2011/augusztus/30

Görög fetás-húsgolyók, citromos burgonyával és tzatzikivel

Főzés Görögországban

Egy görög nyaralás lényege a strandolás, a kajálás és a pihenés, nagyjából. Normális ember a főzés gondolatától is undorodik, ha nyaral, de mi direkt azért mentünk apartmanba, hogy főzni is lehessen (egyébként szállodás típus vagyok, de két hétig azért mégsem bírom ki főzés nélkül).
Ha külföldön vagyok az egyik kedvenc tevékenységem a bevásárlás, imádok bolyongani a szupermarketekben, és minden terméket egyesével levenni a polcról...Geri szerint ilyenkor totálisan átszellemülök, és csak azt szokta mondani erre az állapotomra, hogy "tudom, új helyen vagy..". Persze majdnem minden hülyeséget megvettünk,  mint pl. rágó állagú vaníliát, amit kiskanállal vízbe mártogatva fogyasztanak, dobozos nugátot, csokoládés tahinit, természetesen több kg görög joghurtot (nem is hasonlítható az itthonihoz) és fetát, sok sok fetát. A zöldségek és a gyümölcsök nem különösebben ihlettek meg (semmi extra az itthoniakhoz viszonyítva, csak hatalmas ízetlen paradicsomok), kivéve egy krumplifajtát, ami az újkrumplira hasonlít leginkább, de még annál is vékonyabb a héja, kicsi és sárga - tökéletes alap volt egy igazán görög körethez, a citromos krumplihoz. A másik, szinte elmaradhatatlan köret a tzatziki, ami nem is baj, mert sokadszorra sem unalmas. Egyik este fetás-húsgombócokkal, másik este a halasnál vásárolt friss tengeri hallal ettük, és utána persze ismét nem kívánkoztunk étterembe.




Görög fetás-húsgolyók, citromos burgonyával és tzatzikivel (hozzávalók - 2 főre):
A húsgolyókhoz
0,5 dl tej (mi kecsketejet használtunk stílusosan)
2 szelet kenyér bele
100 g feta sajt
0,5 kg darált marhahús
1 kisebb vöröshagyma
1 fokhagyma
1 tojás
2 tk morzsolt oregano
Só, őrölt bors, olívaolaj a sütéshez

1. A húsgolyókhoz a kenyerek belét összemorzsolom, majd beáztatom a tejbe. 
2. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágom, majd összekeverem a darált hússal, a kinyomkodott kenyérbéllel és a kissé felvert tojással, végül pedig belemorzsolgatom a fetát, hozzáadom a fűszereket, és tenyereimmel szilva nagyságú gombócokat formázok.
3. A húsgolyókat forró olívaolajon 5-10 perc alatt minden oldalról ropogósra sütöm.

A citromos burgonyához:
1 kg apró krumpli
fél citrom leve
2 tk morzsolt oregano
só, bors, olívaolaj

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

2. A krumplikat megmosom, a nagyobb darabokat megfelezem, majd egy hőálló tálban alaposan összeforgatom őket 2 ek olívaolajjal és 2 tk morzsolt oreganoval, tetszés szerint sóval és frissen őrölt borssal, majd a köretemet 200 fokos sütőbe tolom 20-25 percre.
3. Sütés közben néhányszor átforgatom a krumplikat, hogy mindegyik szépen megpirulhasson, majd a sütés letelte előtt 5 perccel, fél citrom levével öntözöm meg őket.

A tzatzikihez:
Fél kígyóuborka
300 g görög joghurt
1 fokhagyma
só, bors

1. A kígyóuborkát kicsi kockákra vagy csíkokra darabolom (a görögök nem ragaszkodnak a reszeléshez), majd összeforgatom az összenyomott fokhagymával, a joghurttal és ízlés szerint fűszerezem.
Az igazi görög joghurt igen sűrű, ezért tökéletes alap a tzatzikihez. Ha csak sima joghurtunk van, egy konyharuhába borítva pár óra alatt lecsepegtethetjük a felesleges levét, így majdnem ugyanazt a hatást érhetjük el.

Halas változat

Miután megpucoltuk és kibeleztük a halakat (a halasnál ezt a részt nem vállalták :)), kívül-belül besóztuk, és 200 fokos sütőbe toltuk őket. A sütés vége felé került a belsejükbe egy kevés szeletelt fokhagyma, a bőrükre pedig egy-egy citromkarika. Ha itthon sütök ugyanígy pisztrángot, a sütés utolsó 10 percében fehérborral is meglocsolom, de ott fehérbor nélkül is nagyon bevált.








Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr215409513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása