2012/január/25

Tejcsokoládés-mandulás gyümölcskenyér

vagyis inkább gyümölcskenyér gyümölcs nélkül

A gyümölcskenyérért mindigis oda voltam, de a szárított gyümölcsöt sosem szerettem benne, különösen a mazsolát. De a világ nem dől össze, ha átírjuk a gyümölcskenyér szabályait és nem teszünk bele gyümölcsöt. Végülis kenyérnek sem igazán mondható, mégis úgy hívják. Mindenesetre Gerivel már nyersen is alig bírtuk abbahagyni a falását - ez az a kategória, amikor nem csak a keverőgép lapátjairól nyalogatja le az ember a tésztát, hanem kanállal eszi, amíg végül lekonyuló szájjal be nem teszi a sütőbe és vár rá vagy 30-40 percet, hogy újra megkaparintsa.



Tejcsokoládés-mandulás gyümölcskenyér, hozzávalók:
150 g vaj
20 dkg porcukor
3 tojás
25 dkg liszt
2 zacskó vaníliás cukor
fél citrom lereszelt héja
2 kk sütőpor
100 g mandula
100 g dió
100 g tejcsokoládé
csipet só

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
2. A vajat habosra keverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként belekeverem a tojásokat is, végül pedig több részletben hozzáadom a sütőporral, és a csipet sóval elkevert lisztet is.
3. A csokoládét apró darabokra vágom, a mandulát és a diót pedig aprítógépben durvára aprítom, majd a reszelt citromhéjjal együtt a tésztába keverem.
4. Egy őzgerinc vagy pástétomos formát kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, majd a forró sütőben 30-40 percig sütöm, hústűvel vagy villával ellenőrzöm, hogy sól átsült-e.



A sütőből olyan jó illatok terjengtek, hogy amikor végre kivettük a sütőből, addig álltunk felette csorgó nyállal, amíg minimálisan ki nem hűlt, és vághatóvá nem vált - ez volt este 22 órakor, de nem zavart, majdnem az egészet betermeltük ketten Gerivel, csak egy kis csücsköt hagytunk meg másnap reggelire.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr685409472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.01.28. 15:54:20

Nagyon jol nez ki!!

Barbara Kovacs 2013.11.30. 09:12:20

Szia!
Szeretnem megkérdezni, hogy van valami specko vaj márkád amit használsz es jól bevált a sutesekhez?
Köszi

bebicsirke 2013.12.01. 01:39:34

@Barbara Kovacs: Sokfélét szoktam használni, nagyon szeretem a francia vajakat, vagy a kerrygold ír vajat, de a magyarok közül a Bakony vajat is szívesen használom. Mostanában rákaptam, hogy a Metro-ban veszem 1 kg-os kiszerelésben a vajat (magyar és francia is van, mindkettő nagyon jó), mert ár-érték arányban úgy sokkal jobban megéri és így nem kell állandóan 100 vagy 200 grammonként vásárolnom. Hűtőben szerencsére nem romlik gyorsan, sőt nem is igazán romlik, inkább csak avasodhat, de nálam erre vajnak még nem volt lehetősége! :)
>" page="" />
süti beállítások módosítása