2013/április/26

Citromtorta (tarte au citron)

Esküvői torta mission és bonyodalmak

Nem gondolhattam, hogy minden simán fog menni!! De azért reméltem... Lassan itt a május, és még nincsenek meghívóink (nyilván mindenki el fog jönni, de azért mégis!), a ruhám ügyében sem igazán tudtam előrelépni, a kis aranyos zenekar olyan horribilis összeget mondott be, hogy dobtam egy hátast, az anyakönyvvezető pedig szintén horror, 100e Ft-os összegért akart kislattyogni a helyszínre, hogy összeadjon. Hát, nagyjából ennyi. Ami nyugtat, hogy a helyszín egyszerűen szuper, nem is lehetne jobb, a ruhatervezővel a jövő héten belekezdünk a tervezésbe, van egy kedves barátunk, aki folyamatosan kutatja nekünk az anyakönyvvezetőt játszó színészeket és a sütik még mindig az én kezemben vannak, nem hagyom magam lebeszélni.

A következő tesztalany egy citromos mini pite, ami egyébként már megjelent a blogon 24 cm-es tortaformában, de mivel maga a lepény elég ropogós és nehezen szeletelhető, arra gondoltam, hogy egy kétfalatnyi méretben jobban fog fogyni. A recept 2 másikkal együtt (áfonyás fehércsokoládé mousse torta, epres pavlova torta) megjelent a Vidék Íze receptújságban is, és számomra egyértelműen ez lett a befutó közülük. Hogy miért? Édes, mint egy sütemény általában, de fanyar is, a krém habkönnyűnek tűnik a tésztakosárka pedig kellemesen ropogós, és a nagy nyári melegben azt hiszem nem is kell másnak megfelelni.

fotó: Habik Csaba, Geomédia - 6 cm-es piteformában sült változat


Citromtorta (tarte au citron) - 4-5 db 10 cm-es piteformához, vagy 8 db 6 cm-es pitéhez: 
Paté sucrée
125 g finomliszt
csipet só
75 g vaj
fél vaníliarúd kikapargatott belseje
40 g porcukor
15 g őrölt mandula
1 tojás

Citromkrém
1 nagy citrom héja
75 ml citromlé
120 g porcukor
2 tojás
50 g vaj
125 g mascarpone

1. A tésztához a lisztben elmorzsolgatom a vajat, majd a többi összetevővel gyors mozdulatokkal gombóccá gyúrom, átlátszó fóliába csomagolom és minimum fél órára hűtőbe teszem. 
2. Jól belisztezett munkalapon, de inkább két átlátszó fólia között (ez nekem mindig beválik) 3-5 mm vastagságúra nyújtom, majd kibélelem vele a formákat, villával megszúrkálom és 15-30 percre ismét a hűtőbe teszem. 
3. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. 
4. A tésztakosárkákat kibélelem sütőpapírral, nehezékkel (pl. száraz bab) 15 percig, nehezék és sütőpapír nélkül pedig további 5-8 perc alatt aranybarnára sütöm őket, majd tortarácson hagyom teljesen kihűlni. 
5. A citromkrémhez a hozzávalókat a vaj és a mascarpone kivéltelével kézi habverővel alaposan elkeverem, majd gőz fölött pár perc folyamatos keveréssel besűrítem (82-83 fokosan éri el ezt az állapotot). 
6. A gőzről levéve 60 fokosra hűtöm, majd apránként hozzákeverem a vajkockákat, végül pedig a mascarponét és egyenletesen a tésztakosárkákba töltöm. 
7. Apróra darabolt pisztáciával és jégcukorral díszítem a pitéket. 

10 cm-es piteformában sült verziók
 
Esküvői kiértékelés (1-5-ig): 
 
Íz: 5, egyértelműen és 8-10 tesztalanyon maximális elégedettséggel letesztelve (egyikük meg is rendelte a szintén augusztusi esküvőjére)
Forma: 3, ezen még dolgoznom kell, hogy szebbek legyenek a tésztakosárkák
Vendégek ízlésének megfelelés: 5, ez egész biztos
Esküvői alkalmasság: 5 - ha idejében sikerül légkondicionált helyiségbe kerülniük, biztos vagyok benne, hogy ezt fogják a vendégek a legjobban szeretni. Falatnyi lesz, fanyar lesz, még a nem annyira édesszájúak is falni fogják! 
Igen vagy nem: Igen! Bár nem tudom honnan fogok egy 100 fős vendégseregnek elegendő mennyiségű piteformát vadászni, de majd megoldom. Végülis a sütőbe egyszerre úgyis csak egy, maximum 2 tálca fér....

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr665409393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wulfie 2019.05.17. 10:34:21

Nagyon finom recept, bizonyítani tudom. Gyorsan kész van, nem kell órákat tölteni a konyhában! Nem is szeretek órákat tölteni ott. Megnéztem a weben, hogy hol találom meg az alapanyagokat a legolcsóbban: www.ujsagomat.hu/lidl/
>" page="" />
süti beállítások módosítása