2012/május/03
Ropogós házi kenyér
Ez a recept nem saját, Dolce Vita-é, de muszáj volt közzétennem, annyira fantasztikus. Ha az emberek azt hallják, hogy valaki kenyeret süt, akkor egyből rávágják, hogy biztos van kenyérsütőgépe, vagy biztos nem normális. Mert mindenki azt hiszi, hogy a kenyérsütés hatalmas kínlódás. Persze biztos van olyan kenyér, ami nem egy leányálom, de ez a kenyér kérem, ez egy leányálom, mégpedig egy kenyérszerető leány álma, haha! Se dagasztógép, se kenyérsütőgép nem kell hozzá, csak egy fedős jénai meg egy sütő. Az eredmény pedig életem legjobb kenyere - ropogós héjú, belül lukacsos, könnyű, de amennyire kell nehéz is. Azóta, hogy rátaláltam, minden este készíteni akarok egy adaggal. Ha gyerekeim lesznek, szerintem fogok is, hogy hamar megtudják mi a jó.
Ropogós házi kenyér (hozzávalók, kb. 60 dkg-os adaghoz):
2,5 dl csészével mérjük a hozzávalókat
3 csésze BL-80-as kenyérliszt
fél kiskanál szárított élesztő
1,5 tk só
1,5 csésze víz
1. A lisztet alaposan összekeverem a sóval és az élesztővel, majd hozzáadom a vizet és pár elnagyolt mozdulattal elvegyítem vele.
2. Most jöhet egy hosszú kelesztés - 12 órányi.
3. A kelesztési idő leteltével 250 fokosra melegítem elő a sütőt és benne a jénait, közben kevés lisztet szórok a tészta tetejére és kézzel vagy egy fakanállal kissé átforgatom, majd fél órát letakarva pihentetem.
4. Közben a jénai már jól átmelegedett a sütőben, kiveszem, beleteszem a kenyértésztát, rá a fedőt, és mehet vissza a sütőbe.
Nekem akkor lett a legjobb, amikor 30 percig fedővel, majd 10-15 percig fedő nélkül sütöttem.
Késsel lehet ellenőrizni, hogy átsült-e belül is a kenyér, de a színe szerintem egyértelműen árulkodik. De úgyis megállapíthatjuk, hogy készen van-e, hogy kivesszük és megkocogtatjuk az alját - ha kongó hangot ad, akkor van készen. Hát ennyi, nem valami bonyolult, ugye?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kisildi 2012.05.03. 21:10:16
Nyammm 2012.05.03. 21:13:16
Bébicsirke 2012.05.04. 13:38:40
Bébicsirke 2012.05.04. 13:39:51
Nyammm 2012.05.04. 16:15:47
Anonymous 2012.05.19. 10:00:05
koszi a tippet.
Ildiko Barta ;o)