2013/április/08

Medvehagymás gombócok

Minden évben egyszer megcsinálom ezt a receptet Fűszeres Esztertől, és gyakorlatilag ezzel köszöntöm a medvehagyma szezont azokon az első tavaszi napokon, amikor még hideg van. Ami azt illeti, mostanában jócskán volt részünk tavaszi hidegből, és az első csokor medvehagymám is elég ütött-kopott volt, de azért medvehagyma volt, és bízom benne, hogy lassacskán a tavasz is megérkezik.
Geri minden évben el akar menni medvehagymát szedni, és idén meg is tesszük, innen ígérem!! A most hétvégén megrendezésre kerülő Medvehagyma Fesztivál pl. elég jó alkalomnak tűnik, hogy Bakonybélben összegyűjtsük egy egész tavaszra elegendő készletet (azt hiszem, le is fagyasztok egy jó nagy adagot), de a googleben is van egy jó kis térkép a lelőhelyekről: itt.



Na de, egy pár szót erről a gombócról: Eszter is elmondja, hogy nem igazán gombóc, de nem is nagyon lehet másnak hívni, sült gnocchi-nak is lehetne még esetleg, mert tulajdonképpen egy krumpligombóc, amiben van egy jó nagy adag túró és sajt is, majd vízben főzés helyett vajban sül készre. Hozzám hasonló vajfüggők imádni fogják! Ebből az adagból mi ketten általában 2x vagy 3x is jól lakunk. Nem is szoktam rögtön kisütni az összes gombócot, csak egy kicsivel több, mint a felét, a többit hagyom másnapig a hűtőben, és csak fogyasztás előtt, frissen sütöm ki. Gerinek néha pirítok a tetejére egy kis sonkát, de magában is szeretjük, jó sok tejföllel! Eszter receptjét minimálisan változtattam, ahhoz mérten, hogy mi volt éppen itthon, ti is tegyetek így!

Medvehagymás gombócok (hozzávalók - 4 főre): 
800 g krumpli
250 g tehéntúró/ricotta
100 g füstölt sajt
1 egész tojás
150-170 g liszt
fél csokor (kb. 12-14 levél) medvehagyma
só, frissen őrölt bors
+ vaj a sütéshez

1. A krumplikat meghámozom, kockákra vágom, majd sós vízben puhára főzöm, és krumplinyomóval áttöröm.
2. Kissé hagyom hűlni, mielőtt hozzáadom a túrót, reszelt sajtot, tojást és a nem túl finoman felaprított medvehagymát, sózom, borsozom, majd annyi lisztet adagolok hozzá, amennyitől összeáll.
3. Kb. diónyi nagyságú gombócokat szaggatok belőle, és egyszerre 1 evőkanál vajjal aranybarnára pirítok annyi gombócot, amennyi elfér a serpenyőben. A következő adaghoz újabb kanál vajat olvasztok.

Köretként is remek, de önmagában, sok tejföllel kiváló vacsora!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr565409396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása