2012/július/21

Bazsalikomos-ribizlis túrófagylalt



Amikor elkezdtem kenyeret sütni, vagy sajtot csinálni, egyértelművé vált, hogy nyárra a fagyi is saját termés lesz. Azt is sejtettem, hogy Geri "nem fogja hagyni", hogy fagyigép nélkül töltsem a nyarat, de arra nem gondoltam, hogy a legdurvább, kompresszoros (hűtőrendszerrel ellátott) fagyigéppel fog meglepni a szülinapomon. Az Unold márkájú gép hatalmas, szinte ipari szerkezet, egyszerre keveri krémesre, és fagyasztja kellően sűrűre a fagylaltot, nem kell előre gondolkodnom, és mélyhűtőben fagyasztanom a tartályt, gyakorlatilag bármikor 30-60 perc alatt friss fagyit csinálhatok.
Mivel idén nyáron is kiolthatatlan a friss túrókrém-piros gyümölcs kombó iránti vágyam, elsőként egy túrófagyit csináltam, fanyar ribizlivel és friss bazsalikommal. Már az alap is olyan sűrű volt, mint egy lágyabb fagyi, ezért nem kifejezetten volt alkalmas arra, hogy megfigyeljem a fagyigép működési fokozatait, persze ettől még isteni lett a végeredmény, és nyilván további próbálkozásokra is ösztönzött...:)

Bazsalikomos-ribizlis túrófagylalt (hozzávalók - 1 literes tartályhoz): 
150 g tehéntúró
400 ml tejszín
4 ek barnacukor
egy tálca/kb. 200 g ribizli
1 marék friss bazsalikom

1. A ribizli felét, a barnacukrot és a bazsalikomleveleket egy műanyag kancsóban botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a túrót és a tejszínt is, és az egészet krémesre keverem, fagyigépbe öntöm és kb. 30-40 perc alatt elkészítem a fagylaltot.
2. A ribizli másik felét a művelet vége előtt 5 perccel adom a fagyihoz, hogy éppen csak belekeverje az egész szemeket.

Bár isteni lett a túrófagyi, nem bírtuk rögtön megenni az egészet, ezért mélyhűtőben pihent egy napot a maradék. Ilyenkor viszont azzal kell számolni, hogy a mélyhűtőből kivéve akár 20-30 percbe is beletelik, mire porciózható a fagyi, ugyanis iszonyúan keményre fagy a túró miatt.

Fagyigép nélkül is elkészíthető a recept, ebben az esetben a keveréket (az egész ribizliszemekkel együtt) egy mélyhűtő-kompatibilis edényben addig hűtöm a mélyhűtőben, amíg kásás állagú nem lesz, ekkor  átöntöm egy fém keverőtálba és addig verem kézi mixerrel, amíg a jégkristályok összetörnek. Ezután zsutty vissza az eredeti edénybe, újabb fagyasztás, és kásásság figyelés következik, majd újabb verés a kézi mixerrel, ezután pedig a mélyhűtőben hagyom a fagylaltot készre fagyni.

Azért a fagyiőrültek jobban teszik, ha beszereznek egy fagyigépet mert ugye a házi fagyinak nincs párja, és persze őrült jó móka az ízekkel és a tökéletes állaggal kísérletezni. Nyilván ez a kompresszoros gép egy álom, biztos megütne a guta, ha elfelejteném behűteni a tartályt mikor épp vacsoravendégeket várok, de azt hiszem azt is megszoknám, és egész nyáron a mélyhűtőben tartanám.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr335409439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása