2011/november/05

Sütőtökös amerikai palacsinta

Mostanában sűrűn előfordul, hogy a barátaim látnak, vagy kóstolnak valami finomat egy étteremben/filmben, és utána engem kérnek reprodukálásra. Az a jó a gasztronómiában, hogy nincs olyan nap, amikor ne találkozhatnánk itthon valamilyen újdonsággal, vagy valami olyan dologgal, amit esetleg még soha, sehol nem láttunk. Az amerikai palacsinta az egyik legjobb reggeli, amit valaha próbáltam. Tudom, hogy sokan nem szeretik édességgel indítani a reggelt, de nekem bárhol, bármikor jöhet. Két hete elkezdtem unni a sütőtököt, de amikor Orsi barátnőm átküldött egy sütőtökös palacsintáról készített képet, azonnal újra megkívántam, és hálát adtam, hogy még mindig szezonja van. Ebben a sütőtökös amerikai palacsinta receptben az a legjobb, hogy amellett, hogy nagyon gyorsan elkészül, nem kell bele sok sütőtök, ezért nem kell sokat szenvedni a hámozásával, csak nyissz egy kis szeletke, ami jobb esetben megy a reszelő funkcióval is ellátott aprítógépbe. Máskor (mint pl. ma reggel) Gerit osztom be sütőtök reszelésre, akinek ez kicsit rosszul esik, főleg azután, hogy az egyik körmét is lereszeli...de aztán végülis a végeredmény kárpótolja!




Sütőtökös amerikai palacsinta (hozzávalók - 2 főre): 
150 g sütőtök
20 g vaj
2 tojás
50-100 g barnacukor
2 ek méz
1 dl tej
150 g liszt
1/2 kk őrölt fahéj
1/4 kk őrölt gyömbér
1/4 kk sütőpor

1. A sütőtököt lereszelem, majd egy serpenyőben felhevítem a vajat, és kissé átpuhítom rajta, majd félreteszem.
2. A tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek, a sárgájákat pedig fehéredésig keverem a barnacukorral.
3. Ezután a tojássárgás keverékhez öntöm a tejet, a mézet a lisztet és az édes fűszereket, majd kézi robotgéppel egyneművé keverem.
4. Ekkor beleforgatom a már kihűlt sütőtököt, végül pedig a tojásfehérjehabot.
5. Végül kisütöm a palacsintákat. egy forró serpenyőbe tenyérnyi nagyságú palacsintatésztát öntök, majd pár másodperc múlva meg is fordítom, mert nagyon gyorsan leég. A palacsinta másik oldalát is pár másodpercig sütöm, majd így folytatom a maradék tésztával.



Ha tetézni akarjuk a bajt, akkor mézzel kikevert mascarponéból két evőkanál segítségével formázzunk galuskákat, és ezekkel díszítsük a palacsintatornyokat. Ha még ennél is jobban akarjuk tetézni a bajt, akkor kanalazzunk a mascarpone galuskákra egy kevés málna vagy szederlekvárt is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr495409494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kisildi 2012.02.21. 17:18:29

Hát, ez kriminális...szinte érzem a számban az ízét. Gratulálok!

Bébicsirke 2012.02.21. 17:21:39

Köszönöm! :) Hétvégén mindenképp próbáld ki, mert már nem sokáig lehet sütőtököt kapni! :)
>" page="" />
süti beállítások módosítása