2011/december/02

Borleves fahéjas habcsókokkal

A karácsonyi aduász

Tudom, hogy még nincs Karácsony, még 22 napra vagyunk tőle, de mióta először szagoltam bele a forraltborba a Vörösmarty téren, végem lett. Imádom a Karácsonyt, imádok készülődni, ajándékokat vásárolni, díszíteni, és imádok ehető ajándékokat sütni...
8 éve folyamatosan családról családra megyünk, és csak tavaly töltöttük kettesben a Szentestét Amszterdamban, idén viszont úgy döntöttünk, hogy maradunk, de kettesben leszünk, kész passz. És végre főzhetek egy karácsonyi menüt, mert eddig még sosem tettem. Borleves már biztos, hogy lesz benne, mert akkor már a vacsi elején berúghatunk, és sokkal viccesebb lesz az egész este. De nem csak ezért lesz benne a menüben, hanem azért is, mert FINOM! Mondjuk, nem értem miért csak Karácsonykor készítik, én már főztem idén egy párszor, mert 5 perc alatt kész van és még egyszer mondom FINOM!




Borleves fahéjas habcsókokkal (hozzávalók - 2-4 főre):

1 üveg (0,75 l) félédes fehérbor (pl. Tokaji furmint)
2 dlvíz
6 tojás sárgája
12,5 dkg barnacukor
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
2-3 egész fahéj
1 vaníliarúd
1 kk szegfűszeg
A habcsókokhoz:
2 tojásfehérje
5-10 dkg porcukor
1 kk őrölt fahéj
opcionális: cukorgyönygyök 
 
 
1. Szétválasztom a tojásokat, majd a 2 fehérjéből, a porcukor és fahéj hozzáadásával kemény habot verek. Csillagcsövű habzsákba töltve, egy sütőpapírral bélelt tepsire 1-2 cm átmérőjű cseppeket formázok (én cukorgyöngyöket is szórtam rájuk, mert így még szebbek, de nem muszáj), majd 120 fokos sütőben 10-15 percig szárítom őket. Felhasználásig a lekapcsolt, kitámasztott ajtajú sütőben hagyom őket, hogy tovább száradjanak, mert a szabad levegőn egy idő után újra ragacsosak lesznek.
2. Közben 1 dl borban 5 percig forralom a fűszereket egy lábasban, majd kihalászom őket, hozzáadom a maradék bort, illetve a vizet, és újra forráspontig hevítem a leves alapját. 
3. Közben a tojássárgákat egy nagy keverőtálban egy kézi habverővel habosra keverem a cukorral és a vanília magokkal, és folyamatos kevergetés mellett óvatosan hozzácsurgatom a forró bort, alaposan elvegyítve őket.  (ehhez a művelethez nem árt megkérni valakit, mert tényleg folyamatosan kevergetni kell a tojást ahhoz, hogy a forró bortól ne csapódjon ki)
4. A borlevest forrón tálalom, csészékbe adagolva, úszó habcsókokkal a tetején. 
5 perc alatt kész, de tényleg, és forró, és karácsonyi és kicsit megrészegít és FINOM!  :)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr385409489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása