2012/október/28

Buggyantott tojás briósban

Vasárnapi reggelik no.3.


A buggyantott tojás az egyik kedvenc tojásételem, és ennek több oka is van: olyan, mint a lágytojás, csak már nem kell tojáshéjjal bajlódni, de mellette nagyon elegáns, pedig semmi más nem kell hozzá, csak tojás. Persze ahhoz, hogy tényleg elegánsan nézzen ki, nem árt valami elegáns körítést is adni hozzá. Egyszer a legjobb barátnőmmel Torontóban egy gyönyörű francia étteremben reggeliztünk, ahol friss croissant, valami isteni szárított sonka, zöldspárga és hollandi mártás volt a körítés, ott szerettem meg igazán ezt a reggelit. Úgyhogy amikor buggyantott tojást csinálok, mindig kitalálok hozzá valami jópofát.
Most szendvics, vagy a barátaim szerint burger lett belőle, friss briósban, baconnel és egy pici bazsalikommal.
Brióst viszonylag sokszor csinálok, mert nagyon egyszerű, néha fonott kalács lesz a tésztából, de gyakrabban fonok és csavarok belőle briósokat, mert az sokkal izgalmasabb. A részletes recept itt. Tipikus vasárnap reggeli bíbelődés, legalábbis nekem. Imádom. Geri még alszik, vagyis nem alszik, csak még nem akar felkelni, de engem már lökdös ki az ágyból, hogy csináljak reggelit...aztán amikor már illatoznak a briósok a sütőből felkel és segít bacon-t sütni, teríteni...elszüttyögünk így jó egy óráig, hogy aztán pár pillanat alatt megegyünk mindent.




Sokan azt hiszik, hogy a buggyantott tojás elkészítése bonyolult, pedig nem az, csak figyelni kell pár dologra, amikor csináljuk. Én egy kis átmérőjű, de magas falú lábasban szoktam csinálni, egyszerre egy darabot. Minél frissebb a tojás, annál jobb, mert a fehérje annál vastagabbra fog főni. Sót nem szabad a vízbe tenni, mert a fehérje nehezebben fog szilárdulni miatta, viszont egy kevés ecet segít, hogy jobban összeálljon. Profiknak persze ez nem igazi recept, csak egy reggeli ötlet...hmm, de még milyen!


Buggyantott/posírozott tojás (hozzávalók - 2 főre): 
4-5 tojás + ecet
4-5 szelet bacon szalonna
4-5 briós
só, bors

1. Egy tojást óvatosan feltörök egy kis tálkába, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon.
2. Egy lábasban kb. 1-1,5 liternyi vizet forralok, teszek bele egy löttyintésnyi ecetet, majd örvényt csinálok benne egy fakanállal és az örvény közepébe öntöm a tálkából a vízhez nagyon közelről a feltört tojást. Aki nem bízik ebben a módszerben az egy kiolajozott merőkanálba is teheti a tojást, majd abban alámerítheti a lobogó vízbe. Így még biztosabban egyben marad.
3. A fakanállal vagy szedőkanállal a vízbe helyezés után pár másodpercig még tudom formázni a fehérjét, hogy a lehető legszebb formája legyen.
4. A lángot alacsonyabbra veszem, majd 2-3 percig főzöm még a tojást, hogy a fehérje eléggé megszilárduljon, de a sárgája még lágy maradjon.
5. Ha rögtön megesszük, akkor a vízből kivéve egy konyharuhára vagy papírtörlőre teszem a tojást, hogy minden nedvesség lecsepegjen róla, majd tálalom. Ha később esszük, vagy egyszerre akarom több emberét tálalni, akkor egy lábas hideg vízbe teszem mindet, majd tálalás előtt egy újabb lábas lobogó, sós vízben melegítem 1 percig, és ezután ugyanúgy lecsepegtetem nedvességet.
6. Az én változatomban a briós szeleteket kettévágtam, a baconszalonna szeleteket pedig forró serpenyőben (egyéb zsiradék nélkül) ropogósra sütöttem, majd papírtörlőn szárítottam le róluk a felesleges zsiradékot, végül a briósra tettem 1-1 szelet félbevágott baconszalonnát, rá a tojást, rá egy-egy bazsalikomlevelet, csipet sót, frissen őrölt borsot és végül a briós tetejét.

Mennyei, mennyei villásreggeli. Spárgaszezonban biztosan megcsinálom a spárgás-hollandi mártásos verziót is.

Fotók: Horváth Miklós
címkék: reggeli tojás reggelik
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr715409422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása