2020/április/28

Csokoládés tiramisú

A férjem kedvenc desszertje a tiramisú, ami nem véletlen, az anyukája olyan zseniálisan készíti, hogy én is azonnal beleszerettem amikor először kóstoltam és azóta is csakis az ő receptjét használom, ha Geri kedvében szeretnék járni....illetve Geri és Miló kedvében, merthogy a tiramisú imádat fiú ágon tovább öröklődött. :) Az egyik legszimpatikusabb számomra az volt a receptben, hogy nem kerül bele tojásfehérjehab, illetve egy csipet fahéjjal tette nagyon különlegessé a krémet. Ezt a régi receptet turbóztam fel egy kis csokoládé ganache-zsal még karácsonykor, azóta pedig úgy egymilliószor elkészítettem már, mert néha komolyan elviselhetetlen a hiánya.  

img_0283.jpeg 

Sokféleképpen, sokféle alapanyaggal elkészítettem már ezt a receptet és mindig arra jutottam, hogy az alábbi hozzávalókból sikerült a legjobban, úgyhogy ha a legtutibb eredményre vágytok, ezekkel próbálkozzatok: 

  • Babapiskóta: csakis Manner (leginkább a normál, de a teljes kiőrlésű változattal is szuper)
  • Kávé: jó minőségű, frissen őrölt kávé - nálunk Daniel Moser
  • Mascarpone: általában Szarvasit, vagy Aldi mascarponet szoktam használni, mindkettőnek tökéletes, lágy íze van, nem túl erőteljesek
  • Alkohol: rum helyett csokoládés Mozart krémlikőrt használok, az alkoholos íz így is adott, mégis kevésbé erőteljes, mint a rum, nekünk nagyon bejött a kávéval párosítva
  • Csokoládé: ehhez a recepthez általában 54%-os Callebaut étcsokoládét szoktam használni, de nemrég kipróbáltam az Aldi saját márkás étcsokoládéjával is és meglepően jól illett hozzá
  • Tojás: természetesen csakis friss, de mióta gyerekek is esznek belőle meg is gőzölöm egy kicsit a sárgákat, a fehérjéket pedig nem használom fel

 

Csokoládés tiramisú

Hozzávalók (egy közepes méretű jénai/üveg v. bármilyen edényhez)

  • 3 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 500 g mascarpone
  • 1 csomag babapiskóta
  • kb. 3 dl friss kávé
  • 2-3 ek Mozart krémlikőr

A csokoládé ganache-hoz: 

  • 150 g étcsokoládé
  • 200 g habtejszín

+ cukrozatlan kakaópor a tetejére

img_0289.jpeg 

  1. A kávét megfőzöm és félreteszem hűlni. Mikor már langyos, hozzákeverem az alkoholt. 
  2. Elkészítem a csokoládé ganache-t a legegyszerűbben, ahogy csak lehet: egy üvegtálban a tejszínbe darabolom a csokoládét, majd mikróhullámű sütőben kb. 1 perc alatt összeolvasztom - mindenkinek ki kell tapasztalnia mennyire erős, mennyire éget a mikrója, de 1 perc általában jó szokott lenni. Ha nem olvadt el teljesen a csoki, akkor fél-fél percekre tegyük vissza. Ha nincs mikró, akkor a tejszínt egy kis lábasban felforralom és a csokoládéra öntöm, majd simára keverem egy kézi habverővel. 
  3. A tojásokat szétválasztom, a fehérje ehhez a recepthez nem kell, de félre szoktam tenni máshoz, pl. macaronhoz, financierhez.
  4. A tojássárgákat gőz fölött kb. 1-2 ek vízzel folyamatos keverés mellett addig melegítem, amíg kissé besűrűsödnek, de óvatosan, ne túl magas fokozaton gőzöljünk, mert a forró gőz könnyen rántottát csinálhat a tojásból. Ezt a lépést ki is hagyhatjuk, ha biztosan tudjuk, hogy a tojás extrafriss és a tiramisú nem fog még napokat a hűtőben állni. 
  5. A gőzölés után a tojássárgákat átöntöm a keverőgép táljába, hozzáadom a cukrot és a habverő fejjel fehéredésig keverem, majd hozzáadom a mascarponét is, illetve 1-2 evőkanállal a Mozart likőrös kávéból, hogy a krémnek is minél kávésabb íze legyen, majd sűrű, egynemű habbá keverem az egészet. 
  6. Végre elkezdhetjük összeállítani a tiramisú-t: a tálam alját kirakom egy réteg babapiskótával, meglocsolom a likőrös kávéval (1-2 evőkanál per babapiskóta elég, de ha nem Mannert használunk, hanem keményebb babapiskótát, akkor sokkal több kávéra lesz szükség, hogy át is itatódjon, de ne legyen túlságosan nedves), Majd nyakon öntöm egy adag csokoládé ganache-zsal. Az én edénykémbe 4 babapiskóta-réteg fér el, de a ganache-ból csak három réteg kell, úgyhogy 1/3-nyi mennyiség megy az első babapiskóta rétegre. Erre jön a mascarpone hab 1/4-e jól eloszlatva, majd még ugyanezt megismétlem 2x, az utolsó babapiskóta rétegre a kávés locsolgatást követően már csak mascarpone kerül, végül pedig vékonyan megszórom cukrozatlan kakaóporral. 
  7. Ezután bemegy a hűtőbe néhány órára, ezekkel az alapanyagokkal tulajdonképpen már 1-2 óra múlva is tökéletes, pont ezért szeretem ezzel a babapiskótával készíteni. Ha keményebb babapiskótátok van, tapasztaljátok ki, hogy mennyi kávétól lesz ideálisan puha, illetve a krém nedvességéből mennyit tud magába szívni ahhoz, hogy a leginkább élvezhető, krémes állagot kapjátok. 

 

img_0300.jpeg

 

Szólj hozzá!
2020/április/17

Babka és óóóriási visszatérés

A Bébicsirke gasztroblogom random leállása óta eltelt 3,5 év, ezalatt 3,5 éves lett a második gyermekem és sosem volt időm visszatérni a blogoláshoz, de a jelenlegi koronavírus-helyzet lehet, hogy visszahozza az életembe ezt a nagyon szeretett kis felületet, mint ahogy csomó más jó dolgot is kaptam ettől az egyébként szörnyű helyzettől. Például őrült sok minőségi időt a családommal, a gyerekeim és a férjem egész nap velem vannak, látom, ahogy fejlődnek, ahogy nőnek, én tanítom meg nekik az ovis feladatokat (már, amikor hajlandóak rá), Geri tart nekik tornaórát, egyikünket sem feszíti, hogy valami szuper programról vagy lehetőségről maradunk le, csak egymással kell törődnünk, egész nap ölelgetjük egymást (nyilván ordítunk is néha, de néha azt is kell). Tök jól sikerült az itthoni hajfestésem, még jobban a férjem hajvágása, még sosem jógáztam itthon ennyit, írtam egy új dalt a készülő albumomra de azt hiszem a legjobb élményem az itthon főzés és SÜTÉS. Bevallom őszintén, hogy az utóbbi években a rengeteg napi feladat miatt teljesen elment a kedvem a főzéstől, rémes dolgokat csináltam, sütni pedig azért nem sütöttem itthon soha, mert a tortaműhelyemben - ami szintén ezidő alatt lett - mindig volt valami kis maradék/nyesedék, amit hazahoztam. Most hirtelen megtelt a hűtőnk mindenféle finom alapanyaggal, esténként a teljesen elhanyagolt szakácskönyveimet bújtam, hogy mit főzzek belőlük, elkezdtem izgatott lenni, hogy milyen sütiket kellene tesztelnem - mint mindig, most is több fajta édes jutott eszembe, mint sós, úgyhogy belekezdtem. Geri őrült boldog, a gyerekek imádják az új sütiket, kerek a világ. Remélem, amikor vége ennek az egésznek, ez a sok jó mind megmarad. Geri azt mondta, tulajdonképpen vághatnám én is a haját innentől kezdve, szóval egy már pipa. :)

 

img_0226.jpeg

 

Bocsi, sok volt a rizsa, közben erről a babkáról nem is beszéltem. Eddig még nem találtam rá a szerelembabka receptemre, pedig ide a blogra is felkerült már egy recept Kakaós nyitott-fonott kalács néven, mert akkor még nem tudtam, hogy babka a neve (haha), úgyhogy most a Húsvéttól és egymillió babkás insta poszttól inspirálva elkezdtem új receptet keresni. Van egy olyan fura szokásom, hogy Pinteresten keresek rá desszertekre, és amelyik a legjobban néz ki, annak a receptjét keresem meg. Szóval így leltem rá a Mondo Mulia blogra egy Yotam Ottolenghi (hát persze!!!) - Jerusalem c. szakácskönyvéből készített babka receptjére, amit azóta már 2x elkészítettem - először lefeleztem az adagokat, ami őrült nagy hiba volt, úgyhogy másodszor már az alábbi mennyiséggel dolgoztam. Ha Ti is így tesztek - amit nem fogtok megbánni - akkor rögtön 2 kalácsotok lesz. Ha nincs püspökkenyér formátok, akkor szerintem egy nagyobb jénaiba, vagy magasabb falú tepsibe simán mehet egymás mellé a 2 kalács, vagy akár kuglóf-, vagy tortaformába is koszorúként, mint pl. Horváth Alexandra - Hangulatfüggő c. csodás süteményes könyvében. 

 

Babka - Yotam Ottolenghi recept kis módosításokkal

(Hozzávalók - 2 kalácshoz): 

  • 530 g finomliszt
  • 100 g cukor
  • 50 g friss élesztő (én ezt használtam, de lehet helyette 2 zacskó szárított is, mint az eredeti receptben)
  • 3 tojás
  • 120 ml tej (vagy víz, mint az eredeti receptben)
  • 1/3 tk só
  • 150 g puha vaj

 

A csokoládés töltelékhez: 

  • 30 g porcukor
  • 30 g kakaópor
  • 130-150 g étcsokoládé
  • 120g vaj
  • 100 g dió/törökmogyoró/mandula/pekándió

 

A cukorsziruphoz (ami kötelező!):

  • 260 g cukor
  • 160 ml víz

 

img_0228.jpeg

  1. A lisztet elkeverem a cukorral, belemorzsolom az élesztőt (nem szükséges előtte felfuttatni), majd hozzáöntöm a tejjel kissé felvert tojásokat és elkezdem dagasztani (egy dagasztókaros robotgép elég hasznos hozzá, de azért kézzel is neki lehet veselkedni), amikor kezd összeállni, hozzáadom a sót, amikor pedig elkezd elválni a keverőtál falától a tészta, akkor kockánként hozzáadagolom a szobahőmérsékletű (puha, de nem olvadt) vajat. 
  2. Amikor teljesen bekebelezte a tészta a vajat és ismét elkezd elválni a keverőtál falától, akkor van készen - ez keverőgéppel is beletelik 5-10 percbe. 
  3. Én ugyanabban a keverőtálban, amiben volt, betettem a hűtőbe és bizony a minimális 4 órányi kelesztés után már töltöttem is a csokikrémmel. Ez a 4 óra a minimum, de 12 órát, vagy egy éjszakát is maradhat a hűtőben.
  4. A töltelékhez a csokoládét a vajjal együtt mikróban összeolvasztottam (figyeltem rá, hogy még nem teljesen olvadt formában vegyem ki és a keveréstől legyen teljesen egynemű, hogy ne legyen nagyon forró), majd belekevertem a porcukrot és a kakaóport. A diót pedig jól felaprítottam egy nagyon ügyes kis Tefal kütyümmel (5sec chopper, kézzel kell őrölni vele, nagyon vicces). 
  5. A tésztát 2 részre vágtam, mindkettőt kb. 30x40 cm-es téglalappá nyútottam, jól bekentem őket a kettéosztott csokikrémmel és megszórtam az aprított dióval, majd szorosan feltekertem. 
  6. Itt jön a babka trükk. A feltekert kígyókat egy éles késsel hosszában ketté kell vágni, majd felfelé fordítani a vágott felüket és kettes fonással összefonni őket.
  7. Kivajazott püspökkenyér formában kb. 30 percig sülnek 180 fokra előmelegített sütőben.
  8. Amíg sülnek, érdemes elkészíteni a szirupot, ami tényleg kötelező, ha szaftos, isteni kalácsélményre vágytok. A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a sütőből kiszedett kalácsokra locsolgatjuk. 
  9. Ezután egy kicsit várni kell, hogy a kalácsok beszívják a szirupot és ki lehessen őket emelni a formából, de első alkalommal már annyira vártuk mindannyian, hogy kb. tök forrón kiszedtem a formából, még csöpögött róla a szirup és teljesen deformált, gőzölgő szeleteket toltunk magunkba olyan mohón, hogy végre lett egy kis csend a lakásban. :)

 

Készítsétek nagy örömmel és szeretettel és vigyázzatok magatokra! 

img_0225.jpeg

 

Szólj hozzá!
2016/december/17

Fatörzstorta

Nem is értem, hogyan lehetséges, hogy még nem került fel ide ez a fatörzstorta recept, hiszen nem telhet el nélküle karácsony, mióta megismertem Gerit, vagyis már majdnem 13 éve. A recept az anyukájáé, és minden karácsonykor elkészíti - van, hogy többször, mert túl gyorsan elfogy....van, hogy a felvágás után fél órával. :) Egy kicsit meg kell küzdeni ezért a süteményért, és be kell vetni a bicepszet a krém gőz feletti keverésekor, de minden percet megér. 

tefalrecept_fatorzstorta_1.jpg

 

Fatörzstorta 

(Hozzávalók, 1 rúdhoz):

A piskótához: 

  • 5 tojás
  • 100 g porcukor
  • 110 g liszt

 

A csokoládékrémhez:

  • 3 tojás
  • 150 g porcukor
  • 3 ek (kb. 50 g) cukrozatlan kakaópor
  • 200 g vaj

 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket a cukor felével robotgéppel kemény habbá verjük. Kiszedjük a kemény fehérjehabot egy keverőtálba, majd visszatesszük a keverőtálat a robotgépbe, és a tojássárgákat a cukor másik felével fehéredésig keverjük benne.
  2. Ezután a sárgájához hozzáadjuk a habot és hozzászitáljuk a lisztet, majd egy fakanállal óvatosan összeforgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt, nagy lapos tepsiben (a sütőhöz való alacsony peremű tepsi a legjobb) elegyengetjük, majd 200 fokon kb. 10 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ha szép aranybarnára sült, egy konyharuhára borítjuk, egyszer-kétszer végiggörgetünk rajta egy sodrófát, majd lehúzzuk a sütőpapírt, és széltében feltekerjük a konyharuhával együtt. 
  3. Miközben a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A hozzávalókat egy mély fém keverőtálban kézi habverővel összekeverjük, majd gőz fölött a habverővel folyamatosan keverve besűrítjük, végeredményként egy sűrű, fényes krémet kell kapnunk - ez eltarthat 15-20 percig is. 
  4. Ezután átöntjük a krémet a robotgépünk elmosogatott keverőtáljába, majd a krémkeverő fejjel kis kockánként belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat. A krém 2/3 részével megtöltjük a feltekert piskótát, az 1/3 részével pedig beborítjuk a külsejét és villával fatörzs mintát formázunk a krémbe. Szárított, ehető virágokkal díszíthetjük. 

tefalrecept_fatorzstorta_4.jpg

Szólj hozzá!
2016/december/05

Bacon dzsem

Ehető karácsonyi ajándék azoknak, akiket imádtok

Ezt a receptet a Tefalnak készítettem és Gerivel alig bírtuk ki, hogy a fotózás után ne faljuk fel egy perc alatt. Ha szereted a bacont, akkor ezt imádni fogod. Ha szeretsz valakit, aki szereti a bacont, akkor pedig egyértelmű, hogy el kell neki készítened Karácsonyra. Az íze egyenesen a baconmennyországba repít. Én egy kevés mustármagot és őrölt oregánót adtam hozzá, de el tudom képzelni még pikánsabban chilivel vagy cayenne borssal is. Ami fontos, hogy jó húsos, és kevésbé zsíros bacont válasszatok hozzá, és óvatosan süssétek meg, hogy tényleg ropogós legyen és ne égjenenek/feketedjenek meg a bacondarabok, vagy maradjonak puhák itt-ott. Egyébként elronthatatlan. Azt nem tudom megmondani, hogy pontosan meddig tartható el, de hűtőben pár hétig biztosan eláll - inkább frissen készítsétek, hátha a megajándékozott csak különleges alkalmakkor fog belőle enni egy-egy kiskanállal! :)

img_3931.jpg

Bacon dzsem

Hozzávalók (2 kisebb - 2,5 dl-es - csatos üveghez): 

  • 500 g húsosabb, szeletelt vagy kockázott bacon szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek méz/juharszirup
  • 1 ek balzsamecet
  • 1-2 ek barnacukor
  • További ízesítéshez: mustármag, szárított oregano/kakukkfű/rozmaring, chili, cayenne bors...stb.

 

  1. A bacont a Tefal Ingenio tapadásmentes serpenyőben ropogósra sütjük (én a Tefal Talent és a Tefal Ingenio Expertise indukciós serpenyőket használom nagy imádattal), majd szedőkanállal papírtörlőre szedjük.
  2. A bacon kisült zsírján megpároljuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát az ízlésünknek megfelelő ízesítőkkel együtt (mustármag, oregano...stb.), majd hozzáadjuk a mézet és a balzsamecetet és további 1-2 percig főzzük, végül megszórjuk a barnacukorral és hagyjuk, hogy kissé karamellizálódjon, majd elzárjuk a lángot és hagyjuk, hogy a sűrű szirup langyosra hűljon. 
  3. Ezután aprítógépben kb. fél perc alatt összedolgozzuk a szirupot és a ropogós bacont, majd sterilizált csatos üvegekbe töltjük. 

 

img_3925.jpg

Szólj hozzá!
2016/október/20

Csokis keksz (chocolate chip cookie)

a minden, a vég...

Ez a chocolate chip cookie Geri szerint egy egyszerű, semmi extra csokis keksz, szerintem a minden, a vég, a bűnbeesés ínycsiklandó okozója, és nem mellesleg a kisfiam kedvenc sütije, amit sikerült olyanra elkészítenem, hogy tényleg meg is egye. Mivel vannak olyan napok, amikor csak csokiskekszet hajlandó enni a kedvenc pékségünkből (azért olyankor általában beteg), már régóta gondolkoztam rajta, hogy reprodukálom, hogy ha már a főztömet nem is, legalább a sütimet megegye. 

1 hónapos cukor és lisztmegvonás után, és a tegnapi második terhességi cukorterhelésem után úgy döntöttem eljött a pillanat, hogy süssek. Tudtam, hogy meg fogom bánni, mert enni fogok belőle, nem fogom kibírni, és emiatt remegve fogom várni a terhelés eredményét, de megtettem. Megbántam? Persze. Ettem belőle? Naná. Gyenge vagyok. Na jó, azért eszméletlenül jól esett.... :)))

A csokis kekszről annyit, hogy melegen még puha és lágy, hidegen meg már ropogós, a teljes kiőrlésű liszt miatt még határozottabb és hangsúlyosabb a tészta kontrasztja a csokival, ha meg még kap egy kis Maldon sót is, az már maga a mennyország. (...részletek egy majdnem cukros kismama naplójából)

 csokiskeksz_1.jpg

Csokis keksz (chocolate chip cookie)

Hozzávalók, 24 db-hoz: 

  • 125 g vaj
  • 150 g barnacukor
  • 75 g finom szemcséjű kristálycukor/nádcukor
  • 1 nagy tojás
  • 1 kk sütőpor
  • csipet só
  • 125 g finomliszt
  • 75 g teljes kiőrlésű liszt
  • kb. 100 g étcsokoládé pasztilla (én 55%-os belga csokit használtam)
  • Maldon sóvirág

 csokiskeksz_2.jpg

  1. A sütőt előmelegítem 170-180 fokra (légkeveréses módban). 
  2. A vajat hagyom szobahőmérsékletűre puhulni, vagy a hűtőből kivéve 30 mp-ig mikrózom (én ezt szoktam), és habosra keverem a cukrokkal. 
  3. Ezután hozzáadom a tojást és krémesre keverem, majd mehet bele egyszerre a kétféle liszt, só és sütőpor is és ezekkel már csak éppen addig keverem a tésztát, amíg jó sűrű massza nem lesz belőle. Ekkor már elég egy fakanállal hozzákeverni a csokipasztillákat.
  4. Két sütőlapot beterítek sütőpapírral, majd 24-szer egy-egy evőkanálnyi tésztamasszát rendezgetek el rajtuk pár cm távolságban, végül egy lapos aljú pohárral mindegyik kupacot kissé lenyomkodom. Ez nem az a magától szétterülős tészta lesz, ezért van szükség a pohárra. 
  5. 10-12 perc sütés elég is nekik, ekkor a szélük már szép aranybarna, belül még kicsit puhának tűnnek, de így lesznek tökéletes állagúak. 
  6. Légmentesen záródó műanyag dobozban akár 2 hétig is elállnak. (valakinél biztos..:))

 csokiskeksz_3.jpg

csokiskeksz_4.jpg

 

Szólj hozzá!
2016/október/13

Spenóttal, ricottával és paradicsommal töltött gombafejek, sertésszűzzel és quionával

És egy szénhidrátcsökkentett új életmód

Kedves Naplóm! 

Olyan sokminden történt 2016-ban, hogy ez a második alkalom, hogy a blogom admin felületére keveredtem. Lássuk csak: márciustól október végéig több, mint 30 esküvői tortát készítettem el. Szuper és nagyon kreatív nyár volt, bár a végére nagyon elfáradtam, mert elkezdett bennem cseperedni egy második trónörökös. Aki jól ismer, az tudja, hogy a szénhidrátok (és kiemelten az édességek) fontos szerepet játszanak az étrendemben, de az élet egy nem éppen szuper cukorterheléses eredménnyel (7,4 éppen a 7,8-as határértéken belül) kicsit rámpirított, úgyhogy közel egy hónapja egy időre búcsút mondtam az imádott cukornak és lisztnek és szénhidrát-csökkentett üzemmódra váltottam. 

Ez a 7,4-es érték pont elég volt nekem ahhoz, hogy ne kelljen kötelezően belezizzennem az ételek szénhidráttartalmának számolgatásába, hanem inkább tudatosan figyeljek arra, hogy mit eszem, legfőképpen azért is, mert itt most nem csak rólam van szó.

Egyébként az életmód váltás nem volt nehéz, és azóta csak 1x kívántam meg annyira a csokiszuflét, hogy végül csináltam is egy teljeskiőrlésű változatot eritrittel. Mondjuk az is megkönnyítette a dolgomat, hogy a cukoreredmény megérkezésekor már az új, álomlakásunkban és a hiper-szuper konyhámban volt is kedvem újra főzni a sok tortasütés után, ráadásul a lakásunk épületével szemben van egy hentes, egy zöldséges és egy tejbolt is, ahová minden nap leszaladhatok (és le is szaladok, mert utálok egyszerre sokmindent vásárolni). Szóval nem volt nehéz dolgom, és nem csak én örülök annak, hogy újra visszatértem a konyhába! :)

 spenotosricottasgomba_2.jpg

Spenótos-ricottás-paradicsomos gombafejek, egyben sült sertésszűzzel és quionaval

(Hozzávalók, 2 főre): 

  • 8 db közepes csiperke gomba + 1 ek vaj + 1 ek őrölt majoranna
  • kb. 100 g ricotta
  • 1 marék friss bébispenót
  • 4 db koktélparadicsom
  • 100 ml tejszín
  • parmezán, só, bors, olívaolaj

 

A sertésszűzhöz: 

  • 1 db közepes sertésszűz
  • 1 kk Maldon sóvirág
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1-2 ek olaj (nálam szőlőmagolaj)

 

  1. A sütőt előmelegítem 170-180 fokosra (légkeveréses módban). 
  2. A gombafejeket megtisztítom, majd kiszedem a szárukat és forró serpenyőben 1 ek vajon körbepirítom őket. Miközben pirulnak, sózom-borsozom őket és megszórom az őrölt majorannával, majd félreteszem, amíg elkészítem a tölteléket. (Levet fognak engedni, amit szépen le is öntök alóluk)
  3. Ugyanabba a serpenyőbe beledobom a bébispenótot és épp csak addig párolom, amíg összeesik, majd leveszem a tűzről, hozzákeverem a ricottát (a serpenyő melegétől könnyebben keverhetővé válik) és sózom, borsozom, illetve öntök hozzá egy kevés extra szűz olívaolajat. 
  4. A gombafejeket egy kis tepsibe teszem, kalapjukkal lefelé, majd a belsejükben elosztom a tölteléket, mindegyikre teszek 2 db negyed gerezd koktélparadicsomot, majd alájuk öntöm a tejszínt és jó sok parmezánt reszelek rájuk mielőtt a forró sütőbe kerülnek. 
  5. A hússal csak minimális feladat van: papírtörlővel szárazra törlöm az egész sertésszüzet, majd belemasszírozom a sót és a borsot, végül meglöttyintem egy kevés olajjal és megy a sütőbe a gombák után. 
  6. Kb. egyszerre szedtem ki őket 20 perc után - ekkor a gombák már szép pirosak voltak és a szűz is teljesen átsült (nagyon szeretem, ha rózsaszín a közepe, de terhesen inkább nem kockáztatok). 
  7. Miközben a sütőben sült a gomba és a hús Gerinek a jázminrizst magamnak a quinoa-t lobogó vízben 10-10 percig főztem. 

 

Nagyon gyors és nagyon finom ebéd vagy vacsora, amiből 1 adag (4 db) gomba + hús kb. 10 g szénhidrátot jelent. 

 

spenotosricottasgomba_3.jpg

 

spenotosricottasgomba_1.jpg

 

spenotosricottasgomba_4.jpg

 

Szólj hozzá!
2016/február/13

Portugál narancsos sütemény

Az utóbbi években óriási a rajongásom a vérnarancs és az úgynevezett "félvér" tarocco narancs iránt. Azt hiszem ez az a gyümölcs, ami a legszebben mutat a desszertfotókon és kellemesen édes fanyarságával nem csak látványban, de ízben is tökéletes harmóniát alkot az édes ízekkel. Viszont sem a narancs, sem az egyéb citrusok héját nem használom már nagyon régóta, aminek egyetlen oka van: nem merem. Nem tudom pontosan mivel kezelik, nem tudom az milyen hatással van a szervezetre, úgyhogy inkább semmit sem kezdek vele. Szerencsére az egyik kedvenc webáruházam a Dolce Vita Konyha mindig gondoskodik arról, hogy Olaszországból kezeletlen héjú narancsot és citromot szállítson, és most először én is rendeltem tőlük, de egész biztosan nem utóljára. A narancs isteni, csakúgy, mint a héja, amit talán le is fagyasztok. Na de vissza ehhez a recepthez: mostanában receptek helyett inkább receptfotókat böngészek, hiszen a fotó alapján elég jól látszik milyen az adott étel állaga. Ez a portugál narancsos sütemény pont a maga egyszerűségével fogott meg: olyan, mint egy könnyed piskóta, mégis látszott a fotón, hogy belül tömör és szaftos. Egy natúr piskótatésztát nem is lenne olyan élvezetes magában enni, mint ezt a narancsos süteményt - amikor kisült, mascarponehabot gondoltam ki hozzá (további reszelt narancshéjjal), de aztán megkóstoltam és inkább csak magában ettük.

 

portugalnarancsos_4.jpg

 

Portugál narancsos sütemény (hozzávalók és nagyobb lapos tepsihez): 

Eredeti recept: Foodess.com

  • 150 g puha vaj
  • 250 g porcukor
  • 4 tojás, szétválasztva
  • 3 nagy narancs leve és héja
  • 250 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • + 100 g szeletelt mandula (opcionális)

 

  1. A vajat habosra keverem a porcukorral, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat. 
  2. Ezután hozzáadom a keverékhez a narancsok levét és héját, amitől úgy tűnik, mintha az egész szétesne és nekem ezen a hosszas keverés sem segített (bár az eredeti recept szerint az egyre gyorsabb keveréstől újra összeáll a tészta).
  3. Úgy gondoltam, nem ront az állagán, úgyhogy hozzáadtam a sütőporral és sóval elkevert lisztet is és alaposan elkevertem benne - igazam lett, a liszttől újra egyenletes lett a tészta.
  4. Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből vert habot is, majd egy sütőpapírral borított nagyobb tepsire kentem a tésztát, akárcsak egy piskótát. A tetejét megszórtam szeletelt mandulával, szerintem tökéletesen illett hozzá. 
  5. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem, majd porcukorral meghintve már ettük is. 
  6. Másnap, hidegen is fantasztikus volt, és állítólag fagyasztani is szuperül lehet, de erről nem tudok nyilatkozni! :)

portugalnarancsos_2.jpg

portugalnarancsos_3.jpg

Szólj hozzá!
>" page="" />
süti beállítások módosítása