2014/január/30

Barnasörös sertéslapocka, yorkshire pudding, spenót gratin

Legutóljára karácsonykor volt kedvem ilyen nehéz ételsort csinálni, de mióta beütött az igazi tél, azóta újra van. Ezért is került elő ez a recept, ami valójában december 27-én az egyik családi karácsonyozásra készült (ezért a karácsonyi díszek a fotókon ;)). A brit konyha nem annyira a szívem csücske, éppen ezért valamiért sosem néztem utána, hogy hogyan is készül a yorkshire pudding - ami ebben a vacsoramenüben a kedvencem volt - pedig brutál jó kaja, és rendkívül egyszerű is. Ezek a receptek kizárólag Jamie Oliveren keresztül jutnak el hozzám, az a pasi még a natúr sült zellert is kipróbáltatta és megszerettette velem (amúgy tényleg isteni, olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal, rozmaringgal sütőben sütve). Szóval a yorkshire pudding tőle jött, és jönni is fog még, amikor legközelebb marhát vagy sertést készítek, valami jó kis szósszal vagy gravy-vel, mert nagyon megy hozzá. 

A spenót gratin viszont nem angol, hanem francia származású kiegészítése volt a vacsorának, a sertéslapocka pedig nem is tudom, hogy milyen nemzeti étel, de örök kedvencem, hiszen a fűszerezésen kívül semmit nem kell csinálnom vele, csak jó sokáig hagynom a sütőben "szétesni". Karácsony lévén karácsonyi illatú fűszereket is kapott a barnasör mellé, és nagyon jót tett neki. 

A vacsora így állt össze időrendben: 

  1. A sertéslapockát az alábbi receptnek megfelelően befűszereztem, és betoltam a 140 fokos sütőbe 4 órára. 
  2. A 4 óra letelte előtt kb. 30 perccel összeraktam a yorkshire pudding alapját, és betettem a hűtőbe, valamint összeállítottam a spenót gratint is, és amikor a húst kivettem, helyette betettem a spenótot. 
  3. A spenót után vagy közben (attól függ kinek mekkora a sütője) pedig következett a nagyon egyszerű yorkshire pudding - ez a 30 perc kellett is a húsnak, hogy a jó hosszú sütés után szusszanjon egy kicsit mielőtt felszabdaltuk két villával. 

blogra1_yorkshire.jpg

Barnasörös sertéslapocka (hozzávalók 4 főre): 

  • 1,5-2 kg bőrös sertéslapocka
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk egész bors
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 0,5 kk őrölt gyömbér
  • 3-4 szegfűszeg
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek worcester szósz
  • + 2-3 fokhagyma gerezd
  • + 2-3 nagyobb rozmaring ág
  • + 0,5 l barnasör

  1. A fűszereket mozsárban egynemű porrá töröm, majd alaposan bedörzsölöm vele a lapocka minden oldalát. 
  2. A hőálló tepsit a tűzhelyre teszem, begyújtok alatta, kevés szőlőmagolaj hozzáadásával körbepirítom rajta a húst, hozzáadok néhány egész fokhagyma gerezdet és rozmaring ágat majd felöntöm a barnasör felével és beteszem a sütőbe, ahol min. 4 órán át 140 fokon alufólia alatt sütöm, bőrével felfelé.
  3. Közben óránként ellenőrzöm, hogy van-e még barnasör a hús alatt, és ha kell pótlom, egészen addig, amíg el nem fogy a fél liter sör. 
  4. A sütési idő leteltével a húst tányérra teszem, lazán ráteszek egy darab alufóliát, majd hagyom kb. fél óráig pihenni. 
  5. A tepsit a maradék húslével együtt a gázra teszem, kiveszek belőle pár evőkanálnyit és összekeverem 1 evőkanál liszttel, visszaöntöm a szószhoz, majd pár perc forralással besűrítem - ha már eleve elég sűrű volt, akkor nem kell a liszt, elég összenyomkodni benne az egész fokhagymákat, és utóízesíteni egy kis worcester szósszal, sóval, borssal, ha szükséges. Ha esetleg olyan sűrű lenne már alapból, hogy folyadékot kell hozzáadni, barnasört ilyenkor már ne adjunk hozzá, mert nem lesz elég idő, hogy elillanjon belőle a sör keserű utóíze. Helyette kevés vízzel vagy valamilyen alaplével öntsük fel. A szószt ezután szűrjük le, és tálaljuk a hús mellé. 

blogra3_yorkshire.jpg

Yorkshire Pudding (hozzávalók - 12 db-hoz): 

Recept a Szakácsok Könyvéből

  • 125 g liszt
  • 1/4 ek só
  • 1/4 ek sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 1 ek olvasztott vaj
  • + 12x2 evőkanál olaj vagy zsír a sütéshez
  1. Egy keverőtálban habverővel vagy kézi mixerrel összekeverem a hozzávalókat (kb. palacsinta tészta állagot kell kapnom), majd kancsóba öntöm és 1-2 órán át a hűtőben pihentetem. 
  2. Amikor a vacsora többi része elkészült (vagy a spenót gratin még épp a sütő egyik másik szintjén sül éppen), akkor 200 fokos sütőbe tolom az üres muffin tepsit, aminek mindegyik mélyedésébe előzetesen 2 ek olajat vagy zsírt öntöttem.
  3. Pár perc alatt felforrósítom bennük az olajat (elkezdhet füstölni), majd a mélyedéseket félig megtöltöm a hűbőből kivett alaptésztával, és 25-30 perc alatt ropogós aranybarnára sütöm a yorkshire puddingokat. (Szépen fel kell, hogy emelkedjenek, a közepüknél pedig lesz egy-egy mélyedés)
  4. Azonnal tálalom - frissen ropogósan a legjobbak, másnap már nem annyira izgalmasak. 

 

Spenót gratin (hozzávalók - 2-4 főre): 

  • 450 g fagyasztott vagy kb. 1 kg friss spenót
  • 2-3 ek vaj
  • 1-2 fokhagyma
  • 2,5 dl tejszín
  • 2-3 ek ricotta
  • + reszelt ementáli sajt

  1. A spenótot, ha fagyasztott, előző este átteszem a mélyhűtőből a hűtőbe egy tányérban, és hagyom, hogy kiolvadjon. 
  2. Egy lábasban megolvasztom a vajat, rádobom az összenyomott vagy vékonyra szeletelt fokhagymát, pár pillanatig pirítom, majd rádobom a spenótot (ha friss, akkor addig forgatom, amíg összeesik), sózom, borsozom, felöntöm a tejszínnel, majd miután éppen összerottyan a spenóttal, leveszem a tűzről és belekeverem a ricottát egy jó adag reszelt ementáli társaságában.
  3. Tűzálló tálba teszem, megszórom a tetejét ismételten jó adag reszelt ementálival, majd kb. 20-30 perc alatt addig sütöm 180-200 fokos sütőben, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. 

blogra2_yorkshire.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr295790086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása