2013/december/03

Lassan sült chilis sertéslapocka

A történet valójában ott kezdődött, hogy Gerit rászoktattam a TV Paprikára. Eleinte utálta és mindig nyűglődött, ha nézni kellett, aztán szépen lassan - vagy nem is olyan lassan - rákapott! Néha azon kapom, hogy már nélkülem is TV Paprikát néz, amikor meg együtt nézzük, velem együtt szitkozódik, ha úgy ejtik a szinkronszínészek a curry-t körri helyett, hogy kárri! :) Szóval épp TV Paprikát néztünk, és az egyik utazós-főzős műsorban Mexikóban jártak és mindenféle chilit teszteltek. Mexikón kívül a világ legtöbb pontján 1 vagy maximum pár féle chilit lehet kapni, holott Mexikóban több száz félét termesztenek. Az egyik chilis étel, amit a műsorban készítettek egy rendkívül egyszerű sertéslapocka volt. Azért egyszerű, mert tulajdonképpen kizárólag a sütőn múlik, hogy hogy sikerül, ugyanis 3-6 óra a sütési idő a lapocka méretétől függően. 

blogra1_serteslapocka.jpg

Chilis sertéslapocka (hozzávalók 2-4 főre): 

  • 1 kg bőrös sertéslapocka
  • 1 -2 kk chilipor
  • 1/2 friss chilipaprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk egész bors
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek worcester szósz
  • +2-4 dl almalé/alma cider (elhagyható)

  1. A sertéslapocka és az almalé kivételével az összes hozzávalót mozsárban összetöröm, majd alaposan bedörzsölöm vele a lapocka minden oldalát. 
  2. A hőálló tepsit a tűzhelyre teszem, begyújtok alatta, kevés szőlőmagolaj hozzáadásával körbepirítom rajta a húst, majd felöntöm 2 dl almalével és beteszem a sütőbe, ahol min. 3 órán át 140 fokon alufólia alatt sütöm, bőrével felfelé. A végeredmény olyan omlós, hogy nem is kell hozzá kés, két villával szét lehet szaggatni. 

Az almalét nem muszáj hozzáadni, a húsból kisülő zsír folyamatosan biztosítja, hogy a hús nedves maradjon és legfőképp, hogy ne égjen le, de kár kihagyni, mert a sütés alatt besűrűsödik és isteni hússzósz (gravy) lesz belőle. Óránként vagy 40 percenként azért érdemes ránézni, mert hamar elfő a folyadék, és könnyen leéghet a szósz, ezért célszerű időnként utántölteni az almalevet/cidert. Szerintem a sütés során keletkező hússzósz alapból is isteni, de még ízletesebbé tehetjük, ha a sütés végeztével kivesszük belőle a húst, adunk hozzá még egy kevés almalevet, fokhagymát, worcester szószt, esetleg vörösbort és persze chilit és a tűzhelyen, közepes lángon ismét sűrűre főzzük. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr215673781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása