2013/január/21
Spenótos mini quiche buggyantott tojással
Vasárnapi reggeli no.7.
Reggelizz úgy, mint a királyok - szól a mondás. És mi van a reggelizz úgy, mint a fejedelmek dologgal??? Mert, hogy ez a reggeli fejedelmi volt. A fejedelmek vajon ettek olyan fejedelmieket reggelire, mint a királyok? Mindegy is, a lényeg, hogy ez a reggeli fejedelmi volt. De ezt már írtam. Igaz, érdemes rá előre készülni, előző este megcsinálni a quiche-t, hogy reggel már csak a buggyantott tojással kelljen bajlódni, de megéri. A quiche meg amúgyis ehető bármikor, reggelire, ebédre, vacsorára. Reggelire az alábbi formában, vacsira a maradékot már pirított sonkával és tejföllel ettük.
Spenótos-ricottás mini quiche buggyantott tojással - hozzávalók (6 db kb. 10 cm-es mini piteformához):
Az omlós tésztához:
240 g liszt
150 g hideg vaj
3-4 ek hideg víz
só
A töltelékhez:
250-300 g fagyasztott spenót
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tk őrölt szerecsendió
3 tojás
2 dl tejszín
100 g ricotta (opcionális)
reszelt parmezánsó, frissen őrölt bors
1. A mélyhűtött spenótot egy tálba öntöm, és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
2. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és 3-4 evőkanál hideg vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon.
3. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
4. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
5. Miután a tészta kellően megdermedt, kiveszem a hűtőből, 6 egyenlő részre osztom, majd mindegyiket a piteforma átmérőjénél 2-3 cm-el nagyobb körré nyújtom, belenyomkodom a formákba, villával megszurkálom és kb. 10 percre mélyhűtőbe teszem.
6. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10-15 percig elősütöm (lehet nehezékkel), amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
7. Miközben elősül, összeállítom a tölteléket: a finomra vágott hagymát olívaolajon megfonnyasztom, rádobom a felaprított fokhagymát, a spenótot, majd folyamatos kevergetéssel, jól elvegyítem őket. Nem kell túl sokáig a tűzön hagyni őket, csak éppen addig, amíg jól összekeveredtek az ízeik. Végül jöhet a fűszerezés: só, frissen őrölt bors és őrölt szerecsendió.
8. A tojásokat alaposan összekeverem a tejszínnel és a ricotta felével, majd a keveréket hozzáöntöm a spenóthoz, végül pedig az egészet az elősült tésztákra öntöm, és rákanalazgatom a piték tetejére a ricotta másik felét, majd mindegyikre ráreszelek egy kevés parmezánt.
9. A lepénykéket 15-20 perc alatt készre sütöm a 200 fokos sütőben. Akkor jó, ha már nem remegős a közepük sem, és kissé megpirultak.
A buggyantott tojáshoz egy kis lábasban 1-2 evőkanál ecettel vizet forralok. A tojásokat egyenként feltöröm egy-egy kis csészébe, majd alacsonyra veszem a lángot, örvényt csinálok a vízben egy kanállal, majd a csészéből az örvény közepébe öntöm a tojást. A kanállal rásegítek, hogy egy helyre összpontosuljon a fehérje. Pár percig főzöm a tojást, majd szedőkanállal papírtörlőre szedem, megszárítgatom, majd a quiche-ek tetejére szedem, sózom és borsozom. Sózni sem a főzővizet, sem a nyers tojást nem szabad előtte, mert nem áll össze miatta a tojás.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.