2012/január/21

Csokis müzli/Granola

Pár éve az isteni tojásos reggelik és pancake-ek mellé bevettük a joghurt+müzli+gyümölcs+méz kombót is a reggeli repertoárunkba, hogy legyen valami tutira egészséges is a palettán (szerintem a többi is az, ha jól esik), de sokak szerint reggelire jobb meleget enni, anyukám szerint pedig a bolti dobozos müzik egészségtelenek. Na nem ezekből indultam ki, amikor home-made müzligyártásra adtam a fejem, hanem inkább abból, hogy végülis a dobozos cucc csak egy csomó zabpehely, nagyon kevés csonthéjas, meg egy csomó szottyadt mazsola, amit egyébként is utálok, miért ne csinálnék olyan változatot, amiben mindent imádok??

Az első próbálkozás egy sima, mandulás-mogyorós változat volt, de olyan gyorsan elfogyott (még vacsorára is habzsoltuk), hogy le se tudtam fotózni. A második egy kicsit talán még az elsőnél is jobb, mert csoki is van benne. Tutira egészséges, mert saját gyártmány!
Csokis müzli/granola (hozzávalók - kb. 2 befőttesüvegnyi adaghoz):
350 g zabpehely
100 g mandula
100 g dió
100 g törökmogyoró
50 g étcsokoládé
2-3 ek cukrozatlan kakaópor
1,5 dl víz
50 g porcukor
2 kk őrölt fahéj
2 ek napraforgó olaj
2 ek juharszirup vagy méz
1. Egy nagy tálban összekeverem a zabpelyhet, a kissé felaprított magokat és a fahéjat, a csokit apró darabokra vágom egy éles késsel, a sütőt pedig előmelegítem 200 fokra. 
2. Egy lábasban a vizet felforralom a porcukorral és a kakaóporral, majd a tűzről levéve belekeverem a csoki felét, az olajat és a juharszirupot, majd a sötét szirupot a száraz alapanyagokra öntöm, és alaposan elkeverem, hogy minden egyes darabot befedjen. 
3. Ezután egy tapadásmentes tepsibe terítem ki a müzlit, és fél órán át sütöm, de 10 percenként alaposan átkeverem, hogy egyenletesen piruljon, illetve sehol se égjen le. 
4. A sütési idő leteltével kiveszem, és hagyom, hogy a tepsiben kihűljön, majd zárható üvegekbe töltöm. A sütőből kivéve még puhának tűnik, de pár perc alatt ropogóssá szilárdul, és olyan is marad.
Nem igazán tudom megmondani, hogy meddig tartható el, mert nálunk félelmetesen gyorsan elfogy, de mivel nincs benne gyorsan romlandó összetevő, valószínűleg sokáig. Csoki és kakaó nélkül is készíthető, és természetesen akármilyen egyéb mag, aszalt gyümölcs vagy fűszer is adható hozzá - sőt, a vizet is helyettesíthetjük gyümölcslével. Mi ennek a fényképnek az alanyát friss áfonyával (találtam a Tesco-ban) és joghurttal ettük, a tetejére pedig csepegtettünk egy kevés mézet is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr615409473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása