2012/február/05

Sütőtökös rizottó és sütőtökös-csirkés rétes balzsamkrémmel

A szezon utolsó sütőtökösei

Nagyon gyatrák a sütőtökök, dehát februárban ez nem meglepő. Biztos van olyan hely, ahol még mindig lehet szépeket találni, de annyira azért nem keresem, sőt, már kicsit unom is. Hozzáteszem, a zöldségesnél még utóljára nyakig belemásztam a sütőtökös ládába, hogy találjak egy ép példányt, és kellőképp elbúcsúzzak az egyik kedvenc alapanyagomból.

Nagyon fog hiányozni, mert olyan hozzávaló, ami karakteres édeskés, de nem annyira markáns íze miatt jól összefér egy csomó fűszerrel (legjobban curry-vel szeretem), és köretként, főattrakcióként, de akár desszertként is tökéletes, mint ahogy ezt a sütőtökös-csokis bejglim is bizonyította Karácsonykor.
Ami viszont jó ebben a búcsúban az ahogy az lenni szokott a változás, ami ez esetben a tavasz közeledte, és egy csomó olyan hozzávaló megjelenése, amik meg a sütőtök szezon alatt hiányoztak.
Általában egyszerre csak egy receptet szoktam kiposztolni, de most más a helyzet, mert úgy érzem, ha most nem publikálom ezt a kettőt, akkor már csak jövőre lesz esélye bárkinek is megcsinálni őket, ráadásul össze is passzolnak, mert mindkettő sütőtök és csirkemell kombinációjából jött létre, és a fűszerezésük is hasonló. 
Sütőtökös rizottó (hozzávalók - 2 főre): 
200 g rizottó rizs (pl. Arborio) + 50 g vaj
200-400 g sütőtök (attól függ ki mennyire akarja sütőtökösnek)
2 dl száraz fehérbor
1 db vöröshagyma
1,5-2 l csirke vagy zöldség alaplé
150 g füstölt sajt
só, bors, kakukkfű
1. A sütőtököt meghámozom, kimagozom és felkockázom, a vöröshagymát pedig finomra aprítom. 
2. A vajat egy magas falú serpenyőben megolvasztom, megfonnyasztom benne a hagymát, majd rádobom a sütőtök kockákat és a rizst és kissé átpirítom, és sózom, borsozom őket. Rájuk dobok néhány friss kakukkfű ágat is.
3. Ezután felöntöm a rizses alapot a fehérborral, és addig párolom, amíg a rizsszemek magukba nem szívják a bort, majd felöntöm annyi alaplével, ami ellepi és néha megkevergetve, az alaplevet is elpárolom róla. 
4. Ezt addig folytatom, amíg a rizsszemek és a sütőtök teljesen meg nem puhultak, és marad rajtuk egy kevés lé. 
5. Ekkor leveszem a tűzről a rizottót, lefedem, és kb. 5 percig állni hagyom. 
6. Végül belekeverem a nagy lyukú reszelőn lereszelt füstölt sajtot, alaposan elkeverem és forrón tálalom. 
(mi pirított csirkemell falatkákat ettünk hozzá 0,5 kg csirkemellből)
Sütőtökös-csirkés rétes balzsamkrémmel (hozzávalók - 2 rúd réteshez): 
500 g csirkemell filé
500 g sütőtök
1 dl fehérbor
2-3 ek ricotta v tejszín
1 lilahagyma
6 réteslap
olívaolaj, só, bors, reszelt parmezán
1 db tojás a rétesek megkenéséhez
A balzsamkrémhez: 
2 dl balzsamecet
1. A lilahagymát finomra aprítom, a sütőtököt pedig meghámozom, kimagozom és egy nagy lyukú reszelőn lereszelem. A csirkét megmosom, megszárítom, majd apró darabokra vágom, sózom, borsozom. 
2. Egy wokban olívaolajat hevítek, megfonnyasztom rajta a hagymát, rádobom a csirkemell darabokat, majd fedő alatt megpárolom őket. 
3. Ezután rádobom a reszelt sütőtököt is, sózom, borsozom, beledobok néhány kakukkfű ágat is, végül felöntöm a borral, és fedő alatt 5-10 percig párolom, amíg a csirke és a sütőtök is teljesen át nem puhul. 
4. A főzés legvégén hozzáadom a töltelékhez a ricottát vagy tejszínt is (ízlés szerint), majd addig kevergetem, amíg kellőképpen sűrű nem lesz. Utóízesítem ha szükséges, majd ízlés szerint parmezánt reszelek bele. 
5. A réteslapokat szétválasztom, kiterítek egyet, és egy ecset segítségével átkenem néhány csepp olívaolajjal, majd ráborítok egy újabb réteslapot, ezt is olajozom és amikor már 3 lap fekszik egymáson, az egyik szélére halmozom a sütőtökös töltelék felét, feltekerem, lekenem tojással, és addig sütöm, amíg aranybarnára nem sül a rétes.  
6. A balzsamkrémhez kis lábasban addig forralom a balzsamecetet, amíg be nem sűrűsödik, vigyázva, hogy ne karamellizálódjon, mert akkor már túl sűrű lesz és a tányérra érve teljesen megszilárdul. 
Ezt a rétest érdemes azonnal fogyasztani, mert másnapra a réteslapok megszívják magukat nedvességgel, és akkor már nem az igazi (vagy lehet, hogy csak én kaptam béna mirelit réteslapokat).
Viszlát drága sütőtök, ősszel találkozunk és újra kiaknázom a benned rejlő legmerészebb lehetőségeket! 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr485409470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása