2011/november/20

Sütőtök krémleves

Az idei szezonban sok mindent csináltam már sütőtökből, megtöltöttem, palacsintát sütöttem belőle, kelbimbóval sütöttem össze, de levest még nem, pedig annyira magától értetődik, hogy a sütőtökből levesnek kell készülnie. Az alábbi receptet évek óta használom, nagyon egyszerű, nagyon gyors és iszonyú jó módja a sütőtök felhasználásának. Tökmagolaj szinte sosincs nálam otthon, pedig nagyon illik hozzá, viszont kecskesajt az szinte mindig van, amivel szintén remek párosítás.



Sütőtök krémleves kecskesajttal (hozzávalók - 4 főre):
1 kisebb sütőtök (kb. 0,5 kg)
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek vaj
1 tk curry
1 dl fehérbor/rosé bor
6 dl zöldségleves alaplé
só, bors, őrölt szerecsendió
(opcionális + őrölt gyömbér)

1. A sütőtököt meghámozom, kimagozom, felkockázom, majd félreteszem.
2. A vöröshagymát finomra aprítom, majd a vajon üvegesre párolom és hozzáadom a curry-t. Nagyon pikánssá teszi a levest, és nagyon megy a sütőtökhöz.
3. Ezután hozzáadom a sütőtök kockákat, majd pár másodpercig együtt pirítom őket. Ezután felöntöm a borral, majd addig párolom benne a tökkockákat, amíg a nagy része el nem párolog.
4. Felöntöm az alaplével (leveskockából is készíthetünk), sózom, borsozom, majd 15-20 perc alatt puhára főzöm benne a tököt.
5. Amint megpuhult a tök, félreteszem a levest, amíg kissé kihűl, majd botmixerrel pürésítem.
6. Végül tovább fűszerezem, ha szükséges, őrölt szerecsendiót és egy csipet őrölt gyömbért is adok hozzá. Ezután belemorzsolgatom a kecskesajtot, néhány csepp olívaolajat pöttyögtetek a tetejére, és őrlök rá egy kevés borsot is.

Átmelengető, laktató, egyszerűen szuper.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bebicsirke.blog.hu/api/trackback/id/tr535409491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
>" page="" />
süti beállítások módosítása