2016/december/17

Fatörzstorta

Nem is értem, hogyan lehetséges, hogy még nem került fel ide ez a fatörzstorta recept, hiszen nem telhet el nélküle karácsony, mióta megismertem Gerit, vagyis már majdnem 13 éve. A recept az anyukájáé, és minden karácsonykor elkészíti - van, hogy többször, mert túl gyorsan elfogy....van, hogy a felvágás után fél órával. :) Egy kicsit meg kell küzdeni ezért a süteményért, és be kell vetni a bicepszet a krém gőz feletti keverésekor, de minden percet megér. 

tefalrecept_fatorzstorta_1.jpg

 

Fatörzstorta 

(Hozzávalók, 1 rúdhoz):

A piskótához: 

  • 5 tojás
  • 100 g porcukor
  • 110 g liszt

 

A csokoládékrémhez:

  • 3 tojás
  • 150 g porcukor
  • 3 ek (kb. 50 g) cukrozatlan kakaópor
  • 200 g vaj

 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket a cukor felével robotgéppel kemény habbá verjük. Kiszedjük a kemény fehérjehabot egy keverőtálba, majd visszatesszük a keverőtálat a robotgépbe, és a tojássárgákat a cukor másik felével fehéredésig keverjük benne.
  2. Ezután a sárgájához hozzáadjuk a habot és hozzászitáljuk a lisztet, majd egy fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt, nagy lapos tepsiben (a sütőhöz való alacsony peremű tepsi a legjobb) elegyengetjük, majd 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ha szép aranybarnára sült, egy konyharuhára borítjuk, egyszer-kétszer végiggörgetünk rajta egy sodrófát, majd lehúzzuk a sütőpapírt, és széltében feltekerjük a konyharuhával együtt. 
  3. Miközben a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A hozzávalókat egy mély fém keverőtálban kézi habverővel összekeverjük, majd gőz fölött a habverővel folyamatosan keverve besűrítjük, végeredményként egy sűrű, fényes krémet kell kapnunk - ez eltarthat 15-20 percig is. 
  4. Ezután átöntjük a krémet a robotgépünk elmosogatott keverőtáljába, majd a krémkeverő fejjel kis kockánként belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. A krém 2/3 részével megtöltjük a feltekert piskótát, az 1/3 részével pedig beborítjuk a külsejét és villával fatörzs mintát formázunk a krémbe. Szárított, ehető virágokkal díszíthetjük. 

tefalrecept_fatorzstorta_4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr612053377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása