2012/november/02
Ricottás-sütőtökös quiche
A quiche a kedvenc kajám, most komolyan. A sütőtök meg a kedvenc zöldségem, úgyhogy kicsit fura is, hogy eddig még nem került fel sütőtökös quiche recept a blogra. A sütőtökben annyi lehetőség van, hogy elképesztő, és rengetegen csak sült sütőtököt csinálnak belőle. Na, én azt pont nem, de töltöttem már kuszkuszos töltelékkel, csináltam belőle levest, pancake-et, lasagne-t, és még nagyon sok mindent. Ha szemezgetni akartok, itt megtehetitek!
De akkor most jöjjön ez a quiche, ami azt hiszem sokszor fog még nálunk készülni ebben a sütőtök-szezonban!
Ricottás-sütőtökös quiche (hozzávalók - kb. 30 cm-es formához):
Az omlós tésztához:
200 g liszt
125 g hideg vaj
2-3 ek víz
só
A töltelékhez:
kb. 300 g sütőtök
2 ek balzsamecet
2 ek olívaolaj
1 kisebb rozmaringág
só, frissen őrölt bors
+
100 g pulykasonka/bacon/pancetta
+
4 tojás
2 dl tejszín
1 dl tej
100 g ricotta
100 g füstölt sajtsó, frissen őrölt bors
1. A sütőtököt meghámozom, kimagozom, majd kockákra vágom, összeforgatom 2 ek olívaolajjal, 2 ek balzsamecettel, sóval, borssal, a rozmaringággal majd egy magas falú serpenyőben puhára sütöm, gyakran megkevergetve. Ha kész, félreteszem.
2. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és ha szükséges 2-3 evőkanál vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
3. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
4. Miután a tészta kellően megdermedt, két fólia között akkorára nyújtom, amekkora a piteformám, majd villával megszurkálom és 1 órára hűtőbe, vagy fél órára mélyhűtőbe teszem.
5. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10 percig nehezékkel (lencse, csicseriborsó...) elősütöm, majd a nehezék nélkül további 5-10 percig, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
6. Miközben elősül, a sonkát/pancettát apró kockákra vágom, majd ropogósra sütöm egy serpenyőben.
7. Ezután összeállítom a tölteléket: a tojásokat alaposan összekeverem a tejjel és a tejszínnel, fűszerezem, végül pedig az egészet az elősült tésztára öntöm, és beleszórom a sütőtök darabokat és a sonkát, kiskanállal rákanalazom a ricottát, majd megszórom a reszelt füstölt sajttal.
8. A lepényemet 20-25 perc alatt készre sütöm a 200 fokos sütőben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szilvia 2012.11.04. 10:32:59
Bébicsirke 2012.11.04. 20:11:04