2013/november/07
Sós-karamellás csokoládétorta
A sós karamell tipikusan olyan műfaj, hogy nem mindenki érti. A "hülyébbek" röhögve jönnek oda hozzám, miután megkóstolták, hogy "haha, asszem cukor helyett sót tettél bele", az ínyencek pedig halálra dícsérgetik, hogy "úristen mennyire jó benne ez a minimális sós íz". Ancsa barátnőm az utóbbi táborba tartozik, és már nagyon régóta vágyik egy ilyen tortára. A sors fintora, hogy ezt a tortát most mégsem ő kapta meg, sőt, mégcsak az országban sem volt, hogy megkóstolhassa, de mivel elég jó lett, mondhatni jól begyakoroltam, hogy amikor majd neki sütöm, még tökéletesebb legyen :) Valójában tényleg volt mit javítani a recepten, amit egy nagy kedvencemtől, a Call Me Cupcake svéd bloggerinájától lestem el. A torta tésztája ugyanis nekem nem lett elég omlós, porhanyós, szájban olvadós, de amire legközelebb cserélni fogom, az a recept is ugyanezt a bloggert dícséri. Az esküvői tortám legalsó szintje készült aszerint a recept szerint, és az egyik legjobb tortaalap, amit valaha készítettem.
A másik nélkülözhetetlen eleme ennek a tortának a karamell-krém, ami egészen elképesztő lett, annak ellenére, hogy nem volt itthon hozzá elég tejszín, és mindenféle egyéb hasonló állagú összetevőből kotyvasztottam, mire elérte a tökéletes állagot (kis felvert tejszínhab, kis tejföl, kis sűrített tej).
Na de lássuk a medvét, és Ferinek és Ceznek innen is nagyon boldog szülinapot - ők kapták végül a tortát a 3X-re, és nagyon szerették!
Sós-karamellás csokoládétorta
Hozzávalók (3 db 20-24-26 cm-es tortakarikához - minél nagyobb a forma annál alacsonyabbak lesznek a rétegek):
A dl-ben megadott száraz és nedves hozzávalókat egyaránt mérőpohárba töltve tudjátok kimérni.
- 4,25 dl liszt
- 4,75 dl cukor
- 1,25 dl cukrozatlan kakaópor
- 1 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 2 nagy tojás
- 2,5 dl erős kávé, hidegen
- 2,5 dl író (én a Manna ABC-ben találtam, lehet helyette tejet is használni)
- 1,25 dl napraforgó olaj
- 1 ek vaníliakivonat
- A sütőt előmelegítem 180 fokra, a sütőformákat pedig kivajazom, és beborítom sütőpapírral.
- Egy nagy keverőtálban összekeverem a száraz összetevőket, a cukor kivételével.
- A tojásokat kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kávét, írót, olajat és vaníliakivonatot, alaposan elkeverem, végül 3 részletben hozzáadom a száraz összetevőket, és egyneművé keverem a robotgéppel.
- A tésztát ezután a sütőformába öntöm, majd 30-35 percig sütöm, és tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e.
- Miután kivettem a sütőből, hagyom a formában 15 percig hűlni, majd kiborítom egy rácsra, és hagyom teljesen kihűlni, a krémet csak ekkor töltöm bele. Mivel a torta nagyon omlós és puha, ha további szintekre szeretnétek vágni, tegyétek előtte mélyhűtőbe kb. 30 percre.
Hozzávalók a sós karemellkrémhez:
- 200 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 2 dl tejszín
- + egy kevés Maldon sóvirág
- A cukrot egyenletesen szétterítem egy serpenyőben, majd világos karamellt készítek belőle (közben nem kevergetem, csak rázogatom, ha úgy látom, hogy nem egyenletesen olvad a cukor).
- Hozzáadom a vajat, és hagyom, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel, majd hozzáöntöm a kissé felmelegített tejszínt, és 2-3 percig főzöm.
- Miután leveszem a lángról folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz, de a kenhető állagot a hűtőben való tárolástól sem veszíti el. Ha túl sűrű lesz, újra lehet melegíteni, és hozzáadni még egy kis tejszínt.
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
- 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 300 g vaj
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 2 tk vaníliakivonat
- 4 ek erős espresso vagy tejszín
- 150 g porcukor
- A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd félreteszem kissé hűlni.
- A puha vajat kihabosítom a keverőgéppel, hozzáadom a cukrot, a kakaót és a vaníliakivonatot, majd végül az olvasztott csokit, és legvégül a tejszínnel vagy espresso-val fényesítem a krémet. Felhasználás előtt 10 percre a hűtőbe teszem kissé dermedni.
A torta összeállítása:
- Minden szintet először megkenek a karamellkrémmel, megszórom egy csipet Maldon sóval, majd jöhet a csokoládékrém. A torta külsejére csak csokoládékrémet kenek.
- A csokoládékrémet kb. 4 részre osztom, 1/4 rész megy a szintek közé és 2/4 a torta külsejére.
- Miután összeállt a 3 szint, a torta külsejét vékonyan átkenem egy kevés csokoládékrémmel, majd a hűtőbe teszem 10 percre, mielőtt rákenném a végső adag csokikrémet - erre azért van szükség, hogy az első vékony réteg megkösse a tortamorzsákat, és a második réteg felivitele után már egy teljesen sima felület látszódjon.
- A torta oldalához függőlegesen tartva egy kenőkést körbeforgatom a tányért és egyenletesen elkenem a krémet (nekem van forgatható tortaállványom, óriási segítség). A torta tetején szintén a tányér forgatásával kívülről befelé haladva köröket formázok a krémből.
- Fogyasztásig hűtőben tartom, de fogyasztás előtt minimum 10-15 perccel ki is veszem, hogy ne dermedjen túl keményre a krém. Egy csipet sóvirággal megszórva tálalom.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Orsi Deak 2016.02.18. 17:38:13
A másik, hogy Maldon sóvirágom nincs itthon, csak himalájai sóm. Azzal is jó lesz? Köszönöm, Orsi
bebicsirke 2016.02.19. 08:27:11
Orsi Deak 2016.02.19. 08:42:06