2013/október/04
Pisztáciás morzsában sült csirkemell
hétvégi klasszikus egy kis csavarral
A vasárnapi ebédek közül nálam mindent visz a rántott csirke. Tudom, kissé unalmas, de a vasárnapi gyomrom sosem éljenzett még jobban, mint amikor anyukám-féle rántott csirkemellel és hagymás krumplisalátával etettem (most is kordult egy óriásit épp). Gyerekkoromban elég sokszor volt ez a menü, de egyszerűen nem tudtam megunni. A panírban sült húsokat azóta is nagyon kedvelem, egyetlen dolog, amit nem kedvelek bennük az a bolti zsemlemorzsa, illetve a rengeteg olaj, amiben kisütik őket. Amikor itthon készítek panírozott húsokat, mindig én készítem a morzsát az aprítógépemben, majd mindig sütőben sütöm meg a húst, hogy egyel egészségesebb legyen és az olajszagot is megússzam. Lidi barátnőm segítségével sikerült egész jó áron beszereznem egy cukrásznagykerben sózatlan, hántolt pisztáciát, úgyhogy csempésztem ebbe a morzsába is egy marékkal.

Pisztáciás morzsában sült csirkemell (hozzávalók - 2 főre):
- 60-70 dkg csirkemell filé
 - só, bors
 
a morzsához:
- 2 szelet szikkadt kenyér
 - 1 marék hántolt pisztácia (lehet sózott is, ha csak olyat kaptok)
 - kb. 50 g parmezán vagy más kemény sajt
 - só, bors
 
A panírhoz:
- liszt, tojás
 
- A csirkemelleket megmosom, papírtörlővel teljesen felszárítom róluk a nedvességet, majd szeletekre vágom, és mindkét oldalukon sózom, borsozom őket.
 - A morzsához kockákra vágom a kenyérszeleteket, majd aprítógépbe teszem a pisztáciával és reszelt parmezánnal együtt, végül adok hozzá egy kevés sót és frissen őrölt borsot.
 - A panírozást a szokásos módon végzem, először lisztbe, majd tojásba, végül a pisztáciás morzsába mártom a hússzeleteket. Lehet duplán is, de szerintem egyszer bőven elég.
 - A panírozott hússzeleteket tapadásmentes tepsibe fektetem, meglocsolom egy kevés olívaolajjal, majd 180-200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt, gyakran forgatva készre sütöm őket. Amikor a bundájuk kissé megpirul, akkor általában már jók is, nem kell túlsütni őket, mert akkor nagyon kiszáradhatnak.
 

                  	
                
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.