2012/április/24

Rozmaringos kacsamájkrém

Hát persze, hogy házi, de egy ilyen blogon nincs is helye másnak, nem? Ha veszed a fáradságot és egy kicsivel több energy-t adsz bele a főzésbe, mint általában, akkor hamar rájössz, hogy házilag bármit elkészíthetsz, amit csak akarsz, és így sokkal kevésbé teszed ki magad az adalékoknak, E-knek, legalábbis jó esetben, hisz egészen addig nem lehetünk biztosak teljesen az eredetben, amíg nem magunk neveljük magát a tyúkot, kacsát is. Jó lenne egy minifarm, néha ábrándozok róla, amikor kiállok az 1m2-es erkélyemre, hogy szívesen kertészkednék, ültetnék dolgokat, mondjuk édeskrumplit, és persze sok-sok fűszer növényt, vagy keresgélnék friss tojások után....de a rohanó életemet azért nem cserélném le egy gazdasszonyi létre. Maradjunk annyiban, hogy jó ez így. Néha eljutok a piacra és friss dolgokat veszek, aztán bosszankodok, amikor megromlanak, aztán néha olyan mákom van, hogy kacsamájkrémet/pástétomot akarok csinálni hetek vagy inkább hónapok óta, és belefutok egy egész szép adag pecsenye kacsamájra a matchben, és bele sem gondolok az eredetébe, csak örülök, és még aznap este elkészítem a kacsamájkrémet. 


Rozmaringos kacsamájkrém vagy kacsamájpástétom (kiadós adag, kb fél befőttesüvegnyi): 
1 kg pecsenye kacsamáj (tisztítás után nekem 650 g lett belőle)
200 g vaj (lehet sózott is)
2 fokhagymagerezd
1 lilahagyma
1-2 dl fehérbor
friss rozmaring
friss petrezselyem
só, bors, olívaolaj
1. A kacsamájat megtisztítom az inaktól és gyanúsabb részektől (nekem minden gyanús volt, ezért redukáltam majdnem a felére az adagot), és feldarabolom. 
2. A hagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megfonnyasztom, rádobok néhány rozmaring levelet, majd a májat, és pár perc alatt átpirítom. Akkor jó, ha kívül megpirul, de belül még lehet egy csöppet rózsaszín. 
3. Felöntöm a borral, majd hagyom, hogy rotyogjon, és elfőljön alóla a bor.  
4. Ezután sózom, borsozom, majd az egészet turmixgépbe/késes aprítógépbe öntöm, és krémesre turmixolom, fokozatosan hozzáadagolva a vajat. 
5. Ezután az egészet átpaszírozom egy szitán (az enyém elég krémes lett egyébként is, lehet, hogy legközelebb ezt a lépést kihagyom), majd hozzákeverem a felaprított friss fűszernövényeket, megkóstolom, és ha kell, sóval, borssal tovább ízesítem, majd csatos üvegbe, vagy légmentesen záródó dobozba teszem, és behűtöm. 
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr185409455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása