2012/szeptember/26

Őszi pavlova

Maradék tojásfehérje...sok maradék tojásfehérje....mi legyen? Macaron? Neeem, imádom, de most nincs kedvem ekkora gürchöz, valami pite habcsóktetővel? Úúú, várjunkcsak! Pavlova! Ezaz! Pavlova! Kicsit sok idő, mire kész, de kibírjuk, megéri várni rá! És mi lesz a topping? Ősz van basszus, nincs itthon semmi csilli-villi bogyós gyümölcs, csak körte. De hát az szuper, őszi pavlova lesz, most nem csokis alappal, hanem simával, egy kevés vaníliával...vááá, atyaég, nagyon jó lesz!


Kb. ez játszódott le a fejemben szombat este, amikor valamit nagyon kezdeni akartam egy csomó maradék tojásfehérjével. Már a hűtőben voltak pár napja, de a pavlovának is - csakúgy, mint a macaronnak - jót tesz, ha kicsit "öregítjük" az elkészítés előtt a fehérjét. A fotók instagrammosak, nem volt erőm szebben befotózni, csak megenni!


Őszi pavlova - hozzávalók:
4 tojásfehérje (kisebb tojás esetén 5)
15 dkg porcukor
fél vaníliarúd kikapargatott belseje1 evőkanál kukoricakeményítő,
1 evőkanál ecet

A tetejére: 
50 g étcsokoládé
50-100 g mascarpone
250 ml habtejszín
3-4 ek porcukor
2 körte

  1. A sütőt előmelegítem 120 fokra. (az én sütőm egy régi style gázsütő, azon az 1-es fokozatott lőttem be, ami elvileg 140-160 fok, de remek volt).
  2. A tojásokat szétválasztom (vagy az előre bekészített fehéjéket hagyom állni egy keveset szobahőmérsékleten), majd lágy habbá verem, hozzáadom a vaníliamagokat, majd folyamatosan adagolom hozzá a porcukrot. 
  3. Jó sokáig verem a habot, amíg kemény és fényes nem lesz, a cukor pedig teljesen fel nem oldódik (kóstolásra nem ropog). 
  4. Amikor megvan ez az állapot egy spatulával hozzákeverem az ecetet és a kukoricakeményítőt.
  5. Egy lapos tepsit kibélelek sütőpapírral és kör alakban ráhalmozom a habot úgy, hogy a szélei kicsit magasabbak legyenek a közepénél. Pár centivel kisebb kört formázzunk, mint a tepsink szélessége, mert sütéskor kissé elterül majd. 
  6. A 120 fokos sütőben 65-70 percig sütöm (inkább szárítom) a pavlovát (a 140 fokos gázsütőmben 50 perc alatt gyönyörű lett), majd kikapcsolom a sütőt, és konyharuhával kitámasztom az ajtaját - addig hagyom itt hűlni a pavlovát, amíg teljesen ki nem hűl (kb. fél-1 óra). 
  7. A toppinghoz gőz fölött megolvasztom a csokit, hagyom kicsit hűlni, majd összekeverem a mascarpone-val és a porcukorral felvert tejszínhabbal és a pavlova tetejére halmozom. A körtéket félbevágom, magházukat eltávolítom, majd nagyon vékony szeletekre szeletelem és szépen elrendezgetem a krémen. 
Nem áll el túl sokáig, így krémmel megpakolva, érdemes azonnal felfalni. Magát a pavlovát viszont lehet pár napig tárolni légmentesen záródó műanyag dobozban, ha "megrenelésre" készítjük!

címkék: édes ősz csokis torták
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr625409430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása