2011/augusztus/06

Spenótos-fetás quiche

Quicheérletezések a francia konyha világában

A quiche az utóbbi időben a legnagyobb kedvenceim közé avanzsált, ami nem véletlen:  hidegen, melegen, frissen vagy mikróban újramelegítetten is isteni, a tésztáját szinte nem lehet elrontani, a feltétet pedig úgy válogatjuk össze, ahogy csak akarjuk. A quiche alapja omlós tésztából és tejszínes tojásos töltelékből áll, és még az alapokat is meghagyva, hatalmas a lehetőségek tárháza. Nem elhanyagolható, hogy a nevével is nagyon jól el lehet szórakozni (quiche - ejtsd: kis), mint ahogy az a bejegyzés címéből is kiderül...
Szóval könnyű megszeretni, és utána könnyű hosszú távon szeretni. Érdekes mód az utóbbi időben valamiért minden vásárlásnál veszek egy vajat és egy tejszínt (zacskósat), vagy néha kettőt is. Liszt és tojás mindig van itthon, feltétnek is percek alatt elő tudok virítani valamit, úgyhogy nyugodtan állíthatom, hogy a konyhám quiche biztos.
Az első kísérlet egy spenótos-fetás verzió lett - sajnos nem friss spenótból, de ez cseppet sem érződött rajta - és maradt belőle másnap uzsira is (az uzsinak főleg Geri esetében van jelentősége, én azért kibírom vacsiig), és tudom, hogy kicsit túldicsérem, de a quiche-nek meg sem kottyant a mikrózás, friss és üde maradt, mint újkorában. Szóval ez még csak a kezdet, a quicheérletezés hamarosan folytatódik!

blogra1.JPG



Spenótos-fetás quiche - hozzávalók (kb. 30 cm-es piteformához):

Az omlós tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
2-3 ek víz


A töltelékhez:
450 g fagyasztott spenót
5-6 újhagyma, szárával együtt
2 tk őrölt szerecsendió
4 tojás
2 dl tejszín
1 dl tej
12,5 dkg feta sajt
só, frissen őrölt bors

blogra2_1.JPG



1. A mélyhűtött spenótot egy tálba öntöm, és szobahőmérsékleten hagyom kiolvadni.
2. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és 2-3 evőkanál vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon (nekem víz nélkül is egész szép labda lett belőle). Az omlós tésztánál fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk, így a vaj és a víz is legyen hideg, és éppen csak addig morzsolgassuk a vajat a lisztben, amíg azok teljesen összevegyülnek. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
3. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra. 
4. Miután a tészta kellően megdermedt, akkorára nyújtom, amekkora a piteformám, majd villával megszurkálom és 1 órára hűtőbe, vagy fél órára mélyhűtőbe teszem.
5. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10 percig nehezékkel (lencse, csicseriborsó...) elősütöm, majd a nehezék nélkül további 5-10 percig, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
6. Miközben elősül, összeállítom a tölteléket: az újhagymát olívaolajon megfonnyasztom, rádobom a spenótot, majd folyamatos kevergetéssel, jól elvegyítem őket. Nem kell túl sokáig a tűzön hagyni őket, csak éppen addig, amíg jól összekeveredtek az ízeik. Végül jöhet a fűszerezés: só, frissen őrölt bors és őrölt szerecsendió. 7. A tojásokat alaposan összekeverem a tejjel és a tejszínnel, majd a keveréket hozzáöntöm a spenóthoz, végül pedig az egészet az elősült tésztára öntöm, és beleszórom az apróra vágott feta darabokat.
8. A lepényemet 20-25 perc alatt készre sütöm a 200 fokos sütőben.

A quiche nem az az összeesős típus, inkább az a felfújódós, és ilyen is marad, miután kiveszem a sütőből. De azért egy kicsit még várni kell, hogy szépen szeletelhető vacsorát kapjunk belőle....és bár ekkorra már nagyon türelmetlenek voltunk Gerivel, a várakozás minden percét megérte!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr755409517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbara Kovacs 2013.11.26. 12:24:12

Szia! Bocsi megint en zargatlak! Szóval a fasirt kész a quiche most elosul a sütőben es ma meg reményei szerint megcsinálom a cantuccinit!! :)

bebicsirke 2013.11.29. 20:00:10

@Barbara Kovacs: Azt hiszem Te vagy a kedvenc olvasóm! :))))

Barbara Kovacs 2013.11.29. 20:44:14

Köszi! :)
Beszamolnek ha nem terhellek vele. A quichet megsutottem; annyit rontottam rajta, hogy nem mertem teljesen készre sütni a tésztát :) feltem, hogy megegeten Így egy kicsit nyers maradt a tészta, de megettuk! A fasirt jól sikerült es a cantuccinit mar kétszer megsutottem. Az instagramra tettem fel képet a kislanyaim is segítettek.
Szóval maradok továbbra is hűséges olvasod es főző sutő tanonc :)
>" page="" />
süti beállítások módosítása