2013/május/10

Epres pavlova torta

Amióta csak megismertem a pavlovát, szerelmes vagyok belé. Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb desszert, és ráadásul friss tejszínhabbal és friss gyümölcsökkel a legjobb. A közelgő esküvőre felmerül a kérdés, hogy jöhet-e, hiszen a friss tejszínhab eléggé, vagyis inkább borzasztóan olvadékony, maga a pavlova pedig eléggé törékeny. Mindenesetre íme a recept, ami a 2013 májusi Vidék Íze Receptújságban is szerepelt, az esküvői tortateszt értékelésére pedig a recept után kerítek inkább sort. Ami az esküvőt illeti, most újra belendültünk egy kicsit, készül a meghívó a nővérem keze által, a zenekarral sikerült lejjebb tornászni az árakat, a méregdrága anyakönyvvezető helyett pedig úgy néz ki a barátaink találtak nekünk egy ígéretes színészt, aki a helyszínen összead. :)
A tortagyártó csapat is bővült egy taggal, az unokatesóm nagylányát, Csengét is szeretném bevonni az esküvői előkészületekbe, aki egyébként pont ma ünnepli a 12. születésnapját, úgyhogy innen is Boldog Szülinapot Csengi, valamikor együtt csináljunk Neked egy ilyen szuper tortát! (de most komolyan, és nem PlayMobil konyhában!! :))

fotó: Habik Csaba, Geomédia
Epres pavlova torta (Hozzávalók - 3 szintes, 20 cm átmérőjű tortához):

6 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál ecet
3-4 evőkanál kakaópor
3 dl habtejszín
3-4 evőkanál porcukor
20 dkg friss eper

1. A sütőt előmelegítem 120 fokra. 
2. A tojásfehérjét a porcukor kanalankénti hozzáadásával kemény, fényes habbá verem, majd egy spatulával hozzákeverem a kakaót, az ecetet és a kukoricakeményítőt. 
3. Két vagy három lapos tepsit (amennyi egyszerre elfér a sütőben) kibélelek 3 db, 22-24 cm-es átmérőjű sütőpapír koronggal és egyenlő arányban rájuk halmozom a habot.
4. A sütőben 65-70 percig sütöm a pavlova lapokat, majd kikapcsolom, konyharuhával kitámasztom az ajtaját, és hagyom, hogy teljesen kihűljenek benne (kb. fél-1 óra). 
5. A rétegek közé és a torta tetejére is tejszínhabot és friss epret halmozok.

fotó: Habik Csaba, Geomédia
Esküvői kiértékelés (1-5-ig): 

Íz: 5, efelől nincs is kétség, a nyári bogyós gyümölcs kínálattal megspékelve pedig inkább 10!
Forma: 5, bár kicsit töredezik, mégis így tökéletes
Vendégek ízlésének megfelelés: 5!! Sőt, 10, mert gluténmentes, így még a lisztérzékeny nővérem is ehet belőle!!!
Esküvői alkalmasság: 3-4, ez nehéz kérdés. Ami biztos, hogy a helyszínen kell majd összeállítani, mert lehetetlen a csúszós tejszínhabbal rétegezett tortát biztonságosan szállítani, főleg a nyári nagy melegben. Arról nem is beszélve, hogy ha túl sokat áll, akkor a pavlova rétegek nagyon megszívják magukat nedvességgel, és vesztenek az értékükből. 
Igen vagy nem: Na jó....igen! Majd valahogy megoldjuk! Megcsinálom a pavlova rétegeket, beszerzem a gyümölcsöket, a séffel pedig megdumálom a helyszínen, hogy dobja össze!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr615409391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása