2016/február/13
Portugál narancsos sütemény
Az utóbbi években óriási a rajongásom a vérnarancs és az úgynevezett "félvér" tarocco narancs iránt. Azt hiszem ez az a gyümölcs, ami a legszebben mutat a desszertfotókon és kellemesen édes fanyarságával nem csak látványban, de ízben is tökéletes harmóniát alkot az édes ízekkel. Viszont sem a narancs, sem az egyéb citrusok héját nem használom már nagyon régóta, aminek egyetlen oka van: nem merem. Nem tudom pontosan mivel kezelik, nem tudom az milyen hatással van a szervezetre, úgyhogy inkább semmit sem kezdek vele. Szerencsére az egyik kedvenc webáruházam a Dolce Vita Konyha mindig gondoskodik arról, hogy Olaszországból kezeletlen héjú narancsot és citromot szállítson, és most először én is rendeltem tőlük, de egész biztosan nem utóljára. A narancs isteni, csakúgy, mint a héja, amit talán le is fagyasztok. Na de vissza ehhez a recepthez: mostanában receptek helyett inkább receptfotókat böngészek, hiszen a fotó alapján elég jól látszik milyen az adott étel állaga. Ez a portugál narancsos sütemény pont a maga egyszerűségével fogott meg: olyan, mint egy könnyed piskóta, mégis látszott a fotón, hogy belül tömör és szaftos. Egy natúr piskótatésztát nem is lenne olyan élvezetes magában enni, mint ezt a narancsos süteményt - amikor kisült, mascarponehabot gondoltam ki hozzá (további reszelt narancshéjjal), de aztán megkóstoltam és inkább csak magában ettük.
Portugál narancsos sütemény (hozzávalók és nagyobb lapos tepsihez):
Eredeti recept: Foodess.com
- 150 g puha vaj
- 250 g porcukor
- 4 tojás, szétválasztva
- 3 nagy narancs leve és héja
- 250 g liszt
- 1 kk sütőpor
- só
- + 100 g szeletelt mandula (opcionális)
- A vajat habosra keverem a porcukorral, majd egyenként hozzáadom a tojássárgákat.
- Ezután hozzáadom a keverékhez a narancsok levét és héját, amitől úgy tűnik, mintha az egész szétesne és nekem ezen a hosszas keverés sem segített (bár az eredeti recept szerint az egyre gyorsabb keveréstől újra összeáll a tészta).
- Úgy gondoltam, nem ront az állagán, úgyhogy hozzáadtam a sütőporral és sóval elkevert lisztet is és alaposan elkevertem benne - igazam lett, a liszttől újra egyenletes lett a tészta.
- Végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjékből vert habot is, majd egy sütőpapírral borított nagyobb tepsire kentem a tésztát, akárcsak egy piskótát. A tetejét megszórtam szeletelt mandulával, szerintem tökéletesen illett hozzá.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem, majd porcukorral meghintve már ettük is.
- Másnap, hidegen is fantasztikus volt, és állítólag fagyasztani is szuperül lehet, de erről nem tudok nyilatkozni! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.