2013/január/21

Spenótos mini quiche buggyantott tojással

Vasárnapi reggeli no.7.

Reggelizz úgy, mint a királyok - szól a mondás. És mi van a reggelizz úgy, mint a fejedelmek dologgal??? Mert, hogy ez a reggeli fejedelmi volt. A fejedelmek vajon ettek olyan fejedelmieket reggelire, mint a királyok? Mindegy is, a lényeg, hogy ez a reggeli fejedelmi volt. De ezt már írtam. Igaz, érdemes rá előre készülni, előző este megcsinálni a quiche-t, hogy reggel már csak a buggyantott tojással kelljen bajlódni, de megéri. A quiche meg amúgyis ehető bármikor, reggelire, ebédre, vacsorára. Reggelire az alábbi formában, vacsira a maradékot már pirított sonkával és tejföllel ettük.



Spenótos-ricottás mini quiche buggyantott tojással - hozzávalók (6 db kb. 10 cm-es mini piteformához):
Az omlós tésztához:
240 g liszt
150 g hideg vaj
3-4 ek hideg víz


A töltelékhez:
250-300 g fagyasztott spenót
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt szerecsendió
3 tojás
2 dl tejszín
100 g ricotta (opcionális)
reszelt parmezánsó, frissen őrölt bors



1. A mélyhűtött spenótot egy tálba öntöm, és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni. 
2. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és 3-4 evőkanál hideg vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon. 
3. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
4. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.  
5. Miután a tészta kellően megdermedt, kiveszem a hűtőből, 6 egyenlő részre osztom, majd mindegyiket a piteforma átmérőjénél 2-3 cm-el nagyobb körré nyújtom, belenyomkodom a formákba, villával megszurkálom és kb. 10 percre mélyhűtőbe teszem. 
6. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10-15 percig elősütöm (lehet nehezékkel), amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
7. Miközben elősül, összeállítom a tölteléket: a finomra vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztom, rádobom a felaprított fokhagymát, a spenótot, majd folyamatos kevergetéssel, jól elvegyítem őket. Nem kell túl sokáig a tűzön hagyni őket, csak éppen addig, amíg jól összekeveredtek az ízeik. Végül jöhet a fűszerezés: só, frissen őrölt bors és őrölt szerecsendió. 
8. A tojásokat alaposan összekeverem a tejszínnel és a ricotta felével, majd a keveréket hozzáöntöm a spenóthoz, végül pedig az egészet az elősült tésztákra öntöm, és rákanalazgatom a piték tetejére a ricotta másik felét, majd mindegyikre ráreszelek egy kevés parmezánt. 
9. A lepénykéket 15-20 perc alatt készre sütöm a 200 fokos sütőben. Akkor jó, ha már nem remegős a közepük sem, és kissé megpirultak. 

A buggyantott tojáshoz egy kis lábasban 1-2 evőkanál ecettel vizet forralok. A tojásokat egyenként feltöröm egy-egy kis csészébe, majd alacsonyra veszem a lángot, örvényt csinálok a vízben egy kanállal, majd a csészéből az örvény közepébe öntöm a tojást. A kanállal rásegítek, hogy egy helyre összpontosuljon a fehérje. Pár percig főzöm a tojást, majd szedőkanállal papírtörlőre szedem, megszárítgatom, majd a quiche-ek tetejére szedem, sózom és borsozom. Sózni sem a főzővizet, sem a nyers tojást nem szabad előtte, mert nem áll össze miatta a tojás. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr665409408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása