2013/augusztus/07

Bébicsirke esküvői tortája

A NAGY ESKÜVŐI POSZT

blogra1_TORTA.jpg

0219.jpg

0298.jpg
Remélem nem bánjátok, hogy ez a poszt egy kicsivel hosszabb lesz, mint az eddigiek. Ez azért van, mert egyrészt egy 6-szintes tortáról beszélünk, másrészt egy világraszóló esküvőről...no meg azért is, mert egyszer megy férjhez az ember, ezért leginkább egyszer van lehetősége, hogy írjon róla. Aki nem ismeri a történetünket, annak röviden leírom, hogy 9,5 éve szerettünk egymásba Gerivel. Miatta/neki kezdtem el főzni, mellette értem nővé, és ő támogatott abban is, hogy kövessem az álmaimat és indítsam el a Bébicsirkét. Idén januárban, amikor megkérte a kezemet, rögtön tudtuk, hogy nem lesz hagyományos esküvőnk. Olyat szerettünk volna, amilyenek mi vagyunk, úgyhogy mindent megtettünk, hogy olyan is legyen. Azt hiszem sikerült....

0004.jpg

0008.jpg

0009.jpg

A helyszínt illetően mindenképp szerettük volna, ha valami nagyon laza hangulatú étteremben bulizhatunk nagyon kötetlen hangulatban a családunkkal és a rengeteg barátunkkal. A Kopaszi gáton milliószor piknikeztünk már, sokszor kettesben, sokszor barátokkal, úgyhogy nem volt nehéz kiválasztani a nagy kedvencünket a Fruska Bisztrót! Dekorációval nem nagyon kellett bajlódnunk, mert a hely nagyon adja magát, őrülten hangulatos kockás terítők, kényelmes piros műanyag székek, régi üveg szódásszivonok, befőttes üvegekben érkező szörpök...Geri nagybátyjának a párjával viszont hihetetlen szerencsénk volt, a virágdekorációkat ugyanis ő készítette, az én ötleteim és a helyszín hangulatához egyedileg kialakítva. Szerintem szebb nem is lehetett volna!

0006.jpg

0018.jpg

0039.jpg

Már januárban eldöntöttem, hogy a tortát én fogom sütni, akár esik, akár fúj. És bár próbáltak jó sokan lebeszélni, nem sikerült nekik. Szerencsére! El sem tudok képzelni annál jobbat, mint amikor az esküvő tényleg 100%-ban a menyasszonyról és a vőlegényről szól, olyannyira, hogy még a torta is a két kezünk munkája. Na jó, azért kettőnél egy jó párral több kéz munkája volt végül. Itt is szeretném megköszönni Ancsának, Krisztának, Juditnak, Aninak, Katónak, Lidinek, Áginak és Mariannak, hogy az esküvő előtti napon ott izzadtak velem együtt a konyhában...nélkülük biztosan nem tudtam volna összerakni a csodálatos esküvői tortámat. Kis papírlapokra írtam a recepteket, bevásároltam 4 kg vajat, 4 kg lisztet, 100 tojást (majdnem 50 maradt!), 6 kg cukrot, 2,5 kg csokipasztillát, 1 kg mandulalisztet, egy csomó nyári bogyós gyümölcsöt, mascarponét, krémsajtot és persze még sokminden mást a pár héttel korábban megálmodott rusztikus tortacsodához, és a 0 kilométeres Kitchen Aid-em mellé kölcsönkértem még Boriét is, hogy tényleg üzemi szinten tolhassuk a tortasütést. Maga a konyha is kölcsönkonyha volt, Geri szüleinek régi házát foglaltuk el, ahol kényelmesen elfértünk. Hihetetlenül jó volt, és a csajokon is azt láttam, hogy nagyon jól érezték magukat. Bármikor szívesen nyitnék velük egy sütödét/cukrászdát vagy valami kis sütisütő manufaktúrát! A tortákat tulajdonképpen nem is én csináltam, hanem ők - én csak a kérdéseikre válaszoltam, ellenőriztem az állagukat, ki-be húzogattam-tologattam őket a sütőből és sütőbe, tűvel szúrkáltam őket, hogy lássam elkészültek-e már, majd leszedtem a már elkészült és kihűlt tortákról a tortakarikákat és logisztikáztam őket a spájzban. Miközben ők szorgoskodtak, készítettem úgy 250-300 macaront (ami egyébként olyan gyorsan elfogyott, hogy én nem is láttam az esküvőn!), pár nappal korábban pedig 100 db 100 g-os csokis-mogyorós müzlit köszönőajándéknak (Geri csomagolta őket!). 

A macaronok pisztáciás és csokis töltelékkel készültek. Receptet találtok hozzájuk itt és itt

IMG_2417.JPG

IMG_2415.JPG

IMG_2412.JPG

IMG_2410.JPG

 

Na de lássuk A TORTÁT, szintenként: 

38 cm - "Call Me Cupcake" féle deluxe csokitorta, csokis vajkrémmel töltve

32 cm - "What Katie Ate" féle viktória piskóta, mascarponés-gyümölcsös vajkrémmel töltve

27 cm - deluxe csokitorta, krém nélkül

24 cm - Bébicsirke féle répatorta, gyümölcsös-krémsajtos vajkrémmel töltve

20 cm - viktória piskóta, csokis vajkrémmel a tetején

17 cm - deluxe csokitorta, mascarponés-gyümölcsös vajkrémmel töltve

Azt hinné az ember, hogy 30 cm feletti tortakarikát is akkkkkkárhol lehet kapni, de ez őrült nagy tévedés. 32 cm-es még csak-csak lett volna itt-ott, de 38 cm-est egyedül az Écsy Kft.-nél találtam, minden másra viszont ott volt a Desszertmester, akik zseniálisak. Náluk vettem a szinteket összetartó fa tartóoszlopokat, az egyes torták alá kerülő kartonkarikákat, és jó néhány papírdobozt is, mert mindenféle méretben van náluk. 

A több szintes torták esetében nagyon fontos, hogy:

  1. csak a végfelhasználás helyszínén rakjuk össze a szinteket
  2. minden szint alatt legyen egy vastagabb, aranyfóliával borított vagy sima kartonlap, hogy ne süllyedjenek össze a szintek
  3. minden szint közé kell tenni legalább 2 db fa vagy műanyag tartóoszlopot, amiket teljesen, az alsó szint legaljáig be kell szúrni, és 1-2 cm-rel kell, hogy felül kilógjon
  4. a tortakartonokat előre ki kell lyukasztani pontosan ott, ahol a tartóoszlopok lesznek

IMG_2413.JPG

IMG_2411.JPG

IMG_2416.JPG

Kriszta barátnőm nem igazán találta a helyét a sütisütő csapatban, mert nem kifejezetten izgatják a konyhatündéri feladatok. Viszont építeni imád, és remekül tud is! A statikai felépítést, a szintek közötti tartóoszlopok rendszerét, a szállítást, a helyszíni összrakást, mind-mind ő találta ki, és ha nem lett volna, elképzelhető, hogy a torta szépen felborult/összeomlott/szétszakadt volna. 

A 6-szintes torta sütése reggel 10-kor kezdődött, és este 8 körül végződött, egy elég nagy kétségbeeséssel, hogy hogyan fogjuk szállítani a torta legalsó, 38 cm-es szintjét, amire akkor már rápakoltuk a 32 cm-es szintet is (na ezt nem szabad!:) ). Hosszas tanakodás után eltettük magunkat holnapra (én a LeMeridienben éjszakáztam) majd másnap reggel 8kor folytattuk a tortamenetet a legjobban díszítő Ancsával és a statikai kivitelező Krisztával: dobozolás, pakolás, be a kocsiba, 30-as tempóval, vészvillogóval végig a városon, sikeresen kiérkezve a Kopaszira, összerakva, majd a maradék krémekkel és a csodaszép gyümölcsökkel feldíszítve hűtőbe raktuk a tortát - Kriszta nem hagyta a felszolgálókra a feladatot, mi ketten vittük. 

blogra3_TORTA.jpg

blogra4_TORTA.jpg

Na, és akkor a poszt legvégére jöjjenek a receptek is: 

Chocolate Cake Deluxe - Call Me Cupcake receptje alapján (eredeti recept itt)

A svéd bloggerlány szinte mindent dl-ben ad meg, a lisztet, porcukrot, és minden egyéb száraz hozzávalót is, viszont mi sem bíbelődtünk a grammba váltással, egyszerűen a mérőpohárba öntve kell kimérni a száraz hozzávalókat: 

Hozzávalók (3 db 20 cm-es, vagy 2 db 24-26 cm-es tortakarikához - mi a 38 cm-es szinthez 3x-os adagot használtunk):

  • 4,25 dl liszt
  • 4,75 dl cukor
  • 1,25 dl cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 nagy tojás
  • 2,5 dl erős kávé, hidegen
  • 2,5 dl író (én a Manna ABC-ben találtam, lehet helyette tejet is használni)
  • 1,25 dl napraforgó olaj
  • 1 ek vaníliakivonat

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a sütőformákat pedig kivajazom, és beborítom sütőpapírral. 

2. Egy nagy keverőtálban összekeverem a száraz összetevőket, a cukor kivételével. 

3. A tojásokat kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kávét, írót, olajat és vaníliakivonatot, alaposan elkeverem, végül 3 részletben hozzáadom a száraz összetevőket, és egyneművé keverem a robotgéppel. 

4. A tésztát ezután a sütőformába öntöm, majd 30-35 percig sütöm, és tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. 

5. A tortát hagyom a formában 15 percig hűlni, majd kiborítom egy rácsra, és hagyom teljesen kihűlni, a krémet csak ekkor töltöm bele. Mivel a torta nagyon omlós és puha, ha ketté szeretnétek vágni, tegyétek előtte mélyhűtőbe kb. 30 percre. 


Csokoládés vajkrém (a 38 cm-es tortához 1,5x-es adagot készítettünk)

  • 200 g étcsokoládé
  • 300 g puha vaj
  • 3,5 dl porcukor
  • 1,5 dl kakaópor
  • 2 ek hideg kávé/tejszín/tej
  • 0,5 ek vaníliakivonat

1. Gőz fölött megolvasztom a csokoládét, majd hagyom langyosra hűlni. 

2. A robotgépben krémesre keverem a vajat a porcukorral, majd hozzáadom a kakaóport, és lassú fokozaton teljesen elkeverem. 

3. Ezután hozzáadom a langyosra hűlt, olvasztott csokit, és további egy percig dolgoztatom vele a gépet, végül kicsit fellazítom a kávéval, tejszínnel vagy tejjel, majd hozzáadom a vaníliakivonatot, és simára keverem. 

A csokoládés vajkrém tökéletesen illik a puha, omlós, kakaós tésztához, csokiimádóknak kötelező. Mi bogyós gyümölcsöket is kevertünk a krémbe. Fogyasztás előtt érdemes fél órával kivenni a hűtőből, mert a vajkrém eléggé megkeményedik a hűtőben. 


0605.jpg

 

Viktória Piskóta - What Katie Ate receptje alapján (eredeti recept: itt)

Hozzávalók (2 db 20 cm-es tortakarikához. A 32 cm-es tortához 3x-os adagot használtunk):

  • 175 g vaj
  • 175 g cukor
  • 3 tojás
  • 1 tk vanília kivonat
  • 175 g liszt
  • 1 tk kukorica keményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 ek tej
  • 2 tk citromlé
  • + csipet só

1. 180 fokra melegítem a sütőt.

2. Összeszitálom a lisztet, keményítőt, sütőport és sót egy nagy keverőtálban.

3. A vajat a cukorral krémesre keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, mindegyik után legalább egy percig dolgoztatva a gépet, majd hozzáadom a tejet és a vaníliát, végül több részletben hozzákeverem a lisztes keveréket, és a legvégén a citromlevet. 

4. A tortaformába öntöm a tésztát, és 20-25 percig sütöm, tűpróbával ellenőrizve a végeredményt. 

Vajkrém krémsajttal vagy mascarpone-val

Hozzávalók: 

  • 200 g vaj
  • 450 g porcukor
  • 2 ek tejszín/tej
  • 1/2 tk vaníliakivonat
  • + 250 g mascarpone vagy natúr krémsajt

1. A vajat krémesre keverem a robotgéppel, több részletben hozzáadom a porcukrot, majd a legvégén a tejszínt/tejet és a vaníliakivonatot. 

2. Hozzákeverem a krémsajtot vagy a mascarponét, majd tetszőlegesen gyümölcsöket, gyümölcslekvárt keverek hozzá. 

0607.jpg

0279.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr735450003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alexandra Sydneyből · http://alexandragasztroblogja.blogspot.com/ 2013.09.19. 03:28:49

Gratulálok! :)
Az a hatalmas torta és a rengeteg macaroon nem semmi!

bebicsirke 2013.09.27. 00:11:03

@Alexandra Sydneyből: Köszönöm, szuper élmény volt elkészíteni ennyi mindent! Nagyon jó döntés volt és sosem fogom elfelejteni! :)
>" page="" />
süti beállítások módosítása