2012/március/24

Csokis-epres tiramisú

Ez a desszert nem igazi tiramisú, inkább verrine féleség főzött krém helyett tiramisú alapkrémmel, csokival, eperrel és kakaós piskótával rétegelve. A kávét ezúttal kihagytam, a rumot pedig az egyik polcon már régóta porosodó Mozart csokis krémlikőrrel helyettesítettem - sokmindenkinél láttam már ugyanígy porosodó és nem fogyó Baileys-t vagy más krémlikőrt otthon, ami erre a célra viszont remekül hasznosítható. Imádom, ha valaminek ilyen hasznos új funkciót adhatok, igazi tudatos háziasszonynak érzem magam.
A tiramisú Geri kedvenc desszertje, ezért érdemes vele kísérleteznem, ha azt akarom, hogy egyszer tényleg feleségül vegyen (aki nem ismer minket, annak elárulom, hogy ezer vagyis 8 éve vagyunk együtt, nagyon fiatalkorunk óta, és minden egyes finom vacsi után elhangzik, hogy egyszer feleségül vesz - hát én küzdök érte az biztos!!). Egyre több helyen van eper, persze még nem a legjobb, de majd az igazi zamatos változattal is kipróbáljuk. 
Csokis-epres tiramisú (hozzávalók: 4-6 főre): 
6 tojásfehérje
6 tojássárgája
6 ek liszt
6 ek cukor
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
1 kk sütőpor
500 g mascarpone
3 tojássárgája
100 g porcukor
500 g eper
1 kk őrölt fahéj
1 biocitrom reszelt héja
100 g 70% étcsokoládé + 50 g a díszítéshez
mozart krémlikőr (lehet Baileys, vagy bármilyen más krémlikőr)
1. Először a kakaós piskótát készítem el: a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá, a sárgákat pedig fehéredésig verem a porcukorral. Ezután a sárgákhoz óvatosan hozzákeverem egy spatulával a fehérjehabot, majd beleszitálom és óvatosan beleforgatom a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport is. A piskótát sütőpapírral bélelt tepsire öntöm, elegyengetem, majd 180-200 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm - akkor veszem ki, amikor kissé még lágy és ragacsos, de már nem nyers. Kiborítom a konyhapultra, lehúzom a sütőpapírt, hagyom kihűlni, majd felkockázom.
2. A krémhez egy fém keverőtálban habosra keverem a tojássárgákat a porcukorral és a fahéjjal, majd pár percig egy lábasban gőzölgő víz fölé helyezem a tálat, és így is keverem a krém alapját, amíg kissé be nem sűrűsödik (a fém tál alja ne érjen bele a lobogó vízbe). Leveszem a gőzről, hagyom kissé kihűlni, majd hozzáadom a mascarponét, reszelt citromhéjat és a felkockázott eper felét is és felhasználásig hűtőbe teszem.
3. A gőzölgő lábas fölé állítok egy másik fém keverőtálat is, majd felolvasztom benne a 100 g jó minőségű étcsokoládét.
4. Most jöhet a rétegezés, 6-8 pohárba teszek 1-1 kanállal a krémből, rá jöhet pár piskótakocka, amiket ezután tetszés szerint megöntözök a krémlikőrrel és a folyékony csokoládéval. Erre jöhet pár szem eper, majd ismét krém, piskóta, likőr, csoki - úgy, hogy a végén krém kerüljön felülre. 
5. Végül a kelykekbe rétegezett tiramisúkat csokoládéforgáccsal és szeletelt eperrel díszítem, és pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe teszem, mielőtt felfalnánk, hogy a krém és a likőr kellően átpuhítsák a piskótát. 
Amikor a szükséges "érlelés" után a hűtő ajtaját kivágva végre befalhatjuk a poharas tiramisúkat, addigra a csokoládé megszilárdul, de a piskótát átjárja a krém és a likőr felséges íze és az eper fanyarsága - nem lehet abbahagyni a kanalazását!
A tiramisúnak rengeteg féle további elkészítését tudom elképzelni, a következő azt hiszem egy citromos változat lesz, citromlikőrrel, valamilyen bogyós gyümölccsel és sok sok citromhéjjal, ami a kedvenc hozzávalóm, mert minden ételnek fantasztikus frissességet ad. Persze ehhez célszerű biocitromot beszerezni, hogy ne mérgezzük magunkat feleslegesen a kezelt citromokkal. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr185409462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása