2015/augusztus/20

Csokoládés-sós karamellás pucér torta karamellás popcornnal

csokiskaramell_pucer_1.jpg

Mielőtt elkezdeném leírni ennek a tortának az egyáltalán nem egyszerű (de abszolút kivitelezhető!!!) receptjét, el kell mondanom, hogy most épp a torta levágott darabjaiból és megmaradt krémjeiből, valamint karamellás popcornból összeállított pohárkrémet kanalazom és nem szerénykedem bevallani: durván elégedett vagyok! :)

A torta egy jóbarátom 30. születésnapjára készült és mivel meglepetés volt, szerencsére én találhattam ki, hogy milyen legyen. Nagyon pasis tortát szerettem volna készíteni, mert Zsolti nagyon pasi, így jött a csoki, a sós karamell és a popcorn, a "félpucér" tortabevonási technikát pedig még sosem próbáltam, úgyhogy épp eljött az ideje. Az ünnepelt nagyon szerette, én pedig beleszerettem a félpucérságba.

Ezen a nyáron nagyon kedves emberek úgy gondolták (és még hátravannak páran), hogy velem szeretnék elkészíttetni az esküvői tortájukat. Először csak két ismerős pár volt, és őrült nagy kihívásnak tűnt, úgyhogy belementem. Aztán megjöttek a profi fotók, és megjöttek az újabb felkérések, végül augusztus minden hétvégéje betelt esküvői tortákkal, és most azt hiszem nem érdemes itt megállni, mert nemcsak az ifjú párok szerették, amit eddig csináltam, hanem én is, NAGYON!

Bár ez a torta nem esküvői, akár az is lehetne, mert nagyon alkalmi, és nagyon különleges. Készítsétek el valamilyen különleges alkalomra!! :)

 

csokiskaramell_pucer_2.jpg

 

Csokoládé-sós karamell 3 szintes pucér torta, karamellás popcornnal

(Hozzávalók - 22 cm-es, kb. 16 szeletes tortához)

A tésztához (3 db 22 cm-es tortakarikához): 

  • 400 g vaj
  • 400 g porcukor
  • 8 tojás
  • 400 g liszt
  • 50 g cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
  • fél sütőpor

 

A sós karamellkrémhez:

  • 200 g kristálycukor/barnacukor
  • 100 g vaj
  • 250 ml tejszín (habtejszín)
  • Maldon só

 

Az étcsokoládé ganache-hoz:

  • 250 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 90 g vaj

 

A bevonat vajkrémhez: 

  • 3 tojásfehérje
  • 100 g porcukor
  • 200 g vaj

 

A karamellás popcornhoz:

  • kb. 100 g pattogatni való kukorica
  • 2-3 ek olaj

 

Elkészítés lépései: 

1. Karamellkrém - mire a tortakarikák kihűlnek, pont eléri a kellő szilárdságot.

2. Étcsoki ganache - karamellkrémmel megegyező okokból.

3. Tortakarikák.

4. Bevonat vajkrém.

5. Popcorn.

 

Elkészítés: 

A SÓS KARAMELLKRÉMHEZ a cukrot egyenletesen szétterítjük egy tapadásmentes serpenyőben, majd közepes lángon elkezdjük melegíteni. A cukor hamarosan olvadni kezd - nem szükséges, és nem is ajánlott kevergetni, de ha úgy látjuk, hogy nem olvad egyenletesen, akkor a serpenyő rázogatásával segíthetjük a cukorréteg egyenletes olvadását. Addig várjunk, amíg a teljes cukormennyiség világos-aranybarna színű karamellé nem alakul. Ne várjuk meg, amíg sötétbarna színt ér el, mert akkor már kesernyés lesz a belőle készített karamellkrémünk. 

Hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel. A serpenyő mozgatásával segíthetjük, hogy a vaj gyorsabban felolvadjon. 

Hozzáöntjük a kissé felmelegített tejszínt - ne ijedjünk meg, ha kissé bugyogni kezd. Egy fakanállal keverjük egyneművé, majd főzzük további 1-2 percig és vegyük le a tűzről. Adjunk hozzá egy csipet Maldon sóvirágot, majd keverjük el és öntsük egy kancsóba vagy üvegedénybe. 

Miután levesszük a tűzről, folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, tegyünk félre belőle 150 ml-t a torta külsejére, majd a többit tegyük hűtőbe, amíg szükségünk nem lesz rá. Több órás/napos hűtőben való tárolással sem veszíti el kenhető állagát. A karamellkrém részletesen bemutatott elkészítését ITT is megtaláljátok. 

Az ÉTCSOKOLÁDÉ GANACHE-HOZ a csokit egy mély tálba tördeljük (vagy beleszórjuk a pasztillát), a tejszínt felforraljuk egy lábasban, majd ráöntjük a csokoládéra, és addig keverjük, amíg sima, fényes csokikrémet nem kapunk. Ekkor kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, majd addig keverjük, amíg teljesen felolvad benne. Hűtőbe tesszük, amíg krémes, kenhető állaga nem lesz. 

A TORTAKARIKÁKHOZ a szobahőmérsékletű, puha vajat a robotgép krémkeverő karjával krémesre keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyiket alaposan elkeverjük a vajjal. Közben a lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd több részletben hozzáadjuk a tésztához, és egynemű, sűrű tésztává keverjük. 3 ugyanakkora tortakarikát kivajazunk (én egyszerhasználatos papírformát használok), majd 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát és egy spatulával elkenjük a tortaformákban. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük a tortákat, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e. Ezután rácsra tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni őket. 

A BEVONAT VAJKRÉMHEZ gőz fölött kb. 50 fokosra melegítjük a tojásfehérjéket a cukorral, közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel. Ezután átöntjük a kissé habos fehérjét a robotgépbe, és a habverő karral kemény habbá verjük - mire elkészül, addigra ki is hül a hab. Ezután kis kockánként hozzáadjuk a szobahőmérsékletű, puha vajat, amitől a habkrém úgy tűnhet, mintha szétesett volna, de csak verjük tovább, és szép fényes, kenhető krémmé áll majd össze. A felét töltsük habzsákba, a másik felét hagyjuk a keverőtálban.

Az ÖSSZEÁLLÍTÁSHOZ egy hosszú pengéjű késsel teljesen egyenesre vágjuk mindegyik tortakarika tetejét (a levágott tortadarabokból remek pohárkrém lesz), majd kiválasztjuk azt, aminek a legszebb, legegyenletesebb az alja, mert megfordítva ez lesz a tortánk teteje. 

A tortatálra helyezzük a legalsó tortakarikát, vágott felével felfelé, majd a habzsákból kb. 1-1,5 ujjnyi vastag krémet nyomunk körbe a vágott felület külső peremén. A csokikrém felét belekanalazzuk a fehér körön belülre, elegyengetjük, majd ízlés szerint rákenünk a karamellkrémből pár kanállal (nekem ekkor még nagyon könnyen kenhető állaga volt, úgyhogy gyakorlatilag körkörösen ráfolyattam). A második tortakarikát, szintén vágott felével felfelé óvatosan rátesszük a krémre, kissé rányomjuk, majd megismételjük az előző lépést a vajkrémmel, maradék csokikrémmel és a karamellkrémmel. Végül vágott felével lefelé ráhelyezzük a harmadik tortakarikát, és ismét rányomjuk kissé, hogy jól összetapadjanak a szintek. Ezután 10 percre betehetjük a hűtőbe, ha túl lágynak érezzük a krémeket. 

Ezután a maradék vajkrémet egyenletesen elkenjük a torta külső felületén úgy, hogy éppen befedje, de még kilátszódjon alóla a tészta. Ezt csinálhatjuk egy lapos, hajlított kenőkéssel vagy merev spatulával is. Nem kell túl sok krémet használnunk, és mindig szedjük le a felesleget. Ezután ismét következhet egy rövid, 10 perces hűtés, ha szükségesnek érezzük.

Közben készítsük el a KARAMELLÁS POPCORNT: egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, dobjunk bele pár szem pattogatni való kukoricát, majd várjuk meg, hogy kipattanjanak. Ezután öntsük a lábasba a teljes adagot, fedjük le, majd vegyük alacsonyabbra a hőfokot és várjuk meg, amíg az összes kukoricaszem kipattog. Közben rázogassuk néha össze a kukoricát, hogy ne égjen le. Amikor kipattogott a teljes adag (jelentősen ritkul a pattogások száma), vegyük le a tűzről, és forgassuk össze 3-4 evőkanálnyi karamellkrémmel, majd terítsük szét egy sütőpapírral borított sütőtálcán.

Az összeállított tortát ezután öntsük le a szobahőmérsékleten félretett kb. 1,5 dl folyósabb állagú karamellkrémmel -  pont annyit öntsünk a tetejére, amennyi ellepi, és néhol túlcsordul. Végül halmozzuk rá ízlésesen a karamellás popcornt!

 csokiskaramell_pucer_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr277722310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása