2011/december/22

Ünnepi panna cotta

Az ünnepi jelző jelen esetben arra utal, hogy a karácsonyi nyüzsgés, a sok rohangálás, ajándékvásárlás, főzés, csomagolás, pakolás, utazgatás után ünnepi boldogság foghat el, amikor rájövünk, hogy a desszert előállításához nem kellett több, mint 5 perc (a hűtés még +5 óra, de az már a hűtő dolga). A panna cotta borzasztóan egyszerű, de ettől még tökéletes karácsonyi desszert. Ez a recept szerepel a PS Magazin téli számában, az ünnepi villámvacsora desszertjeként, amit kifejezetten olyan rohangálós embereknek találtam ki, mint amilyen én vagyok, igazi budapestiek, akik imádnak főzni, de nem feltétlenül akarnak órákat ácsorogni a konyhában egy "hú de finom"-ért. De mégsem vagyok teljesen ilyen, mert én valószínűleg valami extrabonyolult karácsonyi menüt fogok összeállítani, mert nem szeretem, ha túl könnyű dolgom van a konyhában. Persze addig még lehet, hogy meggondolom magam, de most még jó belegondolni, hogy életemben először kettesben Szentestézek Gerivel, és előtte egész nap konyhai mámorban éghetek, amíg ő a karácsonyfával babrál, tudományos alapokra helyezve a felállítást, a díszítést és az égőket - amit nem is csinálhatna ennél jobban, de komolyan.



Ünnepi panna cotta (4 főre, 4 db 1,5 dl-es pohárhoz/formához):

4 dl tejszín
2 dl zsíros tej
1 vaníliarúd
4-5 ek kristálycukor
3-4 lapzselatin
A karamellöntethez:
50 g kristálycukor
0,5 dl víz

1. A tejszínt, a tejet, a cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét egy lábasban elkeverem, felteszem főni a vaníliarúddal együtt, majd folyamatos kevergetés mellett felforralom. 
2. Miután felforrt, leveszem a tűzről, kihalászom a vaníliarudat, és a tejszínes alaphoz adom a szilárd zselatinlapokat (3 lap esetén lágy és krémes, 4 esetén ennél kissé töményebb állagot kapok). 
3. A zselatinlapokat kevergetéssel teljesen feloldom, majd 4 db vízzel kiöblített formába, vagy poharakba/kelyhekbe töltöm a keveréket, és egy éjszakán át a hűtőben szilárdítom. 
4. Mielőtt tálalom, elkészítem a karamellöntetet: a cukrot egy lábasban teljesen összekeverem a vízzel, majd közepes lángon karamellizálódásig hevítem. Amikor elértem a kellő aranybarna színt, leveszem a lábast a tűzről, majd egy evőkanállal gyors mozdulatokkal a panna cottára csorgatom. Gyorsan dolgozom, mert a karamell nagyon hamar megszilárdul. A vékony karamellszálak nagyon jó díszítőelemek, ehhez egy kis karamellt kicsorgatok egy sütőpapírra, és egy villát rászorítok, majd olyan messzire húzom a levegőben, amilyen vastagságú szálakat szeretnék elérni. A karamell forró játék, ne érhetek hozzá, amíg meg nem szilárdult!


Boldog Karácsonyt! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr935409483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása