2014/szeptember/26
Túrógombóc
Az éttermek idén nyáron újra divatba hozták a túrógombócot, és mennyire jó is ez, mert nekem is inspirációt adtak egy nagyon régi desszert újragondolására. Na, azért túlságosan nem gondoltam újra, nem cseréltem és nem is mixeltem semmivel a tehéntúrót például, de a zsemlemorzsát (amiből boltit egyébként sem használok soha) például lecseréltem babapiskótás-mandulamorzsára. Habkönnyű receptet kerestem, és "habkönnyű túrógombóc" jeligére meg is találtam a legegyszerűbb receptet itt, és végülis úgy alakult, hogy egy kissé átalakítva a nyár folyamán úgy 20-30 alkalommal el is készítettem. :)
Habkönnyű túrógombóc (hozzávalók - 2 főre):
- 25 dkg tehéntúró
- 1 ek porcukor
- 2-3 ek puha vaj
- 2 közepes méretű tojás - szétválasztva (ha nagyobb tojásokat használtok, akkor kicsit több búzadarával számoljatok, hogy ne essenek szét a gombócok)
- csipet só
- 5-6 ek búzadara
- + 8-10 porrá tört babapiskóta és kb. 50 g mandula keveréke
- + vaníliás tejföl
- + porcukor
- A tojásfehérjéket kemény habbá verem.
- A túrót villával összetöröm, majd elkeverem a tojássárgákkal, cukorral, és vajjal. Beleforgatom a fehérjehabot - nem baj, ha kissé összetörik, inkább keveredjen el teljesen.
- Végül a búzadarát is a villával a túróhoz keverem, majd 1-2 órára a hűtőbe teszem, hogy a dara kellően megszívja magát nedvességgel és lágyan szilárd masszává álljon össze.
- Egy nagy lábasban vizet forralok, és két evőkanál segítségével gombócokat formázok a túrómasszából, majd óvatosan belecsúsztatom őket a vízbe. 3-4 perc alatt elkészülnek, a vízben kissé felpuffadnak, és néha szét is esnek, nem lesznek túlságosan szép gombócok, de annyi baj legyen, cserébe tényleg habkönnyűek lesznek.
- Közben egy serpenyőben pár csepp szőlőmagolajon megpirítom a porrá aprított babapiskóta és szintén porított mandula keverékét, majd óvatosan ebbe forgatom a lecsepegtetett gombócokat (én néhány másodpercre pár réteg papírtörlőre is szoktam tenni őket, hogy ne áztassák el a morzsát).
- Vaníliakivonattal, vagy kb. fél rúd vanília magjaival elkevert tejföllel tálalom. És persze porcukorral megszórva.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.