoládé ganache-zsal. Az én edénykémbe 4 babapiskóta-réteg fér el, de a ganache-ból csak három réteg kell, úgyhogy 1/3-nyi mennyiség megy az első babapiskóta rétegre. Erre jön a mascarpone hab 1/4-e jól eloszlatva, majd még ugyanezt megismétlem 2x, az utolsó babapiskóta rétegre a kávés locsolgatást követően már csak mascarpone kerül, végül pedig vékonyan megszórom cukrozatlan kakaóporral. 
  7. Ezután bemegy a hűtőbe néhány órára, ezekkel az alapanyagokkal tulajdonképpen már 1-2 óra múlva is tökéletes, pont ezért szeretem ezzel a babapiskótával készíteni. Ha keményebb babapiskótátok van, tapasztaljátok ki, hogy mennyi kávétól lesz ideálisan puha, illetve a krém nedvességéből mennyit tud magába szívni ahhoz, hogy a leginkább élvezhető, krémes állagot kapjátok. 

 

img_0300.jpeg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr3115640252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása