2014/január/31
Kakaós nyitott-fonott kalács
Ez a nyitott-fonott kalács nemes egyszerűségével az egyik legnagyobb kedvencem mostanában. Egyébként is imádom a gyúrt élesztős tésztákat, imádom őket gyúrni, és aztán imádom őket megenni is (forrón!!). Amióta egy gyönyörű KitchenAid a segítségem a konyhában, azóta ő dagasztja nekem a tésztákat, de nem bírom ki, hogy ne essek neki legalább a végén egy kicsit kézzel is, mert brutálisan nyugtató hatással van rám a tésztagombóc gömbölyítése. De szerintem bárkire! A kalács kakaó helyett akár fahéjjal, vagy más izgalmas fűszerekkel is beszórható, de nálam most a klasszikus viszi a prímet. Fonás után én most egyenesen fektettem a tepsibe, de koszorút is lehet belőle formázni, és úgy még elegánsabb és még kívánatosabb lesz, ha ezt még lehet fokozni! :)
Kakaós nyitott-fonott kalács (hozzávalók, 1-2-3-4 főre :))
- 20 g friss élesztő
- 40 g vaj
- 125 ml tej
- 25 g porcukor
- 1/4 tk só
- 200 g liszt
A töltelékhez:
- 50 g puha vaj
- 25 g porcukor
- 1 kk vaníliakivonat
- 1 kk őrölt fahéj
- 2-3 ek cukrozatlan kakaópor
- csipet só
A tészta lekenéséhez: 1 kissé felvert tojás, kicsi tejjel/tejszínnel + csipet sóval
- Az élesztőt belemorzsolom egy nagy keverőtálba (amiben majd a tésztát keleszteni is fogom).
- A vajat egy lábasban felolvasztom, hozzáadom a tejet, majd kézmelegre melegítem (37 fokosra) és ráöntöm az élesztőre. Addig keverem, amíg az élesztő teljesen feloldódik, ezután hozzáadom a cukrot, sót és a lisztet, majd kézzel vagy géppel addig dagasztom a tésztát, amíg szép sima, hólyagos nem lesz a felülete (géppel kb. 2-3 perc, kézzel 7-8 perc).
- A kelesztésre használt tálat ezután átlátszó fóliával vonom be, majd meleg helyen duplájára kelesztem a tésztagombócot (kb. 60-90 perc).
- Amíg kel, a puha vajat összekeverem a cukorral és a vaníliakivonattal, és félreteszem szobahőmérsékleten, hogy kenhető maradjon.
- Amikor a tészta szépen megkelt, enyhén lisztezett felületen kb. 40x20 cm-es téglalapot nyújtok belőle - nagyon könnyű nyújtani.
- Egyenletesen megkenem a vajkrémmel, majd szitán keresztül egyenletesen megszórom a kakaó-fahéj-csipet só keverékével.
- Hosszában feltekerem, majd egy éles késsel hosszában kettévágom és felfelé fordítom a vágott/belső feleket.
- Az egyik végén összetapasztom a két tésztavéget, majd összefonom a két szálat és a végén is összenyomom a tésztát.
- Sütőpapírral borított tepsibe fektetem, majd lazán betakarom átlátszó fóliával és további 30-40 percig kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra.
- A sütés előtt a kalácsot ecsettel lazán bekenem a kissé felvert tojás-tej/tejszín keverékkel, majd 18-20 percre betolom a sütőbe, és készre sütöm. A szétnyíló rétegek miatt könnyen felfedezető ha esetleg nyers maradna a tészta.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
chatte 2014.02.01. 13:27:33
mikka 2014.02.01. 15:03:27
bebicsirke 2014.02.01. 16:39:50
bebicsirke 2014.02.01. 16:46:29
tvmaci 2014.03.31. 08:15:40