2012/december/16

Csokis puszedli

...és egyéb ehető ajándékok Karácsonyra!

Zacskók és Bébicsirke matricák: maglodi.com


Amikor október végén fotóztuk a december elején megjelent PS Magazint, még közel sem volt karácsonyi hangulatom....de szerencsére legalább időben felkészültem, és lenyomtam egy főpróbát az ehető karácsonyi ajándékokat illetően. Úszószemüvegben vágtunk fel 3 kg hagymát a hagymalekvárhoz, miközben a macaronok türkizkék árnyalatával kísérleteztem, a sütőben pedig már illatozott a házi müzli. Az idei karácsonyi ajándék repertoárba még szerettem volna egy kekszféleséget is belecsempészni, de amikor belevágtam az Epicurious-on talált csokis-mogyorós töredezett keksz receptbe, álmomban sem gondoltam volna, hogy tulajdonképpen házi puszedlit csinálok. Melegen még brownie-ra hasonlított a nagyon intenzív csokis-mogyorós keksz, de mire kihűlt egyértelműen puszedli lett...persze ezért senki sem hibáztatta szegény kekszet, a 40-45 db-os adag egy részét melegen, egy részét hidegen ettük és "sajnos" esélytelen voltam ajándéknak becsomagolni...sebaj, december 21-23-ig folyt.köv. Szerencsére a hagymalekvárt jó előre el lehet készíteni, ahogy a müzlit is, a macaronnak és a puszedlinek viszont nem árt a frissesség. A hagymalekvár és a házi müzli receptjét megtaláljátok a legújabb PS-ben, a macaron részletes receptjét itt a blogon csekkolhatjátok, a puszedli pedig itt és most olvasható és készíthető, csomagolható, ajándékozható. Tudom, hogy közhelyes, de adni tényleg jobb, mint kapni, főleg kézzel készített ajándékot. Mert abba tényleg beleviszi a szívét-lelkét az ember. Előre is nagyon boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Zacskók és Bébicsirke matricák: maglodi.com


Csokis-mogyorós puszedli (hozzávalók 40-45 db-hoz): 
100 g törökmogyoró
2 ek porcukor
200 g csokoládé (vegyesen ét és tej)
350 g liszt
2-3 ek cukrozatlan kakaópor
2 tk sütőpor
csipet só
115 g vaj
200 g barnacukor
2 tojás
1,5-2 dl tej
fél vaníliarúd
porcukor a görgetéshez

Zacsik és matricák: maglodi.com


1. A törökmogyoró forró serpenyőben megpirítom, míg meg nem feketedik a mogyorószemek héja. Ekkor egy konyharuhába borítom őket, és ledörzsölöm a héjukat (nem baj, ha némelyiken rajta marad). Hagyom kihűlni, majd késes aprítógépben finomra őrlöm a mogyorószemeket 2 ek porcukorral.
2. A csokoládékat gőz fölött felolvasztom, majd félreteszem hűlni.
3. Egy keverőtálban összekeverem a lisztet, sütőport, sót, kakaóport, valamint hozzáadom az őrölt mogyorós keveréket is.
4. Egy másik keverőtálban egy elektromos mixerrel a vajat habosra keverem a barnacukorral, majd egyenként hozzádom a tojásokat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, végül az olvasztott csokoládét és a tejet, majd fakanálra váltok, és fokozatosan hozzáadom a lisztes keveréket is, amíg jó sűrű masszát nem kapok.
5. A massza ezután mehet a hűtőbe fél-1 órára, hogy kellően megdermedjen és könnyen lehessen belőle gombócokat formázni.
6. A sütőt előmelegítem 180-200 fokra, majd a megdermedt masszából diónyi gombócokat formázok, alaposan meghempergetem őket porcukorban, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket, egymástól 2-2,5 cm távolságban, és kissé lenyomogatom őket.
7. Kb. 15 percig sütöm a puszedliket, ezalatt alaposan megnőnek, és szétrepedeznek. Akkor vannak készen, ha a szélük már megkeményedett, de a közepük még egy kissé puha.

És akkor íme egy kis sneak peek a PS 2012/13 téli számából (összeállította: Mojzes Nóra, Birinyi Nóra, Strasser Orsolya, fotó: Kecskés Marci):

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr575409415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása