2013/április/21

Medvehagymás quiche

Van egy olyan furcsa perverzióm, hogy csak akkor érzem igazán jól magam a konyhában, ha van a hűtőben vaj (sok vaj!), ricotta és tejszín. Ezek a kedvenc, és leggyakrabban használt alapanyagaim, és azt hiszem ez az egyetlen dolog, ami a paleo étrendet követő anyukámat idegesíti az életmódomban. A konyhánkban kb. 2 hete tanyázik egy másik nagyon fontos alapanyag, ami azóta szinte mindenbe belekerül: a medvehagyma, amit saját kezűleg szedtünk Bajna közelében. Na ez viszont biztos nem idegesítheti a jóanyámat, mert rettentő egészséges! :) A 20-30 csokornyi állományunkból még mindig egy nagy edény vízben áll 5-6 csokor, és már kezdtek itt-ott sárgulni a levelek, amikor kitaláltam nekik egy remek helyet, amibe kerülhetnek: egy medvehagymás-sonkás-szárított paradicsomos-ricottás quiche-t. A quiche-ek egyébként is nagyon népszerűek itt a blogon, pont itt volt az ideje egy ilyen szezonális verziónak.



Medvehagymás quiche (hozzávalók - 32 cm-es piteformához): 
Az omlós tésztához:
200 g liszt125 g vajsó, 2-3 ek víz

A töltelékhez:1-1,5 csokor medvehagyma
100 g sovány sonka
5-6 db szárított paradicsom2,5 dl tejszín
4 tojás
1/2 kk szerecsendió
só, bors
125 g ricotta


1. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és 2-3 evőkanál vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon, ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
2. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
3. Miután a tészta kellően megdermedt, akkorára nyújtom, amekkora a piteformám, beleterítem majd villával jó alaposan megszurkálom és egyenesen a forró sütőbe tolom (lehet előtte mélyhűtőben dermeszteni 10-15 percig, de mi most nem bírtunk várni).
4. 10-15 percig sütöm, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
5. Miközben elősül, összeállítom a tölteléket: egy kancsóban elvegyítem a tejszínt és a tojásokat, majd sózom, borsozom a keveréket és hozzáadom a szerecsendiót is. A medvehagymát, a sonkát és a szárított paradicsomot vékony csíkokra vágom.
6. Az elősült tésztát egyenletesen megszórom a sonkával, szárított paradicsommal és a medvehagymával, majd felöntöm a tejszínes-tojásos keverékkel, és végül kiskanállal rászaggatom a ricottát, hogy kb. minden szeletre jusson. 
7. További 20-25 percig sütöm, vagy amíg a töltelék már nem remegős legbelül sem és a teteje kissé megpirult. 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr475409394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása