2011/szeptember/03

Paradicsomos-fetás quiche

Ó, a paradicsom!

Kislánykoromban a fele családom paradicsomtermesztéssel foglalkozott, ezért már kora nyáron élvezhettük a friss paradicsomot a reggelizőasztalon, teljes zamatában. Gyakran mászkáltam a fóliákban, és nem mondom, hogy sokat, de néha a szedésben is segítettem (elég lusta kislány voltam :)). A frissen letépett paradicsomszárnak van egy nagyon jellegzetes illata, amit mindig is imádtam, mert számomra azt jelentette, hogy kezdődik a nyár, és egyre melegebb és melegebb lesz.
Igaz, most már majdnem vége a nyárnak, de idén valamiért még nem ettem finom friss paradicsomot. Ez részben azért is van, mert sajnos a családi vállalkozásnak mára befellegzett, de nemrég a zöldségesnél megcsapta az orrom az a régi paradicsomszár-illat, és nem tudtam ellenállni. Ancsa jött át hozzám egy kis otthoni melóra, és gondoltam ez pont jó csajos vacsi lesz nekünk, amit gyorsan bedobhatunk két legépelt mondat között. Mondhatom, nagyon elégedett volt ezzel az ötletemmel! :)



Paradicsomos-fetás quiche (hozzávalók - 32 cm-es piteformához):
20 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
2-3 ek víz

5-6 db paradicsom
1 db vöröshagyma
2 dl tejszín
1 dl tej
4 db tojás
200 g feta sajt
6-8 friss bazsalikomlevél,
morzsolt oregano, őrölt szerecsendió, só, frissen őrölt bors
olívaolaj



1. A tésztához a lisztet összemorzsolom az apróra vágott vajkockákkal, majd labdává gyúrom, és 2-3 evőkanál vízzel segítem, hogy minél könnyebben összeálljon. Az omlós tésztánál fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk, így a vaj és a víz is legyen hideg, és éppen csak addig morzsolgassuk a vajat a lisztben, amíg azok teljesen összevegyülnek. A tésztagombócot ezután átlátszó fóliában a hűtőbe teszem 20-30 percre.
2. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
3. Miután a tészta kellően megdermedt, akkorára nyújtom, amekkora a piteformám, majd villával megszurkálom és  fél órára mélyhűtőbe teszem.
5. A fagyos tésztát a hűtőből egyenesen a forró sütőbe tolom, pont ettől éri majd el az isteni omlós állagát. 10 percig nehezékkel (lencse, csicseriborsó...) elősütöm, majd a nehezék nélkül további 5-10 percig, amíg a szélei barnulni nem kezdenek.
6. Miközben elősül, összeállítom a tölteléket: a finomra vágott vöröshagymát egy forró serpenyőben megfonnyasztom egy kevés olívaolajon, majd rádobom a karikára vágott paradicsomokat. Nem kell túl sokáig a tűzön hagyni őket, csak éppen addig, amíg jól összekeveredtek az ízeik. Végül jöhet a fűszerezés: só, frissen őrölt bors, néhány bazsalikomlevél és morzsolt oregano.
7. A tojásokat alaposan összekeverem a tejjel és a tejszínnel, illetve egy fél kk szerecsendióval, majd a keveréket hozzáöntöm a paradicsomhoz, végül pedig az egészet az elősült tésztára öntöm, és beleszórom az apróra vágott feta darabokat.
8. A lepényemet 20-25 perc alatt készre sütöm a 200 fokos sütőben. A töltelék eddigre megszilárdul és ha megrázogatjuk sem mozog, a teteje pedig szépen megpirul.

Miután kiszedtem a sütőből, és Ancsával rávetettük volna magunkat, még rádobáltam pár karika friss paradicsomot és bazsalikomlevelet is. Frissen és mikróban a sütés utáni másnap vagy harmadnap felmelegítve is ugyanolyan pöpec kaja! És még Geri is imádja, pedig nincs is benne hús! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr405409511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása