2012/január/13

Tárkonyos húsgombócleves

A levesek jók, mert finomak, átmelengetőek (már ha nem hidegek), egyészségesek (már ha nem túl zsírosak) és táplálóak, Geri imádja őket. A levesgyártással általában az a bajom, hogy nem látok benne akkora fantáziát, mint egy süteményben, úgyhogy általában inkább süti kerül a főétel mellé. Nemrég ettem  az Origoban egy zsályás szárnyaslevest húsgombóccal, és egyrészt nagyon ízlett, másrészt különös kötődésem van a húsgombócokhoz, úgyhogy összeeszkábáltam egy sajátot, és elégedett vagyok, pedig nem vagyok leveses.


Tárkonyos pulykagombóc leves (hozzávalók 6-8 főre):
A gombóchoz:
500 g pulyka darálthús
1 vöröshagyma
3-4 ek búzadara
só, bors, morzsolt majoranna, őrölt kömény
A leveshez:
1 vöröshagyma
1 nagyobb v. 2 kisebb sárgarépa
100-125 g csiperkegomba
100 g zöldborsó (fagyasztott vagy konzerv)
2 kk morzsolt tárkony
1,5-2 l alaplé (szárnyas v. zöldség)
3 ek tejföl
2 ek citromlé
1 ek mustár
só, bors, olívaolaj

1. Először elkészítem a húsgombócokat: a vöröshagymát nagyon finomra aprítom egy éles késsel, vagy az aprítógépben, majd összekeverem a darálthússal, fűszerekkel és a búzadarával, és 20-30 percre a hűtőbe teszem. 
2. Közben a leveshez is előkészítem a zöldségeket: a hagymát finomra vágom, a sárgarépát felkarikázom, a gombákat felnegyedelem, és a zöldborsót előveszem a mélyhűtőből.
3. A hűtés után a húsmasszából egyenlő nagyságú gombócokat formázok.
4. A vöröshagymát kevés olívaolajon, folyamatos kevergetéssel megfonnyasztom, majd rádobom a gombócokat, és kissé lepirítom őket, hogy külső kérget kapjanak.
5. Ezután hozzáadom a répát, sózom, borsozom, hozzáadom  tárkonyt, majd felöntöm az alaplével (ha nincs alaplé, 2 húsleveskockából készítek), és addig főzöm lefedve, amíg a gombócok és a répa majdnem teljsenen meg nem puhul. 
6. Ekkor adom hozzá a gombát és a borsót, és további 10-15 perc alatt teljesen puhára főzök minden hozzávalót (ha konzervborsót használok, azt csak a vége előtt 5 perccel adom a leveshez).
7. Végül a tejfölt összekeverem a citromlével és a mustárral, a forró levesből fél merőkanálnyival óvatosa elkeverem, majd a leveshez adom (ha sűríteni akarjuk a levest adhatunk hozzá 2 ek lisztet vagy kukoricakeményítőt).
címkék: leves levesek
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr805409477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása