2012/április/19

Roston sült lazac citromszószos pappardellével

Amikor a citrom találkozik a lazaccal...

....az egy remek barátság kezdete. Főleg ha mellette találkozik egy kis fehérborral, rozmaringgal és mustármaggal is. Én ilyennek álmodtam meg a citromszószomat miközben a boltban mászkálva próbáltam kitalálni a vacsorát. Olyat, ami kihívás, de ugyanakkor nem túlságosan melós. Nem volt kedvem például csirkét darabolni, krumplit pucolni, vagy ilyesmi. A szeletenként csomagolt lazac pont kapóra jött (bár méregdrága volt), a gyönyörű citromok láttán pedig beugrott egy negyed üveg fehérbor a hűtőajtóban, egy nemrég beszerzett csomag barna mustármag, és két tojássárgája, amit egy nappal ezelőtt tettem el, mert csak a fehérjéket használtam. Sok helyen olvastam már sokféle citromszósz receptet, de egyik sem tetszett meg túlságosan, úgyhogy összeraktam a fentieket és örök barátság köttetett, vagyis a szósz remek lett, tényleg.



Roston sült lazac citromszószos pappardellével (hozzávalók - 2 főre): 
2 szelet lazacfilé + só, bors, olívaolaj
250 g pappardelle
1 citrom leve és lereszelt héja
2 tojássárgája
1 dl fehérbor
1 csapott ek barna mustármag
friss rozmaring
só, frissen őrölt fehérbors
2,5 dl tejszín
1 csapott ek kukoricakeményítő



1. A szószhoz a tojássárgákat egy habverővel alaposan elkeverem a borral, a citrom levével, illetve héjával, valamint a mustármaggal és néhány rozmaring levéllel, majd egy kis lábasban folyamatos keveréssel összeforralom őket.
2. A lángot lejjebb veszem, és 1-2 percig bugyogtatom a szószalapot, miközben a kukoricakeményítőt simára keverem a tejszínnel, hozzáadok egy keveset a citromos alapból, majd az egészet a lábasba öntöm, és addig keverem, amíg a szósz kellően be nem sűrűsödik. Összerottyantom, majd a tűzről levéve sózom, borsozom, de lehet közben is, csak így könnyebb belőni, hogy mennyi sóra és borsra van szükség a tökéletes ízhatáshoz. Nem kell leszűrni, minden mehet a csomagoláson megadott ideig főzött, még gőzölgő pappardellére.
3. A lazacszeletek pedig mindezek alatt így sülnek tökéletesre: mindkét szeletet kevés sóval és frissen őrölt fehérborssal, valamint olívaolajjal dörzsölöm be, forróra hevítem a grillserpenyőt, majd beleteszem a lazacszeleteket és rögtön alacsonyabbra, közepesen melegre állítom a hőfokot - így sütöm oldalanként 3-4 percig a lazacot, csak egyszer fordítva rajta.

címkék: hal tészta főételek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr95409456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása