2013/február/10

Kalács ricottakrémmel, baconnel és pirított gombával

Vasárnapi reggeli no. 8.

Életem egyik leghosszabb reggelije volt a mai...Gerivel több, mint 2 órán keresztül küzdöttünk az egyre erősödő gyomorkorgással, mire végül elkészült. Maga a ricotta krém és a pirított gomba 15-20 perc alatt megvan, pirítóson is tökéletes reggeli, de én ma kicsit el akartam húzni a reggeli készítést, hogy több időm legyen elmerülni a gondolataimban, és lezárni egy rossz korszakot, úgyhogy kalácsot sütöttem. Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem volt itthon semmi péksütemény.

Az utóbbi időben nem voltam a toppon, mialatt egyik este edzettem az edzőteremben, valaki feltörte a szekrényemet, és elvitte a táskámat, benne gyakorlatilag majdnem minden értékemmel, és ami a legszívszorítóbb, az akkor pár napja kapott jeggyűrűm is benne volt. Jó pár hét rendőrségre rohangálás és ügyintézés kezdődött, esténként pedig kedvetlenség, sok-sok desszert és punnyadás, de azt hiszem azt biztosan elmondhatom, hogy a főzés végig remek terápia volt (persze a Gerivel közösen főzés még inkább), és ennek a reggelinek (is) köszönhetően azt hiszem a jövő hetet már nagyobb lelkesedéssel kezdem. A kalácskészítés a tészta hosszas gyúrása miatt egyébként is remek feszültség levezető tevékenység bármikor!!

Imádom a gombát, de csak rohamokban. Amikor rámjön, állandóan azt akarok enni, és mindenbe gombát teszek. Gerinek nincsenek ilyen rohamai, ő mindig mást akar enni, ezért hamar besokall, de ez a reggeli a roham első állomása, úgyhogy egyelőre nagyon lelkes.



Kalács ricotta krémmel és pirított gombával (hozzávalók - 2 főre): 
125 g ricotta
2 ek tejföl
2 ek krémsajt
2 újhagyma
1/4 csokor petrezselyem zöldje
4 szelet bacon szalonna
1-2 fej fokhagyma
10-12 db fehér vagy barna csiperke
1 evőkanál vaj
só, frissen őrölt bors
fenyőmag

1. Először elkészítem a kalácsot. A három kelesztés miatt elég sok idő, de előző este is el lehet készíteni, bezacskózva nagyon sokáig puha marad. A briós receptem anyaghányadait megfelezem, és a kelesztések után a tésztát három egyenlő részre osztom, majd kb. 60 cm-es sodronyokat nyújtok belőlük és összefonom őket. Egy levehető nyelű Delimano Dry Cooker-ben 180-200 fokos sütőben csodás kerek kalács sült belőle úgy 20 perc alatt. Ugyanez kuglóf formában vagy akár egy kerek tortaformában is megvalósítható, mindenkinek a saját sütőformájához kell alakítania a tészta méretét.
2. Amíg a kalács sül, a ricotta krémhez finomra vágom az újhagymák zöld szárát és a petrezselyem felét, majd összekeverem a ricottával, a krémsajttal és a tejföllel, végül sózom, borsozom.
3. A bacon szeleteket forró, száraz serpenyőben ropogósra sütöm, majd egy papírtörlőn felszárítom róluk a felesleges zsírt.
4. Finomra vágom az újhagyma fehér végét is, majd a baconből kisült zsiradékon megfuttatom a finomra vágott fokhagymával együtt.
5. Hozzáadom a felszeletelt gombát (előzőleg megmostam, és alaposan megszárítottam), 1-2 percig pirítom, sózom, borsozom, majd hozzáadom a vajat is, és folyamatosan kevergetem miközben felolvad, és bevonja a gombákat.
6. A kalácsból vékony szeleteket vágok, vastagon megkenem ricotta krémmel, majd jöhet a bacon és a gomba, végül pedig megszórom a szeleteket egy kevés finomra apírott petrezselyemmel és fenyőmaggal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr675409407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása