2011/szeptember/12

Csokoládé szuflé

egy tökéletes baleset áldozata

Az úgy volt, hogy megint nem voltam valami precíz, amikor letettem a bevásárlótáskámat (egy szuperszínes "öröktasiról" van szó, de ez mindegy is) az asztalra, és valami súlyosabb darab lerántotta a mélybe az egészet, benne a tojásokkal. Valami oknál fogva pont 5 tojás tört össze, a sárgák megmaradtak, a fehérék egy része viszont szétfolyt, sacc per kábé összességében 3 maradt meg. Na mihez kell pont ennyi tojás??? Hát a csokiszufléhoz. Imádom, anyukám is imádja, Geri is imádja, és még a lisztérzékeny tesóm is imádja, mert nincs benne liszt. Ugye, milyen egészséges?? Hát nem éppen, mert tojás meg vaj meg csoki viszont van benne dögivel. Na nem baj, azért néha ilyen is kell.
Persze nem csak akkor csinálok csokiszuflét, ha összetörök egy tálca tojást, de mégiscsak kellemesebb a bűnbeesés, ha nagyon jó indoka van rá az embernek! :)
A receptet egy újságból téptem ki évekkel ezelőtt, ezért már nem tudom, hogy milyen újság volt, de tutibiztos, és a felfújtnak esélye sincs, hogy úgy összeessen, mint Tom&Jerry szufléi.



Csokoládéfelfújt (hozzávalók - 4 személyre, 4 kis szufléformához):
20 dkg csokoládé - magas kakaótartalmú csokiból
10 dkg vaj
10 dkg barnacukor
5 tojás (5 sárgája, 3 fehérje)
2 ek kakaópor
1 csipet só

1. A sütőt előmelegítem 180 fokra.
2. A csokit apró darabokra töröm, és vízgőz fölött a vajjal összeolvasztom, majd félreteszem kihűlni.
3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verem, majd ugyanazokkal a keverőlapátokkal (mosogatásspórolás) a tojássárgákat is felverem a cukor másik felével, amíg egész világos nem lesz a színük, majd beleszitálom a kakaóport is és jól elkeverem.
4. A kihűlt csokihoz ezután hozzákanalazom a sárgákat, majd óvatosan beleforgatom a fehérjehabot is.
5. A masszát a kivajazott szufléformákba töltöm, majd kb. 20 perc alatt készre sütöm őket.



A 20 perces sütéssel azt érem el, hogy a sütim magasan kiemelkedik a formából, külseje megszilárdul, a belseje azonban lágy marad, viszont nem folyós. Aki azt szeretné, hogy belül folyjon a szufléja, 12-15 percig is elég sütni. Porcukorral, vaníliafagyival, tejszínhabbal, lekvárral, de magában is egy tökély ez a desszert. Vendégvárónak is remek, mert gyorsan elkészül, nagyon könnyű elkészíteni és tuti siker.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr265409508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2011.10.11. 16:30:34

Kedves Bébicsirke!

Kipróbáltam! Isteni...köszönet érte! :-)
H.P.

Bébicsirke 2011.10.12. 22:02:13

Kedves H.P.!
Nagyon örülök, remélem találsz még itt hasonlóan istenieket a jövőben is! Én rajta leszek a dolgon az biztos! :)

lucaanyukaja 2012.04.02. 09:19:13

Tegnap este mi is balesetet szenvedtünk:) Nagggyon finom!

Bébicsirke 2012.04.03. 00:27:57

@lucaanyukaja Most, hogy mondod, lehet, hogy megint kellene kicsit ügyködnöm a tojásokkal! Örülök, hogy jól sikerült! :)
>" page="" />
süti beállítások módosítása