2012/október/06

Házi májkrém

Vasárnapi reggelik No.1.

A vasárnap reggelre készülni kell...piacra menni, megvenni mindenféle szuper hozzávalót és akár kora reggel kelni, hogy tényleg reggeli legyen a reggeli. Vasárnaponként ritka, hogy nem otthon reggelizünk Gerivel, mert a reggelik tárháza kimeríthetetlen, és még legalább egymillió olyan reggeli fogás van, a világ minden sarkából, amit még nem próbáltunk. Éppen ezért találtam ki a "Vasárnapi Reggelik"sorozatot, amiben minden vasárnap posztolok majd egy reggelit. Lesz édes, sós, egészséges és kevésbé egészséges. Nem tudom meddig fog tartani, mert lehet, hogy egy idő után kimerülnek a lehetőségek, de biztos nem mostanában lesz!

A sorozat első részeként egy házi májkrémet csináltam, csirkemájból, amire szombat este rá kell készülni ugyan, de megéri. Ha már rákészülés, érdemes hozzá házi kenyeret is gyártani, mondjuk ezt a ropogósat. A mi szombat esti rákészülésünk egy korán véget ért buli és 2-3 fröccs után elég vicces volt, de még így is tökéletesen sikerültek az előkészületek, és ezáltal a másnap reggel is. Mindez múlt hét vasárnap volt, azóta minden nap ettük a csirkemájkrémből...na nem azért, mert féltünk, hogy megromlik!



Rozmaringos csirkemájkrém, hozzávalók: 
0,5 kg csirkemáj
1 lilahagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db 5 cm-es rozmaring ágacska
1 dl száraz fehér vagy rosé bor
125 g vaj
só, bors, olívaolaj
+ kb. 100 g olvasztott zsiradék (kacsa vagy libazsír, tisztított vaj)

1. A csirkemájakat megtisztítom, a lilahagymát durvára vágom, a fokhagyma gerezdeket pedig egy éles kés lapjával szétnyomom, majd finomra vágom.
2. Egy magas falú serpenyőben 2-3 ek olívaolajat hevítek, majd rádobom a hagymát és alacsony lángon puhára főzöm, vigyázva, hogy meg ne égjen, a vége felé pedig hozzáadom a fokhagymát is.
3. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadom a májakat, sózom, borsozom, hozzáadom a rozmaring leveleket is, majd addig pirítom a májakat, amíg minden oldalról átpirulnak, de még nem sülnek át teljesen és nem száradnak ki.
4. Ekkor hozzáadom a bort, elfőzöm alóla, majd az egészet pürésítem egy botmixerrel, folyamatosan adagolva hozzá a vajat.
5. Amikor már teljesen krémes a massza, belekanalazom egy alaposan kimosott kapcsos befőttesüvegbe, hagyom kihűlni és szilárdulni, ezután a tetejére öntöm az olvasztott zsiradékot és hűtőbe teszem minimum 2-3 órára, vagy egy éjszakára. A zsiradék lezárja és tartósítja a májkrémet, így több ideig eltartható.



Olcsó, nagyon gyorsan elkészül, és köze sincs a bolti májkrémekhez. Legközelebb tokajival és aszalt szilvával is kipróbálom, de előbb a Vasárnapi Reggelik sorozat második állomásával jövök majd, amiről egy kis előzetes már látható is a kép jobb oldalán! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr595409427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása