2013/november/07

Sós-karamellás csokoládétorta

A sós karamell tipikusan olyan műfaj, hogy nem mindenki érti. A "hülyébbek" röhögve jönnek oda hozzám, miután megkóstolták, hogy "haha, asszem cukor helyett sót tettél bele", az ínyencek pedig halálra dícsérgetik, hogy "úristen mennyire jó benne ez a minimális sós íz". Ancsa barátnőm az utóbbi táborba tartozik, és már nagyon régóta vágyik egy ilyen tortára. A sors fintora, hogy ezt a tortát most mégsem ő kapta meg, sőt, mégcsak az országban sem volt, hogy megkóstolhassa, de mivel elég jó lett, mondhatni jól begyakoroltam, hogy amikor majd neki sütöm, még tökéletesebb legyen :) Valójában tényleg volt mit javítani a recepten, amit egy nagy kedvencemtől, a Call Me Cupcake svéd bloggerinájától lestem el. A torta tésztája ugyanis nekem nem lett elég omlós, porhanyós, szájban olvadós, de amire legközelebb cserélni fogom, az a recept is ugyanezt a bloggert dícséri. Az esküvői tortám legalsó szintje készült aszerint a recept szerint, és az egyik legjobb tortaalap, amit valaha készítettem.

A másik nélkülözhetetlen eleme ennek a tortának a karamell-krém, ami egészen elképesztő lett, annak ellenére, hogy nem volt itthon hozzá elég tejszín, és mindenféle egyéb hasonló állagú összetevőből kotyvasztottam, mire elérte a tökéletes állagot (kis felvert tejszínhab, kis tejföl, kis sűrített tej).

Na de lássuk a medvét, és Ferinek és Ceznek innen is nagyon boldog szülinapot - ők kapták végül a tortát a 3X-re, és nagyon szerették!

fotó 1.JPG

Sós-karamellás csokoládétorta

Hozzávalók (3 db 20-24-26 cm-es tortakarikához - minél nagyobb a forma annál alacsonyabbak lesznek a rétegek):

A dl-ben megadott száraz és nedves hozzávalókat egyaránt mérőpohárba töltve tudjátok kimérni.  

  • 4,25 dl liszt
  • 4,75 dl cukor
  • 1,25 dl cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 nagy tojás
  • 2,5 dl erős kávé, hidegen
  • 2,5 dl író (én a Manna ABC-ben találtam, lehet helyette tejet is használni)
  • 1,25 dl napraforgó olaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  1. A sütőt előmelegítem 180 fokra, a sütőformákat pedig kivajazom, és beborítom sütőpapírral. 
  2. Egy nagy keverőtálban összekeverem a száraz összetevőket, a cukor kivételével. 
  3. A tojásokat kihabosítom a cukorral, majd hozzáadom a kávét, írót, olajat és vaníliakivonatot, alaposan elkeverem, végül 3 részletben hozzáadom a száraz összetevőket, és egyneművé keverem a robotgéppel. 
  4. A tésztát ezután a sütőformába öntöm, majd 30-35 percig sütöm, és tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e. 
  5. Miután kivettem a sütőből, hagyom a formában 15 percig hűlni, majd kiborítom egy rácsra, és hagyom teljesen kihűlni, a krémet csak ekkor töltöm bele. Mivel a torta nagyon omlós és puha, ha további szintekre szeretnétek vágni, tegyétek előtte mélyhűtőbe kb. 30 percre. 

Hozzávalók a sós karemellkrémhez: 

  • 200 g kristálycukor
  • 100 g vaj
  • 2 dl tejszín
  • + egy kevés Maldon sóvirág
  1. A cukrot egyenletesen szétterítem egy serpenyőben, majd világos karamellt készítek belőle (közben nem kevergetem, csak rázogatom, ha úgy látom, hogy nem egyenletesen olvad a cukor).
  2. Hozzáadom a vajat, és hagyom, hogy teljesen összeolvadjon a karamellel, majd hozzáöntöm a kissé felmelegített tejszínt, és 2-3 percig főzöm. 
  3. Miután leveszem a lángról folyamatosan egyre sűrűbb és sűrűbb lesz, de a kenhető állagot a hűtőben való tárolástól sem veszíti el. Ha túl sűrű lesz, újra lehet melegíteni, és hozzáadni még egy kis tejszínt.

Hozzávalók a csokoládékrémhez: 

  • 200 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 4 ek erős espresso vagy tejszín
  • 150 g porcukor
  1. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, majd félreteszem kissé hűlni.
  2. A puha vajat kihabosítom a keverőgéppel, hozzáadom a cukrot, a kakaót és a vaníliakivonatot, majd végül az olvasztott csokit, és legvégül a tejszínnel vagy espresso-val fényesítem a krémet. Felhasználás előtt 10 percre a hűtőbe teszem kissé dermedni. 

fotó 2.JPG

A torta összeállítása:

  • Minden szintet először megkenek a karamellkrémmel, megszórom egy csipet Maldon sóval, majd jöhet a csokoládékrém. A torta külsejére csak csokoládékrémet kenek. 
  • A csokoládékrémet kb. 4 részre osztom, 1/4 rész megy a szintek közé és 2/4 a torta külsejére. 
  • Miután összeállt a 3 szint, a torta külsejét vékonyan átkenem egy kevés csokoládékrémmel, majd a hűtőbe teszem 10 percre, mielőtt rákenném a végső adag csokikrémet - erre azért van szükség, hogy az első vékony réteg megkösse a tortamorzsákat, és a második réteg felivitele után már egy teljesen sima felület látszódjon. 
  • A torta oldalához függőlegesen tartva egy kenőkést körbeforgatom a tányért és egyenletesen elkenem a krémet (nekem van forgatható tortaállványom, óriási segítség). A torta tetején szintén a tányér forgatásával kívülről befelé haladva köröket formázok a krémből. 
  • Fogyasztásig hűtőben tartom, de fogyasztás előtt minimum 10-15 perccel ki is veszem, hogy ne dermedjen túl keményre a krém. Egy csipet sóvirággal megszórva tálalom. 
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr805619201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orsi Deak 2016.02.18. 17:38:13

Kedves Nóri! Holnap ezt a tortádat fogom megsütni és lenne 2 kérdésem. Látom, hogy a csokoládékrémbe nem raksz cukrot, viszont magas kakaótartalmú étcsokoládéval készíted. Egy elég édesszájú társaságnak készítem, szerinted rakjak bele kis cukrot, vagy a vaníliakivonat elegendő?
A másik, hogy Maldon sóvirágom nincs itthon, csak himalájai sóm. Azzal is jó lesz? Köszönöm, Orsi

bebicsirke 2016.02.19. 08:27:11

@Orsi Deak: Szia Orsi, a csokikrémben van cukor, a hozzávalók között szerepel 150 g porcukor, ez szerintem akkor is elég lesz, ha édesszájú a csapat! :) A sóvirág annyival jobb a normál sónál, hogy ezek a nagyon finom pelyhek nem olvadnak rögtön bele a krémbe, csak éppen akkor, amikor a szádba veszed a falatot, de persze normál sót is használhatsz, abból elég egy csipet. A himalája só kicsit keményebb, nem biztos, hogy feloldódik és ropogni fog a fogak alatt, ezért inkább akkor normál sót ajánlom! Majd írj, hogy milyen lett! :) Jó sütögetést! Nóri

Orsi Deak 2016.02.19. 08:42:06

Nahát, valóban ott van a porcukor, pedig vagy 3x átfutottam a hozzávalókat:) Köszönöm!
>" page="" />
süti beállítások módosítása