2011/június/06

Sült habos eper

Amíg az ember nem eléggé gasztronómiailag kifinomult vagy gourmé, addig valamiért nem eszik tojásfehérjehabból készült édességet, nem jut el hozzá, vagy ha találkozik is vele valahol, akkor is furának tartja, azt hiszi, olyan, mint a gejl habcsókkarikák a karácsonyfán, és azon nyomban törli a tudatából.
Amikor igazi gourmé lesz, kinyílik előtte a macaronok, meringuek, pavlovák és egyéb sült habok világa, és azonnal a rabjává válik, örökre. Na jó, az örökre kicsit erős, lehet, hogy egy idő után azért megunja, de valami azt súgja, hogy ez egy olyan szerelem, ami tényleg örökké tart. Persze ez is kicsit gejl, kell is hozzá valami fanyar, vagy könnyedd, de ettől csak még izgalmasabb a dolog.

Az alábbi desszert egy pikk-pakk változata a tojáshabból készíthető számtalan édességnek, ahol a fanyarságot az alatta bugyogó eper (vagy bármilyen fanyar gyümölcs) adja.




Sült habos eper szufléformában - hozzávalók (4 személyre):
30-40 dkg eper
3 evőkanál porcukor
1 zacskó vaníliás cukor
3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
csipet só

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
2. Az epret feldarabolom (nekem apró epreim voltak, úgyhogy egészben hagytam őket), majd a 3 evőkanál porcukorral és vaníliás cukorral felforralom, és addig főzöm, amíg sziruposra sűrűsödik, végül pedig egyenlő arányban a szufléformákba kanalazom.
3. A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjéket egy csipet sóval lágy habbá verem. A félkemény habhoz folyamatosan adagolom a porcukrot, míg teljesen kemény, fényes és sűrű nem lesz.
4. Az elkészült habot habzsákba töltöm, csillagcsövet erősítek rá és körkörös mozdulatokkal az eper tetejére formázom.
5. A sütőbe tolom a formákat, és 15-20 percig sütöm a süteményt, amíg a hab kissé megbarnul, és a teteje megkeményedik.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr415409537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása