2012/május/28

Spárga és hollandi mártás

Vannak alapvetően összeillő dolgok az életben, amiket bűn lenne szétválasztani. Ilyen a spárga és a hollandi mártás is, és ha tehetem, mindig összehozom őket, mert mindig a legjobbat hozzák ki egymásból. Persze, nem mindegy, hogyan készülnek, ettem már borzalmas spárgát, és mégborzalmasabb hollandi mártást is. A tavasz nálunk gyakorlatilag úgy zajlik, hogy a spárgaszezon elejétől végéig spárgadömping van a hűtőnkben, és bár Geri nagyon unja, mindenbe belekerül. Idén készült már belőle quiche, polenta, saláta, rizottó és számos egyéb köret....nem tudom megunni.

Nagyon könnyű jól elkészíteni, de könnyen el is rontható maga a spárga és a mártás is - én a spárgát élénkzölden, roppanósan szeretem, a mártást pedig sűrűn, fényesen.
Spárga hollandi mártással (előételként, hozzávalók - 2 főre): 
fél csomag zöldspárga
só, cukor, citromlé
A mártáshoz: 
2 tojássárgája
2 ek hideg víz
50 g olvasztott vaj
só, frissen őrölt fehérbors
negyed citrom leve és reszelt héja
1. A spárgákat megmosom, fás végüket levágom - ahol a talpuktó pár centire a legkönnyebben el lehet pattintani őket kézzel, onnantól lefelé fásak - elég egyet kipróbálni, mellé fektetni a többit és levágni a szárukat. 
2. Egy csipet sóval, egy csipet cukorral és pár csepp citromlével vizet forralok, majd amikor már lobog, beledobom a spárgákat és 3 percig főzöm őket, majd a 3 perc leteltével jeges vízbe dobom őket, hogy megőrizzék frissességüket és üde zöld színüket. Ha nem azonnal eszem őket, akkor fogyasztás előtt a főzővízben melegítem őket langyosra. 
3. A mártáshoz a tojássárgákat egy fém keverőtálban habverővel felhabosítom 2 ek hideg vízzel, majd gőz fölött folyamatos kevergetés mellett besűrítem, leveszem a gőzről és hagyom 50 fokosra hűlni, majd folyamatos keverés mellett hozzácsurgatom az olvasztot vajat, végül sózom, borsozom, majd belefacsarom egy kisebb citrom 1/4-ének levét.
Tálaláskor a spárgákat meglocsolom a mártással, őrlök rájuk egy kevés fehérborsot, majd reszelek rájuk egy kevés citromhéjat. Ugye milyen egyszerű?
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr375409445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása