2011/június/24

Csirke (Tikka) Masala

Biztos felmerül a kérdés, hogy miért került a zárójelbe a tikka? A válasz nagyon egyszerű: mert tikka fűszer most épp nem volt itthon (teszem hozzá, az én konyhámban még sosem volt itthon, de innentől kezdve biztos sokszor vendégeskedik majd felénk). Az én zárójeles tikka masalám mégis egy olyan recept alapján készült, amiben mindkét fűszerkeverék megtalálható, így nem lehet kihagyni a névből egyiket sem. A csirke tikka masaláról egyébként úgy hírlik, hogy nincs két ugyanolyan.... ahány ház, annyi szokás - és mivel nagy kedvencünk lett (lehet, hogy ez az egyetlen indiai étel, amiről már mindenki hallott, de nem izgat, mert jó), én is úgy döntöttem, hogy többféle változatban is el fogom készíteni, mikor mi lesz itthon (legközelebb pl. remélhetőleg tikka). Geri szerint annyiszor eszünk mostanában indiait, hogy nemsokára be fogunk sárgulni.  Mert persze a curry ebből az ételből is kihagyhatatlan, de a curry-vel kapcsolatban sem lehet általánosítani, valahogy mindig másmilyen, és ez az egyik legjobb tulajdonsága. Az étel nagyon fűszeres, mégsem csípős, inkább nagyon karakteres az íze, és nem lehet abbahagyni, csak amikor már egyszerűen nem tudunk többet magunkba tuszakolni. Jó szószosra érdemes csinálni, hogy legyen mit felitatni a jázmin rizzsel, de készülhet hozzá házi naan kenyér is, azzal még jobban lehet tunkolni.
Az elkészítés két fázisból áll, először egy éjszakányi pácolásból, utána pedig a másnapi sütésből, de legközelebb megnézem milyen lesz mondjuk 1 óra pácolás után, mert nem vagyok elég türelmes az ilyesfajta előkészületekhez. 

blogra_2.JPG



Csirke (tikka) masala - hozzávalók (2 főre):

A páchoz: 
50-60 dkg csirkemell filé
250 ml natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt gyömbér
5-6 csepp fokhagymás chili szósz (vagy 1 tk chilipor)
1 kk őrölt római kömény
1 kk currypor
2 kk garam masala fűszerkeverék
tengeri só

A sütéshez
50 g vaj
3 gerezd fokhagyma
1 db nagyobb paradicsom
1-1,5 dl tejszín
3 kk garam masala fűszerkeverék

1. A csirkemelleket megmosom, megszárítom, majd nagyobb darabokra vágom és egy lezárható műanyag tálba teszem.
2. A páchoz szükséges szétnyomott fokhagymát és a fűszereket a tetejére szórom, majd egy kanállal, alaposan összekeverem, hogy minden csirkefalatra elég fűszer kerüljön.
3. A joghurtot csak a végén teszem bele, éppen annyit, hogy jó sűrű maradjon a pác, majd lefedem, és egy éjszakára a hűtőbe teszem a bepácolt csirkét.
4. Másnap kiveszem a hűtőből és kissé átkeverem.
5. Egy wokban megolvasztom a vajat és épp csak annyi ideig párolom rajta a szétnyomott fokhagymát, amíg meg nem érzem az illatát, majd mehet rá a joghurtos csirke.
6. Az összetevőket összeforralom, majd kb. 15-20 percig rotyogtatom folyamatos keverés mellett.
7. Amikor a húst a fakanállal már szét tudom nyomni, beleteszem az apróra vágott paradicsomot, és tovább rotyogtatom, egészen addig, amíg szét nem fő benne a paradicsom.
8. Ekkor teszek bele még 2-3 kk garam masala fűszerkeveréket, majd hozzáadom az 1-1,5 dl tejszínt és ismét pár percig kevergetve készre főzöm. Akkor jó, amikor már kellően besűrűsödött (de mindenki maga dönti el, hogy mennyire sűrűn szereti).


Bár a britek ízlésvilágát nem teljesen értem, az, hogy ez a legnépszerűbb ételük, elárul róluk valamit jót is. Lehet, hogy csak annyit, hogy indiai ételek terén jó az ízlésük. Ezt a zárójeles csirke tikka masalát sok újabb tikka masala követi majd, és ha valamelyik még ennél a zárójelesnél is jobb lesz, azt feltétlenül közhírré adom majd ugyanitt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr535409532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása