2012/március/19

Pestokrémes csirke

Welcome home baby

Amikor Geri elutazik, mindig rájövök, hogy a Bébicsirke főzős részének miatta van igazi létjogosultsága, olyan, mint egy múzsa, aki nemcsak megihlet, de állandó éhségével is ösztönöz a tűzhely körüli cselekvésre. Az 1 hét alatt, amíg nem volt itthon egyszer főztem, akkor is paradicsomos spagettit, ami igazán nem nagy kunszt. Reggelente mű-műzlit ettem tejjel, vacsorára meg pillecukrot csokival. A sütés viszont ment nélküle is, először cantuccini-t (most először), utána pár nappal pedig brownie-t sütöttem (sokadszor), mert a sütés, a spatulával maszatolás, a forma kivajazás és persze a végén a sütievés teljesen kikapcsol, és szükségem van erre az érzésre hetente minimum 2x.
Geri 1 hetes síelésből való hazajövetele viszont azonnal megihletett főzésügyileg, és mielőtt bárányban, kacsában, libában, békában gondolkodhattam volna, csirkét kért - a síelés alatt végig csupa nehéz kaját evett és már nagyon kívánt valami csirkét. Viszont nem akartam uncsi kaját sem, úgyhogy mascarponés pestoval töltöttem meg a csirkemelleket, a pesto-t pedig most nem fenyőmagból hanem a szüleim saját termelésű diójából csináltam. Bár az eredményre nem volt panasz, talán még jobb lett volna az összhatás, ha a pesto-t egy nappal előbb elkészítem, és be is töltöm a csirkékbe, hogy jobban átjárják az ízek a húst. Ti mindenképp így próbáljátok!



Pestokrémes csirke (hozzávalók - 4 főre): 
4 nagy csirkemellfilé (kb. 1 kg)
só, bors

A diópestohoz:
1 marék friss bazsalikomlevél
1 marék rukkola
2 marék dió
25 g parmezán
1 gerezd fokhagyma
1 citrom héja (biocitrom)
3 ek olívaolaj
250 g mascarpone
só, olívaolaj a sütéshez



1. A csirkemelleket megmosom és papírtörlővel megszárítom, majd a vastagabb szélüknél mély zsebet vágok az oldalukba, és kívül-belül sózom, borsozom őket.
2. A pestohoz késes aprítógépbe teszem a diót, bazsalikomot, rukkolát, reszelt parmezánt, meghámozott fokhagymagerzdet, reszelt citromhéjat és olívaolajat, majd pár másodperc alatt péppé mixelem őket. Ha jól összeállt a pesto,  kikanalazom a gépből, sózom, borsozom, majd összekeverem a mascarponéval.
3. A krémet a csirke-zsebekbe töltöm, majd ha szükséges fogpiszkálóval rögzítem a nyílást.
4. Ezután tepsibe fektetem és kevés olívaolajjal locsolom meg a töltött csirkemelleket, majd 200 fokon kb. 40-60 perc alatt aranybarnára sütöm őket. A krém persze részben kifolyik a tepsibe sütés közben, ezért figyelek, hogy ne égjen meg és locsolgatom vele a csirkemelleket - vigyázva, hogy ne száradjanak ki a sütés alatt.

Ha van időnk a sütés előtt, akkor a legjobb, ha a hűtőben pihentetjük a már betöltött csirkéket - ha pedig egy nap időnk is van, akkor az ízhatás kedvéért légmentesen zárható dobozban vagy lefóliázott tálban is pácolhatjuk őket egy éjszakán át. Mi tavasz lévén meleg újburgonyás-lilahagymás-zelleres salátával ettük a csirkét - azért bevallom 1 hét műkaja után nagyon jól esett a saját főztöm, többek között ezért is örülök, hogy Geri végre kisíelte magát és hazajött.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr15409463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása