2012/október/14

Zabkása variációk

Vasárnapi Reggelik No.2.

Gyerekkoromban anyukám sosem tolta belém a zabkását, ezért csak az amerikai filmekben láttam, ahogy az emberek fanyalognak tőle. Lila Füge a szakácskönyvében viszont olyannyira gusztán írt a zabkásákban rejlő lehetőségekről, hogy adtam a neki egy esélyt, és azóta egyszerűen képtelen vagyok lekattanni róla. Könnyű, krémes, rengeteg féleképpen variálható, és egészséges is. Amikor úgy érzem, hogy nehéz nap előtt állok, mindig zabkásával indítok, mert egyszerűen megnyugtatja a gyomromat!  Mindig teljes kiőrlésű verziót választok és leginkább vízben szoktam megfőzni, mert a tej számomra nagyon elnehezíti, de ha van itthon kókusztej, akkor azzal turbózom, mert nagyon jól áll neki! Van olyan is, hogy kerül bele egy kevés étcsoki vagy fehércsoki is, ha olyan gyümölcsöt kapok, amihez jól megy, de cukor soha, édesítőszerként csakis a méz vagy juharszirup jöhet szóba!



Zabkása (hozzávalók 2 főre): 
180-200 g teljes kiőrlésű zabpehely
7,5-8 dl víz/tej/kókusztej, vagy ezek keveréke
csipet só
2-3 ek méz/juharszirup + még a tetejére
100 g friss gyümölcs/csokoládé..stb.

1. A zabpelyhet kimérem, hozzáadom a vizet és a csipet sót és pár percig duzzasztom benne, majd felteszem a tűzre és 2-3 perc alatt sűrűre főzöm.
2. Leveszem a tűzről, hozzákeverem a mézet/juharszirupot és friss gyümölcsökkel tálalom, a végén meglocsolva még egy kis mézzel/juharsziruppal. Ha csokit teszek bele, azt is csak akkor, amikor már levettem a tűzről, hagyom kicsit állni a darabolt csokit a zabkásában, amíg minden darab megolvad, majd elkeverem. Ilyenkor kevesebb méz kell hozzá!



A zabkása 28 éves koromra nagy kedvenc lett az életemben, és zsákszámra vásárlom a zabpelyhet hozzá! Azért szeretem jobban a teljes kiőrlésűt, mert sokkal finomabbak a szemek, nincs rajtuk kemény héj és még krémesebb lesz megfőzve!
Előre látom, ahogy a gyerekeimnek egy egész zacskó (0,5 kg) zabpelyhet felhasználok majd a reggeli kásákhoz.
Ez a reggeli nem csak ráérős vasárnapokon tökéletes, hanem rohanós hétköznapindítónak is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr655409425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása