2012/december/25

Ünnepi macaronok

Karácsonykor bejglit sütni alap. Én is sütök, és imádom is a sütés egész folyamatát. De általában sütőtökös-csokis minibejgli készül, és elajándékozom, mert anyukámtól mindig felmarkolok egy csomó diósat meg mákosat, nem akarom tőle átvenni, mert az övé tökéletes. A forrázott töltelékek viszont nem csak a bejglihez illenek, hanem a macaronhoz is. Imádok macaront csinálni, imádom, amikor felemelkednek, és imádom őket variálni. Karácsonykor nem is lehet másra gondolni, mint a dióra meg a mákra, egy csomó illatos fűszerrel, mint a fahéj, gyömbér, vanília...
A mákos és diós macaronok ötlete a tesómtól ered, aki lisztérzékeny, ezért számára ez az ideális desszert. Karácsonyra bejglik helyett, neki, az ő tiszteletére készültek, de azt hiszem ezentúl hagyománnyá válnak.



Mákos és diós ünnepi macaronok (recept - kb. 60 db-hoz):

Macaron alaprecept itt - nem szükséges ételfesték, a mákosakat viszont érdemes feldobni és egy kevés őrölt mákkal. Én egy adagot készítettem a két fajta töltelékhez, és a fele alaptésztába kevertem kb. 1,5-2 evőkanál őrölt mákot.

Mákos forrázott töltelék: 
100 g mák
cukorszirup 70 g cukorból és kb. 30 g vízből
1 csomag vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
fél citrom vagy narancs reszelt héja
2 ek baracklekvár
1 ek mascarpone

1. A mákot egy nagy keverőtálban összekeverem a vaníliás cukorral, reszelt citrom vagy narancshéjjal, fahéjjal és a gyömbérrel (a fűszerek teljesen szabadon választhatóak).
2. A cukorból és a vízből cukorszirupot készítek, majd 102 fokosan (amikor már alaposan bugyog), leforrázom vele a mákos keveréket, és alaposan elkeverem.
3. Ezután hozzáadom a lekvárt, majd a mascarponét és alaposan elvegyítem.
4. Habzsákba töltöm a keveréket, majd miután teljesen kihűlt, megtöltöm vele a macaronokat.


Diós forrázott töltelék: 

100 g dió
cukorszirup 70 g cukorból és kb. 30 g vízből vagy tejből
1 csomag vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt gyömbér
fél citrom vagy narancs reszelt héja
2 ek mascarpone

1. A diót egy nagy keverőtálban összekeverem a vaníliás cukorral, reszelt citrom vagy narancshéjjal, fahéjjal és a gyömbérrel (a fűszerek teljesen szabadon választhatóak).
2. A cukorból és a vízből vagy tejből cukorszirupot készítek, majd 102 fokosan amikor forr, leforrázom vele a diós keveréket, és alaposan elkeverem.
3. Ezután hozzáadom a mascarponét és alaposan elvegyítem.
4. Habzsákba töltöm a keveréket, majd miután teljesen kihűlt, megtöltöm vele a macaronokat. 




A diós és mákos macaronok lettek az idei Karácsony legjobb gasztro ajándékai a részemről. Bébicsirkés csomagolásban persze. Boldog Karácsonyt Mindenkinek! 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr895409414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása