2012/november/02

Ricottás-sütőtökös quiche

A quiche a kedvenc kajám, most komolyan. A sütőtök meg a kedvenc zöldségem, úgyhogy kicsit fura is, hogy eddig még nem került fel sütőtökös quiche recept a blogra. A sütőtökben annyi lehetőség van, hogy elképesztő, és rengetegen csak sült sütőtököt csinálnak belőle. Na, én azt pont nem, de töltöttem már kuszkuszos töltelékkel, csináltam belőle levest, pancake-et, lasagne-t, és még nagyon sok mindent. Ha szemezgetni akartok, itt megtehetitek!

De akkor most jöjjön ez a quiche, ami azt hiszem sokszor fog még nálunk készülni ebben a sütőtök-szezonban!

Ricottás-sütőtökös quiche (hozzávalók - kb. 30 cm-es formához): 

Az omlós tésztához: 
200 g liszt
125 g hideg vaj
2-3 ek víz


A töltelékhez:
kb. 300 g sütőtök
2 ek balzsamecet
2 ek olívaolaj
1 kisebb rozmaringág
só, frissen őrölt bors
+
100 g pulykasonka/bacon/pancetta
+
4 tojás
2 dl tejszín
1 dl tej
100 g ricotta
100 g füstölt sajtsó, frissen őrölt bors


1. A sütőtököt meghámozom, kimagozom, majd kockákra vágom, összeforgatom 2 ek olívaolajjal, 2 ek balzsamecettel, sóval, borssal, a rozmaringággal majd egy magas falú serpenyőben puhára sütöm, gyakran megkevergetve. Ha kész, félreteszem. 
2. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és ha szükséges 2-3 evőkanál vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
3. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
4. Miután a tészta kellően megdermedt, két fólia között akkorára nyújtom, amekkora a piteformám, majd villával megszurkálom és 1 órára hűtőbe, vagy fél órára mélyhűtőbe teszem.
5. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10 percig nehezékkel (lencse, csicseriborsó...) elősütöm, majd a nehezék nélkül további 5-10 percig, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
6. Miközben elősül, a sonkát/pancettát apró kockákra vágom, majd ropogósra sütöm egy serpenyőben. 

7. Ezután összeállítom a tölteléket: a tojásokat alaposan összekeverem a tejjel és a tejszínnel, fűszerezem, végül pedig az egészet az elősült tésztára öntöm, és beleszórom a sütőtök darabokat és a sonkát, kiskanállal rákanalazom a ricottát, majd megszórom a reszelt füstölt sajttal.
8. A lepényemet 20-25 perc alatt készre sütöm a 200 fokos sütőben. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr185409421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szilvia 2012.11.04. 10:32:59

125 g hideg mi? :)

Bébicsirke 2012.11.04. 20:11:04

vaj! :) köszi, javítom!
>" page="" />
süti beállítások módosítása