2015/július/13

Gluténmentes, nyári csokitorta

Ági 30. szülinapi tortája

Bár a blogbejegyzéseim száma nem ezt tükrözi, igen tevékeny nyaram van sütés tekintetében. Úgy tűnik, hogy egy csomó kedves ember szeretne tőlem tortát rendelni születésnapra, vagy ami még ennél is nagyobb megtiszteltetés, ESKÜVŐRE. Úgyhogy sütök, persze a saját stílusomban, pucér és "rusztikus" tortákat, mert szerencsére mások is úgy gondolják, hogy szép ez a műfaj. 

Amikor Ági barátnőm 30., meglepi szülinapját szerveztük egyértelmű volt, hogy Bébicsirke torta lesz, és mivel Ági keményítőérzékeny, olyat kellett kitalálnom, ami nem tartalmaz keményítőt. Szerencsére a cukorral és csokival nem kellett csínján bánni, úgyhogy egy nagyon-nagyon régi csokitorta receptemet turbóztam fel nutellával, mandulaliszttel, és egy nyári gyümölcsös mascarpone habbal, hogy nagyon csokis és nagyon nyári legyen. Felfalták!!! Szegény Ági még csak felvágni sem tudta, mert volt nála egy gyorsabb vállalkozó szellem, de egy jóóó nagy szelet azért neki is jutott! :) Tényleg nagyon-nagyon jó lett, és remélem egy kicsit hozzájárult, hogy ne felejtsük el mennyire örült az ünnepelt a meglepetésnek és nekünk! Boldog szülinapot még egyszer drága Ágim!!

csokitorta_1.jpg

 

Gluténmentes, nyári csokitorta

Hozzávalók (25 cm-es tortaformához): 

  • 300 g magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládé
  • 150 g vaj
  • 2 ek tejszín
  • 4 nagy tojás + 3 tojásfehérje (vagy 6 nagy tojás)
  • 200 g barnacukor
  • 2 ek tej
  • 2-3 ek nutella
  • 100 g mandulaliszt

 

A mascarpone habhoz: 

  • 250 ml tejszín
  • 4 ek porcukor
  • 250 g mascarpone
  • + nyári, bogyós gyümölcsök

 

1. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztom a vajjal és a tejszínnel. Amikor teljesen felolvadt, sima és fényes, leveszem és hagyom hűlni.
2. A tojásokat és a fehérjéket a cukorral, egy csipet sóval és a tejjel habosra verem robotgéppel. Akkor jó, ha kb.a kétszeresére nő és sűrű, kemény hab lesz.
3. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tortaformát pedig előkészítem: kivajazom és sütőpapírt teszek az aljára, majd rákapcsolom az oldalát. 
4. Amikor az olvadt csokoládé már langyosra hűlt, 3-4 részletben hozzákeverem a tojásos keverékhez. Minden fokozatnál egyre sűrűbb tésztát kapok.
5. A keverékhez a legvégén adom hozzá a nutellát és a mandulalisztet, majd ezt is jól elvegyítem benne, beleöntöm a tortaformába, és 40-45 perc alatt készre sütöm.
6. Érdemes a sütés vége előtt 10 perccel már ránézni a tortára, nem jó, ha nagyon kiszárad, a közepe még lehet kicsit remegős. 
7. Ha megsült, rácsra teszem és hagyom teljesen kihűlni. Mielőtt a habot rátenném 15 percre a hűtőbe teszem. 
8. A habhoz a tejszínt kemény habbá verem a porcukorral, majd hozzáadom a mascarponét és épp csak addig keverem, amíg elvegyül. A torta tetejére kenem és megszórom mindenféle finom nyári bogyós gyümölccsel és persze porcukorral! 

csokitorta_2.jpg

 

csokitorta_3.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr707622596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása