2011/december/19

Sütőtökös-csokis minibejglik

Előrebocsátom, a bejgli nem könnyű dolog, de minden Karácsonykor muszáj nekiállni, és kicsit kísérletezni, mert kevés olyan klasszikus van, amit ennyire lehetne imádni. Mindenki várja, és persze Karácsony végére mindenki utálja, de aztán megint várni kezdi, és amikor újra jön, az azt jelzi, hogy karácsonyfa lesz, együtt lesz a család, és mindenki mosolyogni fog. Anyukám a nagymamámtól tanulta a bejglit, és gondolom a nagymamám is az ő anyukájától, de én valamiért kimaradtam a sorból, és múlt héten a cukrásziskolában csináltam először bejglit. Persze nyilván máshogy, mint anyuék, de remélem idén én is adhatok neki egy-két tippet! :) A cukrásziskolában nem 1-2 bejglit csináltunk persze, hanem közel 50 db-ot, és mellette egy csomó pozsonyi kiflit, úgyhogy alaposan megdolgoztattuk a bicepszeinket, de élveztem! És méghozzá mennyire élveztem! Holnap újra nekilátok, mert minden családtag kap 1-1 db-ot, de mivel őrült azért mégsem vagyok, 10 dkg-osakat csinálok mindenkinek, 0,5 kg lisztből.
Ezt az adagot Gerivel csináltuk, és hihetetlen, milyen gyorsan megtanult virgolni, a végére jobban csinálta mint én, ezért mormogtam az orrom alatt valami parancsolgatást, hogy érezze, hogy mégiscsak én vagyok a cukrász! :)
Boldog Karácsonyt Mindenkinek! Csináljatok és egyetek sok bejglit, aztán meg menjetek edzeni! haha



Sütőtökös-csokis bejgli (hozzávalók - 9 db 10 dkg-os bejglihez):
0,5 kg liszt
20 dkg margarin
5 dkg porcukor
1,5 dl tej
10-15 g élesztő
1 db tojássárgája
só, reszelt citromhéj, vaníliás cukor
1 tojássárgája és 1 tojásfehérje a kenéshez

A sütőtökös töltelékhez:
600 g sütőtök (hámozott, magozott állapotában legyen ennyi)
50 g vaj
100 g 70% fölötti étcsokoládé
1 kk őrölt fahéj
1/4 kk őrölt gyömbér
1/4 kk reszelt narancshéj
100 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

1. Elsőként mindent előkészítek: nem szoktam, de ilyenkor nem árt, mert sok összetevős a dolog: kimérem, és leszitálom a lisztet és a porcukrot, a lemért margarint feldarabolom és szobahőmérsékleten puhítom egy kicsit, a tejet kimérem, a tojást szétválasztom és a fehérjét félreteszem, a citromhéjat lereszelem és összekeverem 1 csomag vaníliás cukorral.
2. A hozzávalók adagolásának nincsenek fokozatai, minden mehet a keverőtálba, majd jól összegyúrom a hozzávalókat. Amint nagyjából összeállt a tészta, kiveszem a keverőtálból egy tiszta munkapultra, és teljesen egyneművé gyúrom. Addig dolgozok így a tésztán (kb. 5-10 perc), amíg teljesen össze nem áll, és korrekt kis gombócot kapok (eleinte kissé túlságosan is ragacsosnak, margarinosnak tűnhet, de nem adok hozzá több lisztet, szépen össze fog állni).
3. Minimum fél órára a hűtőbe teszem, addig előkészítem a tölteléket.
4. Egy magas falú serpenyőben felolvasztom a vajat, majd beleöntöm a hámozott, kimagozott és apró kockákra darabolt sütőtököt, és sűrű kevergetés mellett puhára párolom, (a fakanállal püré-szerűre keverem), majd félreteszem hűlni. Amikor már langyos, hozzáadom a cukrot és a fűszereket, de a nagyon apró csíkokra vágott csokit már csak akkor adom hozzá, ha teljesen kihűlt.
5. A bejglit kiveszem a hűtőből, és 10 dkg-os darabokat mérek le belőle. Egy részét kint hagyom, és virgolni kezdem (hideg munkapulton kigömbölyítem a tésztát), a másik részét visszateszem a hűtőbe, hogy hűljenek, amíg virgolásra nem kerülnek. A virgolás azért szükséges, hogy a bejgli felülete szép sima legyen. Ez úgy néz ki, hogy a kis gombócokat a tenyerünkbe vesszük, kissé összegömbölyítjük, majd a munkapultra tesszük a tenyerünket a kisujjunkat a pulthoz szorítva, és a nyitott tenyerünkkel egyszerre írunk le köröket a kis golyókkal, és nyomjuk őket a pulthoz, hogy szépen kifehéredjenek. Akkor sikeres a művelet, ha a tésztánk sokkal fehérebb, mint előtte volt, és a felülete szép sima és gömbölyű.
6. Az elkészült golyóbisokat ezután téglalap alakúra nyújtom, kb. 15x20 cm-esre.
7. A sütőtökös töltelékből 7,15 dkg-os adagokat mérek ki, majd úgy viszem fel a kinyújtott téglalapokra, hogy minden szélétől maradjon egy ujjnyi hely.
8. A töltelék felvitele után kezet mosok, hogy kívülről ne legyen sütőtökös a bejgli (ez mákos bejglinél fontosabb, de a sütőtökösnél sem néz ki jól, ha kívül is akad egy-két narancssárga folt), majd feltekerem: először behajtom a bejglik jobb és bal oldalán a kihagyott ujjnyi részeket, majd a felső szélükön először a két csücsköt hajtom be, erre pedig ráhajtom az ujjnyi kihagyott részt, és ennél fogva tekerem fel, felülről lefelé. A bejglik alja mindig a tészták összeérésénél legyen, így pakolom őket egy lapos tepsire, egymástól min. 10 cm-es távolságra.
9. A bejgliket ezután egyenletesen lekenem a tojássárgájával, majd addig szárítom a hűtőben, amíg simogatni nem lehet, vagyis amíg teljesen meg nem szárad a tojás. Ezután jöhet a fehérje, amivel szintén egyenletesen lekenem,
10. A bejgliket ezután középen egy villával koppanásig beszúrom, hogy a töltelék kellően szellőzhessen, majd 200 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütöm őket, amíg külsejük sötétbarna nem lesz. A márványosságot az okozza, hogy először a sárgája, utána a fehérje kerül rá.



Már csak 4 nap van Karácsonyig, de csak egy szabad este kell ennyi finomság összeállításához. Persze egy lelkes csapat nem árt, akik segítenek, mert könnyen rá lehet unni a magányos virgolásra! :)
Még egyszer Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr635409484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása