2013/március/25

Húsvéti sonka kuktában

Ez a recept elég komolytalan lesz: fogd a sonkát és főzd meg! :) Sonkából rengetegféle van a piacokon, és henteseknél, mindenkinek a saját ízlése határozza meg, hogy végül milyet választ - Mautner Zsófi tavaly remekül összegyűjtötte a legjellemzőbb fajtákat, itt olvashattok róluk. Persze van néhány tipp, amit ilyenkor érdemes megfogadni, ez a poszt inkább erről a néhány tippről szól. Az én sonkám - egy csodálatos tarja - egy Delimano kuktában készült, és ez az első tipp, amit mindenkinek ajánlok sonkafőzéshez: a kukta. Jelentősen kevesebb ideig tart benne a sonkafőzés, kevesebb energia, kevesebb sonkaszag a konyhában vagy az egész lakásban, és az íze is sokkal zamatosabb tud lenni.
Én személy szerint sonkavásárlásnál is próbálok E-ktől mentesen választani, a hipermarketek és szupermarketek kínálata mellett becsukott szemmel megyek el: lehet, hogy szuperül néznek ki, és lehet, hogy még az áruk is remek, de biztos, hogy nem igaziak. A jól bevált hentesemnél mindig lóg jópár csodás, házi füstölésű húscafat. Már január végén, amikor ezt a sonkát fotóztuk, gyönyörű sonkái voltak, ráadásul hatalmasak!! Egy "kicsit" választottam, aztán alig fért bele a 9 literes kuktámba, pedig kuktában főzésnél nagyon fontos, hogy ne lépjük át a MAX limitet, mert még a végén felrobban.

fotó: Horváth Miklós

Húsvéti sonka (hozzávalók - jó sok húsvéti reggelizéshez): 
1,5 kg-os csont nélküli füstölt tarja

1. A sonkát hideg víz alatt alaposan megmosom, majd a kuktámba teszem, és felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi ellepi.
2. Egy éjszakán át hagyom ebben a vízben ázni, hogy valamennyit engedjen a sósságából.
3. Másnap leöntöm róla a vizet, friss vízzel újra felöntöm, majd magas lángon főzni kezdem a zárt kuktában, 2-es fokozaton.
4. Amint a kukta sípolni kezd, alacsonyra veszem a hőfokot és kb. annyi ideig főzöm, mint a súlyának a fele. Egy normál lábasban ezt a mennyiséget 1,5-2 óráig is főzhetném, helyette én úgy 45 percig főztem a sonkámat.
5. Ezután leveszem a kuktát a tűzről, kiengedem a gőzt, leveszem a fedőt, majd hagyom teljesen kihűlni a főzővízben mielőtt felszeletelném.


A főzővizet érdemes megtartani, remek húsvéti rizottót lehet belőle kanyarintani, de jó lehet krémleves alapnak is! 

fotó: Horváth Miklós
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr245409400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása